Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny8. 11. 2022 15:26

Šikovní absolventi naleznou práci už při studiu

Zájem o učební obory v Jihočeském kraji roste a šikovní absolventi si dle slov předsedy Jihočeské hospodářské komory Miroslava Dvořáka najdou práci už na škole. I přesto jsou však mladí absolventi škol jedni z nejohroženějších na trhu práce. Statistiky však potvrzují, že Česká republika aktuálně patří v této oblasti k těm státům Evropské unie, kde uplatnitelnost čerstvých absolventů je jedna z nejvyšších. Je to mimo jiné důsledek spolupráce škol a firem, a proto se na tuto kooperaci Jihočeská hospodářská komora zaměřila ve svém jarním průzkumu. Ten přinesl nejen pozitivní zjištění, že 95 % oslovených firem v současnosti se školami již spolupracuje a podílí se tak aktivně na odborném vzdělávání v kraji, ale odhalil také některé z bariér spolupráce.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Šikovní absolventi naleznou práci už při studiu Foto: Shutterstock.com

V loňském školním roce usedlo do jihočeských školních lavic 7 248 středoškoláků, z toho necelá třetina zvolila obor učební. Zájem o učební obory stoupá, celkový podíl žáků studujících tyto obory vzrostl v Jihočeském kraji z 22 na 25 procent. Odborné vzdělávání má v českém vzdělávacím systému významné postavení. Ve školním roce 2021/2022 Česká republika zaznamenala druhý největší podíl těchto žáků napříč Evropskou unií. K tomuto dobrému výsledku přispívá i široké zapojení jihočeských firem do odborného vzdělávání. „O popularizaci řemeslných a technických oborů usilujeme spolu s Jihočeským krajem již řadu let. Nezastupitelnou roli v našem snažení mají i členové komory, jihočeští zaměstnavatelé, kteří se aktivně zapojují do spolupráce se středními školami a učilišti,“ chválí aktivitu firem Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk) a generální ředitel Motor Jikov Group. „Šikovní absolventi učebních oborů si najdou práci už na škole a firmy jsou ochotné je zaměstnat okamžitě,“ zdůrazňuje Miroslav Dvořák.

Jeho slova potvrzují poslední statistiky, podle kterých je v České republice uplatnitelnost absolventů vysoká, ačkoliv patří k nejrizikovějším skupinám na trhu práce. Dlouhodobě je Česká republika nad průměrem států EU, co se týče zaměstnanosti čerstvých absolventů ve věku 20 až 34 let (82,1 %). Mezi nejrizikovější obory z pohledu trhu práce jsou pro čerstvé absolventy obory učební, u nich existuje vyšší riziko s ohledem na nalezení nové práce. Proto je důležité vyvíjet aktivity, které podporují uplatnitelnost absolventů.

S cílem zmapovat aktuální míru spolupráce škol a firem na odborném vzdělávání provedla na jaře 2022 Jihočeská hospodářská komora prostřednictvím svého Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi šetření mezi zaměstnavateli a středními školami z jižních Čech. Do šetření se zapojilo 101 firem a 70 škol napříč všemi obory a odvětvími. „Z výsledků šetření nám vyplývá, že si školy i firmy uvědomují důležitost vzájemné podpory. Celých 95 % zapojených firem v současnosti se školami již spolupracuje a podílí se tak na odborném vzdělávání v kraji,“ přibližuje výsledky průzkumu Miroslav Dvořák s tím, že nejčastější formou spolupráce a velkým trendem posledních let jsou exkurze a workshopy, které firmy nabízejí nejen středním, ale i základním školám: „Od roku 2018 jsme ve spolupráci s jihočeskými zaměstnavateli pro školy připravili neuvěřitelných 1 400 workshopů, tedy nějakých 280 workshopů ročně. Když si to přepočítáte na školní rok, je to víc než jeden workshop každý den, a to už musí být někde znát,“ dodává Miroslav Dvořák.

Obdobně jako firmy vnímají důležitost procesu navazování aktivních forem kooperace také školy. Všechny oslovené školy, které nabízejí obory středního vzdělávání (obory E, H), uvádějí, že se bez spolupráce s firmami neobejdou. Jako nejčetnější formu spolupráce školy uvádějí zajištění praktického vyučování a exkurze ve firmách. Třetina jihočeských škol má dokonce navázané spolupráce s 11 a více firmami. Školy si většinově podporu od firem pochvalují a vnímají ji jako přidanou hodnotu a prestiž, proto se také snaží svým partnerům pomoci s administrativní zátěží, kterou mnohé firmy vnímají jako bariéru. Ve většině případů tak veškerou administrativu zajišťují právě školy.

Petr Rejnek, koordinátor Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi při Jhk, upozorňuje také na některé z bariér spolupráce firem a škol, které průzkum odhalil: „Mezi nejčastější překážky vzájemné spolupráce patří personální kapacity firem. Především menší firmy si nemohou z personálních důvodů dovolit aktivní spolupráci se školami, jelikož proces podílení se na praktickém vyučování je časově, administrativně i finančně náročný. Častým problémem jsou i chybějící školy v okolí sídla firmy se stejným oborovým zaměřením. Proto se v našich aktivitách zaměřujeme i na cílenou podporu těmto menším podnikům.“

Nepřehlédnutelným problémem vnímaným školami a firmami je i nedostatečně a nesystematicky řešená oborová soustava, kterou je nutné aktualizovat, a to především s ohledem na současné trendy trhu práce a potřeby firem na pracovníky. Progrese a aktualizace vzdělávacího systému v ČR je vítanou složkou, která by dle názorů pedagogů i firem mohla vnést větší motivaci pro pedagogické pracovníky i samotné žáky s ohledem na získávání potřebných kompetencí a zvyšování kvality a úrovně odborného vzdělávání. V současné době jsou fungující spolupráce a propojení vzdělávací sféry a firemního prostředí závislé na proaktivitě pedagogů a zástupců firem. Systematičnost a ucelenost těchto procesů ze strany státu a zároveň zjednodušení administrativních procesů by mohly výrazně ulehčit práci zapojeným subjektům a otevřít dveře novým kooperacím.

Kompletní výstup z provedeného Mapování spolupráce škol a firem 2022 je k dispozici na webových stránkách www.impulsprokarieru.cz/trh-prace.

Aktivity asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi jsou realizovány v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III, který je spolufinancován Evropskou unií.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...