Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny2. 5. 2022 16:11

Jihočeské Veletrhy práce přilákaly na 1 700 návštěvníků

Se zaměstnavateli z celého kraje se mohli setkat návštěvníci letošních Veletrhů práce, které pořádá Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů již šestým rokem. Kolem 1 700 zájemců z řad veřejnosti i budoucích absolventů si tak v 8 jihočeských městech mohli vyzkoušet pohovor nanečisto, některé činnosti vykonávané na nabízených pozicích či získat podrobné informace o náplni práce a výběrovém řízení.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Jhk Jihočeské Veletrhy práce přilákaly v osmi městech na 1 700 zájemců Foto: Jhk

Možnost osobně se potkat s personalisty a zástupci jihočeských firem, ale i vyzkoušet si některé činnosti vykonávané na vybraných pozicích či absolvovat pohovor nanečisto měli návštěvníci a studenti, kteří přišli na některý z osmi Veletrhů práce v jižních Čechách. „V letošním roce si návštěvníci celkem mohli projít na 80 stánků s pestrou nabídkou profesí z různých oborů. Oproti předchozím rokům jsme zaznamenali až o 30 % vyšší účast návštěvníků, kterých na všechny akce zavítalo kolem 1 700,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která každoročně Veletrhy práce pořádá ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů, o.p.s. Zvýšený zájem byl patrný i u vystavovatelů, kterých bylo v porovnání s rokem 2019 téměř o desítku více.

Veletrhy práce navštívili jak studenti a žáci maturitních ročníků, kteří si již brzy budou shánět první zaměstnání, tak i zájemci z řad veřejnosti.  „S hledáním práce na veletrhu již mám zkušenost, už před lety jsem si tu našla práci, tak jsem to nyní chtěla znovu vyzkoušet. Asi u třech vystavujících firem se mi nabídka naskytla, tak nyní pošlu do firem životopis a uvidíme, jestli budou mít firmy zájem a budu vybraná do dalších kol výběrového řízení,“ popisuje Gabriela Šimanová, která se již v minulosti účastnila Veletrhu práce v Českých Budějovicích.

Právě možnost zviditelnit se a dát o sobě vědět třeba i do budoucna je důležitou součástí těchto akcí, a to jak pro uchazeče o zaměstnání, tak i pro zaměstnavatele. Mnoho lidí totiž ani firmy ze svého regionu, u kterých by mohli pracovat, kolikrát neznají. „Chceme se dostat do povědomí našich budoucích zaměstnanců, protože firma Fronius má v plánu se do budoucna rozrůstat a v průběhu asi dvou let chceme v Českém Krumlově postavit další výrobní halu. Proto chceme, aby o nás zájemci věděli. Přidanou hodnotu Veletrhů práce vnímám v tom, že se s uchazeči můžeme setkat přímo osobně, promluvit si s nimi a odpovědět na jejich otázky. Zájemci si u našeho stánku například mohou také vyzkoušet virtuální svařování,“ zmínila Veronika Hauptová, HR Generalist ze společnosti FRONIUS Česká republika, která na veletrhu nabízela jak výrobní, tak i technickohospodářské pozice.

Podobně tomu bylo i u dalších firem, které se přijely prezentovat na jeden či více veletrhů v Jihočeském kraji a které nabízely širokou škálu pracovních pozic od montážních dělníků, svářečů, seřizovačů až po pracovníky do nákupu, logistiky, personalisty či procesní technology. „Důležitý je pro nás charakter člověka a základní technické znalosti – například se orientovat v technické dokumentaci, mít základní technické myšlení a orientovat se v nástrojích, zbylé činnosti zaměstnance naučíme,“ říká Tomáš Rensa, výrobní technik ze společnosti A. Schmied z Trhových Svinů, která nabízí pozice i absolventům řemeslných oborů se zaměřením na nástrojaře, seřizovače či konstruktéry. Uplatnění ve firmě ale najdou i ženy, které sestavují finální výrobek – brýle. Firma proto již zaměstnala několik Ukrajinek, které do Česka přišly kvůli válečnému konfliktu v jejich rodné zemi, a plánuje přijmout v následujících měsících i další pracovnice.

Veletrhy práce se v letošním roce konaly v osmi jihočeských městech, a to v Jindřichově Hradci, Táboře, Českém Krumlově, Kaplici, Prachaticích, Strakonicích, Písku a Českých Budějovicích. Veletrhy práce jsou financované v rámci projektu Práce v každém věku z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...