Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny13. 9. 2022 07:20

Inovátoři i výzkumníci z jihu Moravy mohou získat granty na prototypy

V Brně startuje další výzva programu Prototypuj a ověřuj

Inovativní tlumicí nože do bruslí, umělá inteligence pro gastroenterology, detektory pro mikroskopické firmy – to jsou příklady projektů, které v minulosti získaly podporu z programu Prototypuj a ověřuj. V jejich stopách teď mohou jít další inovátoři, protože inovační agentura JIC s podporou města Brna otevírá další letošní výzvu. Projekt je možné přihlásit do 21. října na internetových stránkách programu.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: Shutterstock.com Brno lídrem v koncepční podpoře inovací Foto: Shutterstock.com

Na prototyp mohou lidé získat až osm set tisíc korun a k tomu i podporu zkušených podnikatelů z regionu. Na letošní výzvu vyhradilo město 5 milionů korun, část z nich už získaly projekty v jarní výzvě. Do programu se mohou hlásit nejen firmy se sídlem nebo provozovnou v Jihomoravském kraji s maximálním obratem 10 milionů korun, ale také fyzické osoby, které mají v případě udělení podpory povinnost založit v regionu společnost. Úspěšný žadatel získá od města až 70 procent celkových nákladů projektu, zbývajících 30 procent si příjemce hradí sám. „Kromě finanční podpory budou mít úspěšné firmy k dispozici i naše konzultanty. Pomůžou jim lépe uchopit byznysovou stránku projektu,“ upřesňuje podmínky manažerka programu Zuzana Hadašová z inovační agentury JIC. Kromě vyplnění žádosti musí žadatel natočit minutové video, v němž svůj produkt představí. V dalším kole pak bude mít za úkol svůj projekt odprezentovat porotě složené ze zkušených podnikatelů a expertů.

„Brno má obrovský potenciál ve svých univerzitách a vědeckých pracovištích. Ze všech vědeckých projektů ale ročně vznikne v Brně přibližně jeden univerzitní spinoff. A to je v porovnání se světem málo,“ domnívá se ředitel JICu Petr Chládek a jako příklad uvádí severské země, kde se jedná o desítky univerzitních spinoffů za rok. „Firmy potom vytvářejí pracovní místa, posilují prestiž regionu a odvádějí daně do místních rozpočtů,“ vyjmenovává přínos inovativních firem pro region Chládek.

Jako příklad uvádí firmu AI|ffinity, kterou loni založil Thomas Evangelidis z CEITECu. Ten se svým týmem vyvinul software na levnější a rychlejší objev nových léčiv. Díky programu získal nejen finance do začátku, ale třeba i znalosti, které mu chyběly. Konzultantkou mu totiž byla Veronika Štěpánková z JICu, která sama osm let vedla první spin-off Masarykovy univerzity. „Pomohla mi s vytvořením byznys plánu, procházíme společně prezentaci firmy, propojuje mě se zajímavými lidmi u nás i v zahraničí a účastní se třeba i jednání kolem přenosu duševních práv, jednání s investory či potenciálními zaměstnanci,“ vyjmenovává přínosy spolupráce Evangelidis.

„Brno je příkladem města, které na podporu vědy, výzkumu a inovací sází dlouhodobě. Pokud chce být atraktivním místem pro kvalitní život, tak potřebuje mezinárodně úspěšné firmy – ty pak vytvářejí pracovní místa, zvyšují prestiž a lákají špičkové specialisty,“ domnívá se náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný a dodává: „A podhoubí pro jejich vznik tu je – to potvrzují třeba i výsledky programu Brno Ph.D. Talent, jehož prostřednictvím jsme od roku 2009 podpořili už více než 230 talentovaných mladých vědců místních univerzit.“

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...