Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny17. 3. 2023 15:10

Velká cena cestovního ruchu na vlně udržitelnosti

Již pošestnácté byly dnes po poledni oceněny nejvýznamnější počiny na poli turismu v České republice. Vítězové prestižní soutěže Velká cena cestovního ruchu byli slavnostně vyhlášeni během zahajovacího dne mezinárodních veletrhů cestovního ruchu a regionální turistiky Holiday World a Region World, které až do neděle probíhají v areálu PVA EXPO v pražských Letňanech.

Petr Manuel Ulrych autor

moderátor a novinář, expert na cestovní ruch, ředitel mediální divize agentury COT group

Foto: Tereza Preiningerová Velká cena cestovního ruchu Foto: Tereza Preiningerová

Letošní ročník soutěže, tradičně vyhlašované komunikační agenturou COT group, přinesl jednu zásadní novinku – soutěžní kategorii Nejlepší inovativní marketingová komunikace. Přihlašovatelé mohli vybírat i ze tří tradičních kategorií, kterými byly Nejlepší elektronický projekt, Nejlepší udržitelný projekt a Nejlepší turistický produkt v cestovním ruchu.

Signifikantním rysem šestnáctého ročníku prestižní soutěže byl akcent na udržitelnost. „Téměř pětina všech projektů byla přihlášena do kategorie Nejlepší udržitelný projekt. A dlužno podotknout, že šlo o projekty opravdu zajímavé. Jsem osobně ráda, že se český cestovní ruch nese na vlně tohoto světového trendu a že čím dál více subjektů z oblasti turismu přistupuje k rozvoji svého podnikání i oboru jako takového zodpovědně a s ohledem na lokální komunity i budoucí generace,“ uvádí jednatelka COT group Eva Frindtová. „Zájem přihlašovatelů a kvalita jejich udržitelných projektů jsou jednoznačným potvrzením správnosti našeho loňského rozhodnutí obohatit Velkou cenu cestovního ruchu o tuto kategorii,“ dodává.

Vítězové Velké ceny cestovního ruchu 2022/2023

V nové kategorii Nejlepší inovativní marketingová komunikace se porotě nejvíce líbil projekt nazvaný Chybí nám tu lidi – marketingová kampaň pro restart turismu po požáru v Českém Švýcarsku od společnosti České Švýcarsko. Cílem projektu je inspirovat dosud nerozhodnuté Čechy, aby trávili babí léto/podzimní dovolenou v Českém Švýcarsku, zlepšit mediální obraz destinace a ukázat, že České Švýcarsko je stále atraktivní a bezpečné a ukázat schopnost destinačního managementu rychle a efektivně dopomoci návratu turistů do destinace po ničivém požáru v červenci 2022. Dle poroty se jedná o skvělý marketingový počin. V krátké době projekt dokázal oslovit cílovou klientelu a jedná se o přesně cílenou a účinnou krizovou komunikaci.

V kategorii Nejlepší elektronický projekt zvítězil projekt SmartGuide  stejnojmenné společnosti SMARTGUIDE. Platforma SmartGuide umožňuje turistickým atrakcím, destinacím a cestovním kancelářím vydávat digitální cestovní průvodce během několika dní, s minimálním rozpočtem a s mnohem lepší kvalitou a adaptací do již připraveného prostředí. Vyjádřeno jednou větou: To, co udělal Booking.com pro hotely, Uber pro taxíky a Youtube pro videa, dělá SmartGuide pro cestovní průvodce. Porotu oslovilo celkové technické řešení, komplexnost a výborné výsledky původně české aplikace, která řeší průvodce po celém světě a dělá tak i reklamu naší zemi v celé síti audioprůvodců v telefonu.

Vítězem kategorie Nejlepší udržitelný projekt se stal počin Restaurace The Artisan – Prague Marriott Hotel. Restaurace The Artisan klade důraz na udržitelný a odpovědný přístup k hospodaření s cílem dosáhnout zero-waste provozu. Svým hostům připravuje moderní českou kuchyni s využitím čerstvých, sezónních surovin od lokálních farmářů a z vlastní produkce. Porota ve svém hodnocení vyzvedla především myšlenku restaurace, která na ekologických a lokálních surovinách staví svůj byznys.  Oceňuje, že Artisan myslí opravdu na všechno – od vlastních bylinek po zero-waste. Slovy jednoho z porotců: „Za mě klobouk dolů!“

Za Nejlepší turistický produkt byl vyhlášen projekt Technotrasa – surová krása. Počin společnosti Moravian-Silesian Tourism  má za cíl pozitivně ovlivnit návštěvnost stávajících technických atraktivit včetně zapojení nových, a to prostřednictvím jednotící myšlenky, společného příběhu, který by vhodnou formou motivoval návštěvníky hlavních a hojně vyhledávaných atraktivit  – Dolní oblast Vítkovice, Landek Park, Důl Michal a další – rovněž k návštěvě méně známých a málo navštěvovaných subjektů v regionu. Porota ocenila především využití všech smyslů, zapojení dětí a rodičů (například akce Tatra s tátou) i fakt, že se jedná o komplexně a profesionálně propracovaný a strukturovaný marketingový mix zajištující prezentaci kraje. Představení prvků industriálního, řemeslného a technického dědictví umožní využít všechna specifika kraje a dopřát tak potenciálním návštěvníkům jedinečný zážitek.

Velká cena cestovního ruchu - ocenění

Na nedostatek práce si ale nemohli odborní porotci stěžovat ani v dalších třech kategoriích. Počtem přihlášených projektů byl 16. ročník Velké ceny cestovního ruchu rekordní – poroty složené z odborníků na cestovní ruch, marketingovou komunikaci, grafiku či udržitelný rozvoj posuzovaly celkem 60 produktů, kampaní a dalších počinů od 44 přihlašovatelů.

Ceny vítězům byly předány ve spolupráci s agenturou CzechTourism na konferenci Fórum cestovního ruchu, která je doprovodným programem veletrhů Holiday World a Region World. Ty se konají v termínu 17.-19. března v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Martin František Přívětivý, generální ředitel a místopředseda představenstva pořadatelské společnosti ABF, říká: „Je nám velkou ctí, že jsme opět mohli spojit síly s COT group na organizaci této prestižní soutěže. Počet a kvalita přihlášených projektů mne utvrzují v přesvědčení, že cestovní ruch se úspěšně odrazil od ‚covidového dna‘ a míří kýženým směrem. Věřím, že se to projeví i v jednotlivých veletržních expozicích a že si návštěvníci našich veletrhů přijdou na své.“

Kromě řádných ocenění pro projekty, které se umístily na stupních vítězů jednotlivých kategorií, byly předány i speciální ceny COT group, ABF a CzechTourism. Skleněné trofeje pro vítěze vyrobila sklárna Rückl.

Články autora Petr Manuel Ulrych

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...