Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny9. 6. 2023 06:55

Brno přivítá kongres Evropské sítě inovačních center

Příští týden přivede zástupce nejvýraznějších evropských akcelerátorů

Každoroční největší evropské setkání inkubátorů, inovačních center, akcelerátorů, vědeckých parků a hybatelů inovací pod hlavičkou Evropské sítě inovačních center (EBN) se uskuteční 14. a 15. června v Hotelu International Brně. Je to vůbec poprvé, co se kongres EBN odehraje v některém z měst bývalého východního bloku. To potvrzuje výjimečné postavení Brna na mapě evropských inovací.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: JIC Do Brna zavítá kongres EBN Foto: JIC

Kongres funguje každoročně jako platforma pro evropskou inovační komunitu. Poskytuje účastníkům prostor, kde se seznámí s nejnovějšími trendy, strategiemi a osvědčenými postupy v oblasti inovací v podnikání. „Jižní Morava vsadila před dvaceti lety na podporu inovací a znalostní ekonomiku. Přineslo to prestiž, stabilní pracovní místa i vyšší růst kvality života. Pro region je možnost organizovat takovou akci důkazem toho, že si v posledních letech vybudoval ve světě inovací respekt,“ říká ředitel inovační agentury JICu Petr Chládek, která kongres spoluorganizuje.

Kongres podpořil i hejtman kraje Jan Grolich, který se jej zúčastní i osobně. „Kraj má inovace v DNA. V historii to byly textilky, Zbrojovka. Dnes to jsou třeba firmy z oblasti mikroskopie, kyberbezpečnosti, vesmírného průmyslu, herního průmyslu nebo výzkumné projekty na vědeckých pracovištích – všichni přináší regionu stabilitu, prestiž a nová pracovní místa,“ domnívá se hejtman Jihomoravského kraje.

„Pro kongres EBN v roce 2023 jsme si nemohli představit lepší místo, téma ani spolupořadatele. JIC je členem už přes deset let. Je součástí komunity, která je kreativní a inovativní – dokáže reagovat a nebojí se nových postupů, když čelí nepřízni osudu a nejistotě,“ říká prezidentka EBN Cristina Fanjulová.

Hlavním hostem kongresu je autor knihy Uncertainty Mindset Vaughn Tan, který působí na University College London a je držitelem doktorátu z Harvard University. Ve své práci se zaměřuje na to, jak inovace dokážou pomoci firmám v nejistých časech. „Tématem letošního kongresu jsou inovace v nejistých časech. Diskuze se tedy budou týkat toho, jak mohou inovace pomoci lidem čelit aktuálním výzvám – až už jde o válku na Ukrajině, energetickou krizi nebo klimatickou krizi,“ vysvětluje Chládek s tím, že prostor dostanou i zástupci ukrajinských organizací na podporu startupů, aby představili možné oblasti spolupráce s evropskými inkubátory a akcelerátory. V dalším programu se účastníci zaměří třeba na témata, jako jsou větší podpora inovací v regionech, podpora high-tech firem, vesmírný průmysl, udržitelnost nebo kreativní průmysly.

„Bude to skutečně celoevropské setkání se zástupci různých inovačních ekosystémů z celé Evropy i mimo ni. Příležitost ke sdílení osvědčených postupů, zkušeností a modelů v dynamickém a živém prostředí. Jsme hrdí, že letošní kongres hostí právě Brno,“ potvrzuje Laura Lecci, ředitelka EBN.

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...