Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny12. 10. 2023 10:07

Umělá inteligence chrání už kyberprostor desetiny firem

Dalších 56 % ji zvažuje zavést

Optimismus ohledně využívání umělé inteligence při ochraně proti škodlivému softwaru a dalším kybernetickým hrozbám převažuje nad skepsí. 11 % firem již umělou inteligenci a strojové učení při své ochraně využívá, dalších 56 % to zvažuje. Souvisí to i s rozsáhlým využíváním dynamické analýzy malware.

Václav Kotyk autor

Foto: Shutterstock.com Umělá inteligence chrání už kyberprostor desetiny firem Foto: Shutterstock.com

Trendem je tak přechod k sofistikovaným ochranným nástrojům využívajícím prvky umělé inteligence, které dokáží v reálném čase soubor zkontrolovat desítkami antivirových nástrojů nebo provést takzvanou sanitizaci všech dat. Vyplývá to z údajů české společnosti ComSource, která se zaměřuje na kyberbezpečnost, síťovou infrastrukturu a datovou analytiku, a z výzkumu globální bezpečnostní firmy OPSWAT provedeném v létě tohoto roku.

„O umělé inteligenci a strojovém učení a jejich využití v každodenní činnosti se v poslední době mluví po celém světě, ať už v tom pozitivním, nebo negativním spojení. Její využití v oblasti detekce kybernetických hrozeb každopádně výrazně zlepšuje možnosti ochrany firemního IT. Umožňuje totiž plné využívání a rozvoj nejnovějších technologií v této oblasti, jako jsou multiskenování nebo sanitizace dat,“ říká Michal Štusák, expert na kybernetickou bezpečnost a spolumajitel společnosti ComSource, která je jediným lokálním platinum partnerem společnosti OPSWAT, globálního experta na kyberbezpečnost a ochranu kritické infrastruktury.

O výzkumu

Výzkum OPSWAT realizovaný s výzkumnou agenturou Dimensional Research byl proveden na vzorku 300 IT profesionálů z firem a organizací s minimálně 50 zaměstnanci, kteří jsou zodpovědní za detekci malware a další bezpečnostní procesy dané firmy. Analýza byla zpracována v létě tohoto roku.

Z výzkumu společnosti OPSWAT vyplývá, že zatímco 11 % firem již umělou inteligenci a strojové učení při své ochraně využívá, dalších 56 % věří, že je na tomto poli velký potenciál a zvažuje nástroje využívající umělou inteligenci zavést. 27 % firemních odborníků využití umělé inteligence v oblasti prevence a detekce hrozeb zajímá, ale zatím jsou skeptičtí ohledně toho, co může skutečně přinést. Pouze jedno procento dotazovaných využití umělé inteligence odmítá.

Multiskenování využívající umělou inteligenci je rychlé, přitom velmi účinné. Například software OPSWAT zahrnuje kontrolu více než třiceti antimalwarovými enginy předních světových výrobců současně a detekuje tak až 99,4 % malware. „Kombinace s dalšími bezpečnostními prvky, jako je například sanitizace dat, bezpečnost ještě dále zvyšuje,“ vysvětluje Michal Štusák ze společnosti ComSource.

Sanitizace dat (CDR, Content Disarm and Reconstruction, doslova odzbrojení a rekonstrukce obsahu) je pokročilou technologií pro prevenci hrozeb, která nespoléhá jen na detekci známých škodlivých prvků. V souladu s filozofií zero trust vychází z předpokladu, že každý soubor může být škodlivý. Proto všechny sanitizuje tak, že je rozebere, vše, co by mohlo být potenciálně nebezpečné, odstraní, a pak soubor znovu sestaví. Tato technologie je vysoce účinná při prevenci známých i neznámých hrozeb.

Články autora Václav Kotyk

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...