Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny24. 11. 2023 08:55

Slovinsko inspiruje svou udržitelností a gastronomií

České cestovní kancelář a agentury potvrzují rostoucí zájem o tuto cílovou zemi

Profesní sdružení cestovních kanceláří a cestovních agentur v ČR organizuje – v letošním roce již druhé – zasedání svých členů v zahraničí. 68 reprezentantů z řad českých cestovních kanceláří a agentur se zítřejším dnem vypraví do nejzelenější země EU, Slovinské republiky. 55. konference AČCKA se koná ve dnech 25.11.-28.11.2023 u Bledského jezera v hotelu Rikli Balance, patřícího do skupiny Sava Hotels, a dále v termálních lázních Thermana Laško. Hlavními partnery akce tak jsou: Slovenska turistčina organizacija (STO) a její zastoupení v ČR Slovenija center, Sava Hotels & Resorts a Thermana Laško. Na poznávacím programu se dále podílejí města Bled, Radovljica a Celje a destinace Julské Alpy.

Kateřina Chaloupková autor

Foto: Shutterstock.com Bled patří ke slovinským skvostům Foto: Shutterstock.com

Slovinsko již nepatří pouze mezi tranzitní země Evropy, ale naopak jej každoročně vyhledává pro svou dovolenou rostoucí počty Čechů. Destinace je atraktivní pro svůj rozmanitý potenciál, zejména z pohledu geografie. Nalezneme zde Alpy pro letní i zimní outdoorové radovánky, překrásná lesní pásma s jezery v pahorkatinách ideálních pro pěší turistiku a cykloturistiku či krasové jeskyně pro poznávání. Za účelem gastronomie a vinařské turistiky budou zájemci ve Slovinsku spokojeni s množstvím vinařských oblastí a mořské pobřeží, dlouhé sice jen necelých 47 km, umožňuje pohodu a relax na pláži. Slovinsko nabízí velké množství termálních lázní pro zdravotní, volnočasovou i rodinnou relaxaci. Z oblasti městské turistiky pak v zájmu vévodí města Lublaň, Piraň, Bled, Maribor, Celje či Ptuj.

Cestovní ruch Česká republika – Slovinsko

Slovinsko má vynikající středoevropskou polohu a svou vzdáleností je snadno dostupné z České republiky pozemní dopravou. Na svém území o velikosti přibližně Moravy jedinečně kombinuje 4 geografické světy – Alpské podnebí s podnebím Středozemního moře, oblast Krasu a Panonskou nížinu.

V loňském roce docílilo Slovinsko necelých 6 mil. příjezdů z celého světa s průměrnou délkou pobytu 2,7 nocí a denní útratou 187 EUR na osobu. Podílem na HDP tak zaujímá cestovní ruch ve Slovinsku 9,2 %.

Z pohledu přenocování i příjezdů Češi obsadili za rok 2022 pátou příčku s celkovým počtem 569 tis. nocí, což bylo o 72 % více oproti r. 2021, a celkovým počtem příjezdů 208 tis. osob.

Delegace českých majitelů a vrcholných manažerů cestovních kanceláří a agentur dorazí přímým autobusovým spojem z Prahy a Brna na 3denní akci, jež obsahuje odborný program s informacemi o legislativních výzvách zasahujících do činnosti CK/CA, připravovaných projektech asociace a tématu udržitelnosti v cestovním ruchu.

Slovinsko se v posledních letech dostává do pozornosti světových médií, díky svému aktivnímu přístupu právě k udržitelnosti cestovního ruchu a špičkové gastronomii. Například National Geographic zařadil Slovinsko pro rok 2023 mezi 25 inspirativních zemí světa v kategorii přírodního prostředí.

Roman Škrabánek, prezident AČCKA a majitel cestovní kanceláře s rozsáhlou nabídkou lázeňských a poznávacích zájezdů ve Slovinsku, potvrdil rostoucí zájem ze strany českých turistů o tuto destinaci. „Čeští turisté preferují pro svou dovolenou destinace s dojezdovou vzdáleností z ČR a jsem velmi potěšen, že právě ve Slovinsku obsazují 5. příčku v počtu příjezdů i přenocování.“

Michal Kůra, ředitel Slovenija center, zastoupení STO v České republice, doplňuje: „Těší nás každoroční nárůst spokojených českých turistů, kteří přijíždějí objevovat turistické cíle a užívají si krásnou slovinskou přírodu, památky, lázně, gastronomii i mořské pobřeží. Přibývá i CK, které nabízejí pro své klienty zájezdy do Slovinska. Jsme potěšeni, že můžeme pro AČCKA připravit tuto akci a při workshopu se slovinskými partnery jim i umožnit rozšířit jejich aktivity a nabídku ve Slovinsku“.

Články autora Kateřina Chaloupková

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...