Pátek 17. května 2024
ikona hodiny6. 2. 2024 06:49

Turismus v Česku v roce 2023: Nové trendy v cestování

Společnost HotelTime Solutions provozuje cloudové systémy v oboru hotelnictví, gastronomie, wellness a konferencí pro více než 400 hotelů napříč Českou republikou, a proto disponuje naprosto unikátními daty o změnách chování zákazníků a situaci v českých hotelech.

Dagmar Schejbalová autor

Foto: Shutterstock.com Turismus v Česku v roce 2023: Změna v národnostním složení cizinců, ale také nové trendy v cestování Foto: Shutterstock.com

Jak vypadal cestovní ruch v Česku v roce 2023, které národnosti k nám zamířili nejčastěji, jak se změnila obsazenost hotelů v porovnání s předchozími roky, a jaké trendy jde pozorovat v chování turistů, to vše si můžete přečíst v následujícím článku.

Národnosti – Češi objevili Prahu, v regionech beze změny

V roce 2023 dominovali mezi klienty českých hotelů převážně Češi (každý druhý host byl Čech!) a naši sousedé z Německa, Slovenska a Polska. Z grafu níže je patrné, že polovinu hostů tvořili Češi a celé 2/3 pak Češi a sousední země (bez Rakouska). Pro Rakušany, kteří jsou sami o sobě turistickou velmocí (a bývalé centrum mocnářství ) není Česká republika turisticky zajímavou destinací.

Významný propad vidíme u turistů ze vzdálenějších států, kteří dříve tvořili skoro třetinu z celkové návštěvnosti, a nyní sotva jednu pětinu hostů. Chybí dříve významné skupiny turistů z Asie, Ameriky a pochopitelně Ruska.

„Trend pochopitelně pozorujeme, je příjemné slyšet češtinu nejen na ulicích, ale i v hotelu. Turistika se změnila a přijíždějí Češi a naši sousedé, s výjimkou tedy Rakušanů,“  vysvětluje Jaroslav Svoboda, majitel společnosti Czech Inn Hotels, která je současnou jedničkou na českém trhu se skoro 1,5 milionem ubytovaných hostů v roce 2023. „Jsme česká firma a Češi jsou naši oblíbení klienti, ale znamená to propad tržeb ve službách a gastronomii, protože zahraniční turisté jsou obecně zvyklí více utrácet.“

Zdroj: HotelTime Solutions Zdroj: HotelTime Solutions

Regionální rozdíly

Přestože průměrná obsazenost českých hotelů je oproti roku 2019 stále v propadu, přesto vidíme zajímavý regionální vývoj. První místo Prahy, tradičního tahouna české turistiky, nikoho nepřekvapí, ale na druhé místo se již prodrala jižní Morava, následuje lázeňský Karlovarský kraj, oblíbený především mezi návštěvníky z Německa, a posledním relativně turisticky úspěšným regionem je kraj Jihočeský.

Zdroj: HotelTime Solutions Zdroj: HotelTime Solutions

Roste zájem o pobyty pro singles

Zatímco cestování bylo vždy spojováno především se společnou dovolenou rodin, partnerů nebo přátel, podle dat společnosti HotelTime Solutions v roce 2023 vzrostl zájem o pobyty pro jednu osobu. Jedním faktorem je pochopitelně počet služebních cest a pracovních pobytů, částečně se ovšem nenápadně objevuje nový trend dnešní doby, kdy zejména mladí lidé neváhají vyrazit na cesty pouze jako singles, tedy bez doprovodu partnera nebo přátel. Dříve neobvyklý model dovolené pro jednoho se tak možná stává v hotelnictví novým fenoménem, který se bude objevovat v budoucnu stále častěji.

Platby kartami v hotelech stagnují

Velké téma byly v posledních letech platby kartou versus hotovostní platby. Data ukazují, že bezhotovostní platby byly v hotelech dvoutřetinové již před covidem a jejich nulový nárůst jistě překvapí. Zatímco u maloobchodního prodeje bychom dostali jistě dramatický nárůst bezhotovostních plateb v letech 2016-2023, u hotelů tomu tak není. V roce 2023 byly bezhotovostní platby na stejné úrovni jako v roce 2016. „Velké hotely mít bezhotovostní platby pochopitelně musí, většina hostů to preferuje,“ říká Jaroslav Svoboda a pokračuje: „Ale rozumím menším provozovnám, které se těmto typům plateb vyhýbají, protože to stojí dost peněz. Například my platíme miliony korun měsíčně. Kdyby provizi z platebních karet platili zákazníci, tak by si to asi rozmysleli.“

Zdroj: HotelTime Solutions Zdroj: HotelTime Solutions

Stále rostou nadnárodní hráči v rezervacích pobytů, zejména Booking.com

Dalším globálním trendem je využívání aplikací a velkých portálů pro ubytování. Dominantní platforma Booking.com kontinuálně roste covid-necovid. Od roku 2019 se čísla zvýšila z 30 % rezervací na celých 37 %. „Vývoj jde tímto směrem, ale jedná se o další nemalé peníze, které nezůstanou v ČR. Jde často až o 18 % ceny pokoje. Některé hotely nabízejí při jednání s přímým klientem lepší ceny než booking.com. Nám to pomohlo zvýšit přímý prodej až o desítky procent,“ vysvětluje Jaroslav Svoboda.

Články autora Dagmar Schejbalová

Nejnovější články

Analýzy
Kyberzločinci zneužívají nové zranitelnosti o 43 % rychleji

Společnost Fortinet, světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti...

Útoky začaly v průměru 4,76 dní poté, co...

Útoky se týkaly méně než 9 % všech...

Botnety prokázaly neuvěřitelnou odolnost – v průměru trvalo...

Pohled z praxe
Bonami se rozšiřuje poprvé na západ a oslovuje italské zákazníky 

„Itálie je pro nás prvním krokem na západ...

Aktuálně Bonami provozuje své služby v České republice,...

Expertní pohled
Firmy řeší, jak pojmout home office

Výhody plynoucí z možnosti využívání home office jsou...

Videokonferencím se někteří zaměstnanci ještě nedávno vyhýbali. Přinášely...

Do světa spotřební kancelářské elektroniky vstoupily také chytré...

Aktuální meeting roomy by měly být vybavené kvalitní...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...