Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny3. 5. 2021 14:04

Murcie, zahrada Španělska

Co byste řekli na to, kdybyste mohli jet do Španělska a za pár hodin letu se ocitnout mezi dvěma moři, užívat si nádherných krystalicky čistých pláží, hor, údolí a zahrad plných ovoce, římských, kartaginských, středověkých a moderních památek, a to vše v prostředí plné světla. Myslíte, že takové místo neexistuje? Ale ano, existuje. Je to region Murcia.

Turespaña, OET Vídeň autor

Španělská centrála pro cestovní ruch

Foto: patronát Murcie Jarní Murcie Foto: patronát Murcie

Murcie je jeden z nejmenších regionů Španělska, který se krčí mezi Valencií a Andalusií. Místní mu přezdívají zahrada Španělska, protože od doby Maurů, kteří rychle pochopili, jak úrodný je tento kraj, se zde mimořádně daří zelenině i ovoci. V severní části se od provincie Alicante táhne pobřeží zvané Costa Cálida, které má díky svému mikroklimatu téměř po celý rok příjemně teplé počasí. Častým místem návštěv na tomto pobřeží je velmi mělké Mar Menor (Menší moře), známé svými léčivými účinky (díky vysokému obsahu jódu a solí). Jde o lagunu s charakterem podobným Mrtvému moři. Od Středozemního moře je odděleno úzkým pruhem pevniny v délce 22 km zvaném La Manga. Pro milovníky potápění je tu rybářská vesnice Cabo de Palos se svými podmořskými rezervacemi.

Region Murcie má na svém území jedno z nejstarších měst Španělska, Cartagenu neboli Cartago Nova. Kdysi punské město a vojenská základna Římanů, dnes úžasné svěží město, které se může pochlubit modernistickými architektonickými perlami. Cartagena dostala přízvisko přístav kultur, kde moře je zdrojem civilizací, tradic a legend. Symbolem města je římské divadlo a muzeum, které navrhl slavný architekt Rafael Moneo. Vytvořil jakýsi tunel času, při jehož prohlídce se návštěvník může vrátit do časů římské Cartageny. Na konci prohlídkového tunelu jej pak čeká jedno z nejzachovalejších římských divadel.

Jak se dostat do Murcie? Nejlépe letecky do Alicante z letiště Pardubice, od května do září.

Ilustrace: patronát Murcie Ilustrace: patronát Murcie

Jižně od Cartageny, v Golfo de Mazarrón je pobřeží klidnější. Hlavní zdejší letoviska jsou Mazarrón a Aguillas, mezi kterými se rozkládá oblast s několika nádhernými nedotčenými plážemi, kam turistický průmysl příliš nezasahuje. Murcie však nejsou jen pláže, ale také neuvěřitelně krásné a lesnaté vnitrozemí. Do pohoří Sierra Espuña se jezdí za cykloturistikou. Pěší turistiku je pak nejlépe provozovat podél moře, kudy na útesech nad panenskými plážemi vede řada stezek.

Foto: patronát Murcie Percheles Foto: patronát Murcie

Murcie se netěší takové pozornosti ze strany golfistů jako Andalusie, ale zahrát si golf u pobřeží Costa Cálida není jen pouhou hrou nebo sportovním výkonem, ale skutečným potěšením. Více než 300 slunečných dní v roce a příjemná teplota po celý rok jsou důvodem, proč je tento region vyhledáván milovníky golfu v jakoukoliv roční dobu. Murcie nabízí 17 golfových hřišť v okruhu 50 kilometrů a k tomu jedinečná zkušenost, jak si užívat v blízkosti Středozemního moře.

Grafika: Turespaña, kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň Grafika: Turespaña, kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň

K dovolenkové pohodě určitě patří sklenička dobrého vína. Kdo navštíví region Murcia a neochutná jeho úžasná vína, nepozná esenci tohoto kraje. Díky různorodému mikroklimatu je zdejší vinobraní nejdelší v celém Španělsku, začíná v srpnu a končí až v listopadu. Murcie, ač malý region, má hned tři vína s označením původu a kvality:  Jumilla, Yecla a Bullas.

Turistický patronát regionu Murcia připravil pro zahraniční turisty, kteří tento kraj navštíví v období mezi 1. červencem 2021 a 30. červnem 2022 speciální dárek. Je jím bezplatné cestovní pojištění, které se vztahuje na ošetření, eventuální převozy do nemocnice a zpět, nutného prodloužení pobytu či repatriaci a další náklady spojené jak s onemocněním COVID-19, tak i s běžným onemocněním nebo úrazy, za podmínky ubytování se v registrovaných ubytovacích zařízeních. V okamžiku, kdy host provede v hotelu chek-in, je automaticky pojištěn. Více informací na webu.

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Cestovní ruch
Czechia Travel Trade Day 2024 v Hradci Králové právě odstartoval

TTD je jednou z největších tuzemských akcí na...

Se zvýšením zájmu o jednotlivé regiony významně pomáhá...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...