Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny16. 3. 2021 15:51

Jihočeská hospodářská komora slaví 20 let. Na jihu Čech však působí mnohem déle.

Jihočeská hospodářská komora (Jhk) je partnerem jihočeských podnikatelů již 20 let. 1. leden se totiž považuje za oficiální vznik současné podoby Jhk. Historie hospodářské komory však sahá mnohem dál. Přestože došlo v některých obdobích k přerušení jejich činnosti, počátek obchodních komor se datuje už od roku 1850. Dnes je Jhk nejsilnějším podnikatelským sdružením na jihu Čech a jednou z největších hospodářských komor v republice.

Dominika Krejčířová autor

Foto: JHK Sídlo Jihočeské hospodářské komory Foto: JHK

„Na počátku bylo cílem nejen spojit jednotlivé okresní hospodářské komory a nabídnout tak jihočeským podnikatelům širší portfolio služeb, ale také sjednotit zájmy podnikatelů a zvýšit vliv podnikatelské veřejnosti vůči regionálním partnerům. Za dobu působnosti Jhk se, myslím, podařilo potvrdit, že to byl dobrý krok kupředu. Dnes jsme nejsilnější podnikatelské sdružení na jihu Čech a pro regionální instituce jsme důležitým partnerem,“ hodnotí Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jhk, která v dnešní době čítá přes 1100 členů. Díky tomuto silnému zastoupení je dokonce jednou z největších hospodářských komor v České republice.

„Za dobu své působnosti Jihočeská hospodářská komora dokázala rozšířit svou činnost jak z hlediska služeb pro podnikatele, tak i regionální působnosti. Své aktivity rozšířila také na spolupráci a propojování firem a jihočeských škol a podporuje tak i místní trh práce. To vše i díky proaktivitě mnohých jihočeských podnikatelů a firem, které se do našich projektů zapojují. Za to jim patří velký dík,“ zmiňuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk).

Okresní hospodářská komora v Českých Budějovicích vznikla už v roce 1993 a navázala tak na tradice Obchodní a živnostenské komory, přerušené v roce 1948. Ta vznikla fúzí fungujících hospodářských komor v okresech České Budějovice, Český Krumlov, Strakonice a Tábor k 1. lednu 2001. V roce 2001 byly navíc založeny oblastní kanceláře v Jindřichově Hradci, Písku a Prachaticích a v roce 2002 oblastní kanceláře v Milevsku a Třeboni. Dnes tak Jihočeská hospodářská komora působí v devíti regionech Jihočeského kraje, což napomáhá k bližší spolupráci nejen s podnikateli, ale i s městy a obcemi, které jsou nedílnou součástí podnikatelského dění.

Podíváme-li se hlouběji do historie, českobudějovická hospodářská komora byla ustavena už 29. listopadu 1850 a jejím prvním prezidentem byl zvolen Vojtěch Lanna st. Ten měl velký vliv nejen na činnost komory, ale zasloužil se také o vznik a rozvoj průmyslu v jižních Čechách a na celém území Čech. Na Husově ulici, kde je dodnes hlavní sídlo Jhk, je komora již od roku 1908.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...