Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny13. 6. 2021 20:28

Virtuální realita baví i vzdělává žáky soutěže T-Profi

Soutěž T-Profi Talenty pro firmy, kterou již šestým rokem organizuje Jihočeská hospodářská komora a Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů, se blíží do finále. Letošní ročník díky koronavirové pandemii přinesl nový koncept zadání soutěžních úkolů, technologie i atraktivní prostředí virtuální reality, ve které 17. června 2021 proběhne slavnostní vyhlášení vítězů. Svými hlasy o vítězi může rozhodnout i široká veřejnost.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Letošní šestý ročník soutěže T-Profi, kterou pořádá Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů, přináší mnohé novinky. Nejenom v odlišném zadání soutěžních úkolů, ale i ve využití virtuální reality.

„Hlavní výhodou virtuální reality je prožitek. Místo vyprávění, sledování nebo memorování si studenti mohou danou látku zažít, a to je podle mě nejlepší způsob učení. V soutěži T-Profi se tuto technologii snažíme přiblížit i lidem, kteří s ní nemají zkušenosti, aby mohli poznat její výhody,“ přibližuje způsoby využití virtuální reality Andrej Braguca, co-founder společnosti Virtual Lab, která je partnerem soutěže T-Profi.

„S virtuální realitou se mohou žáci, ale i veřejnost setkat také na webových stránkách www.t-profi.eu. Zde najdou návod na instalaci programu, pomocí kterého vstoupí do virtuální reality, v níž uvidí všechna soutěžní videa jednotlivých týmů. Jejich výsledné pořadí mohou ovlivnit skrz hlasování, které bude probíhat až do slavnostního vyhlášení vítězů,“ zmiňuje Barbora Sejková, organizátorka soutěže T-Profi. A právě slavnostní zakončení celého klání, které se letos zaměřilo na téma Cílová stanice: vesmír, bude rovněž zpestřeno o virtuální prostor.

T-Profi

Do soutěže, která má za cíl popularizovat techniku a technické profese u dětí a mládeže, se letos zapojilo 12 týmů – deset jihočeských a dva rakouské. Všichni soutěžící si otestovali nejen svoji zručnost, ale i digitální znalosti, schopnosti komunikace mezi vrstevníky i s dospělými či spolupráci v týmu. Nad soutěží převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba a primátor města České Budějovice Ing. Jiří Svoboda.

Soutěž T-Profi se uskutečnila i díky financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika.

„Hlavní výhodou vyhlášení ve virtuální realitě bude společné setkání v jednom prostředí. Výrazně se to tím liší od videohovorů. Zajímavé určitě bude, že celé vyhlášení probíhá přímo ve vesmíru, a tím přinášíme úplně jinou atmosféru. Zároveň vítězové dostanou i virtuální trofej,“ láká veřejnost na připravovanou novinku Andrej Braguca.

Soutěžní týmy složené ze tří žáků základních a tří žáků středních škol pod taktovkou kapitánů z jihočeských firem během května vytvořily pestré modely, jejichž kreativitu a různorodost ocenila i odborná porota při online prezentacích jednotlivých týmů. „Mnohé z nich využily lega, ale i 3D tisku či dokonce dronů, aby sestavily funkční zařízení. K rozpohybování rekvizit žáci použili různé grafické programy včetně vizuálních efektů a s pomocí micro:bitu je naprogramovali do animovaných spotů. Videa s podtextem Starwars, Apollo 11 či Malý princ pak žáci odprezentovali odborné porotě, která má rovněž vliv na výsledné pořadí. Do poslední chvíle ale nebude o vítězi jasno, rozhodnout totiž může právě i veřejnost,“ říká Barbora Sejková a zároveň tím vybízí všechny k hlasování a účasti na slavnostním vyhlášení, které proběhne 17. června od 16:00 hod. na www.t-profi.cz.

 

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...