Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny18. 6. 2021 14:26

Soutěž T-Profi zná své vítěze, v hlasování o nejlepší animovaný výtvor veřejnosti se sešlo na 15 000 hlasů

Renomia zabodovala v Talentech

Soutěž T-Profi Talenty pro firmy, kterou Jihočeská hospodářská komora a Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů uspořádala již pošesté, zná své vítěze. Ti získali při slavnostním vyhlášení virtuální trofej. Věcné ceny od zapojených firem obdrží osobně od organizátorů soutěže. Kromě nejzdařilejších výtvorů ohodnocených odbornou porotou veřejnost zvolila i nejlepší tým v ceně sympatie, kde se sešlo téměř 15 000 hlasů.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Do soutěže T-Profi se zapojilo 12 zástupců firem a organizací z Jihočeského kraje a Horního Rakouska. Motivaci k účasti v soutěži přibližuje Hana Průchová, vedoucí personálního oddělení zapojené společnosti EGE, spol. s r.o.: „Je to krásný způsob, jak zábavnou formou propojit firmy se školami. Výrobní společnosti mají možnost žákům a studentům ukázat, jak je technické vzdělání potřebné, žádané, ale především zajímavé.“ Hana Průchová dodává, co ji na letošní unikátně připravené soutěži překvapilo: „Přiznávám, že k účasti v letošním online ročníku soutěže jsem byla skeptická, ale zájem ze strany dětí mě přesvědčil. Šli jsme do toho a rozhodně nelituji. Máme za sebou měsíční projekt, kdy jsme v rámci týmu plnili jasně dané úkoly, nesli si za ně odpovědnost, scházeli se na pravidelných „poradách“, a to nás bavilo. Všichni členové týmu Egejci21 se svých rolí zhostili bravurně a patří jim obrovský dík.“

Podobně hodnotí letošní soutěž i Jana Kalová, proděkanka pro učitelské obory z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a také členka odborné poroty: „Soutěžící při svých vystoupeních ukázali, že umí spojovat různé obory a vzdělávací oblasti. V našich školách zatím není příliš obvyklé učit mezioborově, jsme v tomto smyslu trochu pozadu. Stejně tak trochu zaostáváme v podpoře projektů, které podporují týmovou spolupráci žáků a studentů,“ myslí si Jana Kalová, a naopak vyzdvihuje snoubení teorie a praxe v soutěži: „Toto spojení se organizátorům podařilo. Zajímavé bylo i zapojení rakouských soutěžních týmů. Studenti v praxi zažili, jak je důležité umět alespoň trochu cizí jazyky. Soutěžící ukázali obrovské tvůrčí a komunikační schopnosti, kreativitu, znalosti, šikovnost, vynalézavost, trpělivost a také prezentační schopnosti.“

Šestý ročník technické soutěže T-Profi vyvrcholil 17. 6. 2021 v odpoledních hodinách. Žáci, pořadatelé, ale i zástupci firem a zájemci z řad veřejnosti mohli sledovat vyhlášení nejlepších týmů jak v živém streamu na YouTube kanále Jihočeské hospodářské komory, tak i ve speciálně připraveném virtuálním prostředí od partnera soutěže Virtual Lab. Záznam slavnostního vyhlášení je uveřejněn na kanále YouTube Jihočeské hospodářské komory.

V minulém týdnu po on-line prezentacích 10 jihočeských a 2 rakouských týmů odborná porota složená ze zástupců firem a škol ohodnotila výstupy a odprezentované animované filmy vytvořené sedmičlennými týmy. Jako nejzdařilejší vybrala porota tým společnosti RENOMIA, a.s., o deset bodů hned v těsném závěsu obsadil druhé místo tým společnosti Kern-Liebers s.r.o. a pomyslná bronzová příčka putovala týmu organizace Czechitas z.s.

Kromě porotou hodnoceného vítěze mohla veřejnost hlasovat i o vítězi tzv. ceny sympatie. Výsledky byly opravdu těsné, protože žáci soutěžních týmů spojili síly s ostatními spolužáky a na webu T-Profi obdržela videa téměř 15 000 hlasů. V souboji nakonec zvítězil tým LOXONE z Rakouska.

Soutěž T-Profi je technicky zaměřená soutěž, která má za cíl popularizovat technické vzdělávání. Letos z důvodu pandemie Covid-19 prověřila i digitální dovednosti žáků základních i středních škol. „Soutěž T-profi je vynikajícím počinem. Každá aktivita, která podnítí a posílí zájem studentů, učitelů i veřejnosti o informační technologie, je velmi cenná,“ dodává Jana Kalová, k níž se přidává za organizátorský tým i Barbora Sejková z Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů: „Všem týmům bych za celou odbornou porotu i organizační tým Jihočeské hospodářské komory a Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů chtěla moc pogratulovat, a především vyzdvihnout povedené výkony a soutěžní výtvory,“ chválí organizátorka a dodává, že kromě virtuální trofeje, kterou žáci pomyslně obdrželi v rámci online vyhlášení, získají také věcné ceny od zapojených partnerů soutěže.

A že si ceny za skvělé výkony zaslouží opravdu všechny týmy potvrzuje i Hana Průchová: „Musím ocenit zápal všech zúčastněných dětí ze základních škol, ale především technické a IT znalosti středoškoláků. Překvapilo mě, co někteří z nich již ve druhém ročníku studia na poli programování dokážou. Jen tak dál,“ vyzývá mladé talenty Hala Průchová.

Nad soutěží převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba, který v příštím týdnu předá ceny jihočeským týmům, a primátor města České Budějovice Ing. Jiří Svoboda.

Soutěž T-Profi se uskutečnila i díky financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....