Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny20. 7. 2021 12:53

Mimoškolní aktivity pro děti popularizují techniku v kraji

Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů (JSRLZ) připravila společně s Jihočeským vědeckotechnickým parkem zážitkové a vzdělávací dopoledne pro školáky a jejich rodiče, které mělo žákům přiblížit robotiku a programování. Ačkoliv je v posledních letech kladen velký důraz na popularizaci techniky a technických oborů v kraji, zaměstnavatelé v tomto stále expandujícím odvětví hlásí nedostatek kvalifikovaných pracovníků. I proto se JSRLZ věnuje ve svých aktivitách šíření povědomí o technickém vzdělávání.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů v letošním roce nastartovala nový projekt v rámci ERASMUS+ zaměřený na popularizaci techniky, přírodovědy, matematiky a IT znalostí. V rámci něj pro žáky základních škol a jejich rodiče připravila první ze série workshopů, které mají zábavnou formou přiblížit dětem techniku a programování. Cílem projektu je žáky nasměrovat ke studiu technických oborů, aby bylo dosaženo dostatečného počtu kvalifikovaných zaměstnanců v Jihočeském kraji. „Strojírenství neustále expanduje a naším posláním je ukázat dětem již v útlém věku, že se jedná o perspektivní práci, která je nejenom kvalitně finančně ohodnocena, ale také pracovníky baví a je v ní prostor na celoživotní růst a vzdělávání,“ říká Michaela Rychnavská, manažerka projektu.

Podpora techniky a technických oborů je v jižních Čechách stále vnímaná jako důležitá a především potřebná. Krajská pobočka Úřadu práce od začátku roku eviduje velký počet volných pracovních míst v tomto odvětví. Počet přihlášek na středoškolské strojírenské obory naopak poklesl o téměř 8 procent. „Pokud přičteme fakt, že strojírenství neustále expanduje a očekává se jeho nárůst o téměř desetinu v následujících pěti letech, je opravdu nezbytné techniku popularizovat mezi žáky již od útlého věku,“ připomíná Michaela Rychnavská z JSRLZ.

První workshop nazvaný Den s robotem byl zaměřený na robotiku a roboty, jejich sestavování, využití a samotné programování. Workshop byl určený pro děti ve věku od 6 do 12 let a jejich rodiče, které celým dopolednem provedla řada expertů. Ti si pro děti připravili tříhodinový program plný soutěží a zábavy s podtextem edukativního charakteru. „Nově vyvíjíme vzdělávací programy a workshopy s roboty a chceme nadále rozšiřovat naši nabídku pro základní školy a obecně do školství. Například projekt s robotem Edison je směřovaný na děti od 3. třídy, ale měli jsme i projekt, do kterého se zapojila malotřídka a celý program žáci zvládli absolvovat, společně si pomáhali,“ říká Michal Černý, lektor workshopu ze společnosti RPishop.cz.

Workshopu se zúčastnilo 30 dětí se svými rodiči. „Vyzkoušela jsem si postavit roboty, které jsme programovali na počítačích,“ uvedla Markéta Trnková, jedna z mladších účastnic workshopu. Programování a rozpohybování robotů si pochvalovali i další děti a rodiče. „Přišla jsem se synem a jeho kamarádem, pro nás je to super akce. Kloučkům je osm let, začínají se o tyto věci zajímat, takže čím více jim tyto aktivity budou užitečné, tím lépe,“ uvedla Alena Hadravová, maminka jednoho z účastníků.

„Dcera chce být konstruktérkou robotů, takže když jsem viděl pozvánku na tuto akci, říkal jsem si, že je to pro ni jako dělané,“ zmínil David Hanzlík, další z rodičů, který by se svou dcerou další podobnou akci do budoucna uvítali znovu.

I na základě pozitivní zpětné vazby od rodičů a dětí chce proto Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů uspořádat další aktivity, které podpoří nejen zájem dětí o techniku, ale i školy a firmy, jež budou moci na společných činnostech spolupracovat.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...