Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny17. 9. 2021 14:51

Covidová omezení ovlivnila investice firem, budou i zdražovat

Vliv covidových omezení se projevuje až zpětně. Nejpatrněji je to znát u investic, které omezila polovina dotázaných jihočeských podnikatelů. Dle dotazníkového šetření Hospodářské komory, která zjišťovala kondici firem za uplynulý půlrok, firmy ani v dalším období s výraznějšími plány rozvoje nepočítají. Přes dopady vládních opatření a zvyšování cen však firmy propouštět své zaměstnance v dalších měsících nehodlají. Dlouhodobě také vnímají jako jedno z úskalí možný nedostatek kvalifikované pracovní síly.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

O tom, že dopady covidových omezení doznívají mezi podnikateli ještě nyní, není pochyb. Ostatně to potvrzuje i šetření Hospodářské komory ČR, která během srpna zjišťovala, v jaké kondici české firmy vstupují do podzimu. Šetření, které se uskutečnilo v průběhu srpna, se zúčastnilo 56 jihočeských firem, z více jak dvou třetin se jednalo o menší podniky do 50 zaměstnanců. Dvě pětiny respondentů bylo z oblasti služeb, třetinové zastoupení měly firmy ze zpracovatelského průmyslu.

„V jaké kondici se nachází jihočeské firmy, nelze jednoznačně říct, covidová doba totiž každý sektor postihla jinak, nejvíce však podnikatele z oblasti služeb. Dopady a předchozí omezení v podnikatelském sektoru se nicméně zpětně projevují u většiny podnikatelů,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk). Polovina respondentů z jižních Čech zažila v prvním pololetí tohoto roku stejné období ekonomického vývoje v porovnání s předchozím pololetím, téměř dvě pětiny firem si polepšilo, jedna pětina zažila období horší. „Nepříznivé výsledky, dle našich předpokladů a kvůli covidovým omezenímzmínily firmy, které podnikají ve službách. V otázce ohledně očekávaného vývoje byly odpovědi totožné, bohužel podnikatelé z oblasti služeb nevyhlíží zlepšení ani v dalších měsících,“ upřesňuje Luděk Keist.

S nárůstem cen surovin, ale i materiálů ve stavebnictví či dopravy není překvapivé, že firmy počítají i s následovným zdražováním, a to jak od dodavatelů, tak logicky i vlastních služeb a výrobků, což potvrdily necelé dvě pětiny respondentů. Zdražování může být mimo jiné i důsledkem předchozích problémů se solventností a cashflow, zvlášť u exportérů v době vládních omezení.  Přestože třetina respondentů především z oblasti služeb a stavebnictví pocítila pokles obratu, necelé třetině firem se tržby zvýšily. „I přes finanční peripetie a zdražování však jako pozitivum vnímáme, že se firmy dokázaly se situací vypořádat a až na výjimky nemusely firmy propouštět své zaměstnance. Výsledky šetření potvrzují pokles pracovníků pouze u devíti firem, opět ze sektoru služeb. Ostatní nepropouštěly, nebo naopak pokračovaly v náboru,“ dodává Luděk Keist. 60 % firem dokonce plánuje své zaměstnance odměnit 13. platem, vyplynulo z výsledků.

Zdá se tedy, že udržení stávajících pracovníků je v současné době důležitější než rozsáhlé investice, jejichž rozsah v prvním pololetí klesl u více jak poloviny dotázaných jihočeských firem. Ostatně to potvrzuje i fakt, že za největší úskalí v budoucnu podnikatelé považují právě nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a případná pokračující omezení ze strany vlády.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...