Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny18. 11. 2021 17:12

Jihočeské burzy škol se těší zájmu rodičů

O burzy škol Jihočeské hospodářské komory projevili letos rodiče vyšší zájem než v předchozích letech. Ti doprovázeli své děti, které v letošním roce vybírají obory a střední školy, na něž si podají přihlášku. Ani ze strany vystavujících škol zájem o burzy neopadl, avšak v některých regionech jejich účast zkomplikovala koronavirová situace či preventivní opatření. Jihočeská hospodářská komora společně s regionálními partnery letos zorganizovala osm burz škol v jižních Čechách, tuto sérii završí online akcí, kterou pro velký zájem škol uspořádá v polovině ledna 2022.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„V letošním roce jsme na burzách škol zaznamenali vyšší zájem ze strany rodičů, kteří se přišli na prezentaci středních škol a učilišť podívat se svými dětmi. Nejen my jako organizátoři, ale i školy tento fakt vnímají jako pozitivum, mimo jiné i z toho důvodu, že právě rodiče jsou ve většině případů ti, kteří žákům s rozhodováním o dalším vzdělávání pomáhají,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), a dodává: „To, že se oproti minulým letem zúčastnilo více rodičů, připisujeme jak současné covidové situaci, která zabránila účasti některých škol či tříd, a tak se rodiče na burzy vydali samostatně se svými dětmi, ale i zájmu rodičů podílet se na rozhodování o dalším směřování svých dětí.“

Burzy škol, které Jihočeská hospodářská komora připravuje s místními akčními skupinami či partnerskými městy, letos navštívilo na 4 800 návštěvníků. Největší zájem ze strany rodičů byl patrný v Táboře a Písku. „V letošním roce burzu škol v Táboře navštívilo 1 450 zájemců, z toho téměř 1 100 účastníků byli právě žáci se svými rodiči. V minulých letech tomu bylo naopak a převažovaly spíše skupiny tříd z jednotlivých základních škol z okolí,“ potvrzuje ředitelka oblastní kanceláře Jhk v Táboře Marcela Kužníková.

Přestože některé návštěvníky mohla odradit preventivní opatření v podobě povinných respirátorů nebo prokázání bezinfekčnosti, návštěvníků ani vystavujících škol oproti minulým rokům neubylo. Některé vystavující střední školy jen nechávaly oproti předchozím ročníkům registraci svého stánku na poslední chvíli a vyčkávaly, jaká bude situace a vládní opatření. Jako každý rok byl zájem o svozovou autobusovou dopravu, která je například pro základní školy v oblasti Prachaticka a Vimperska důležitým faktorem pro účast na burze. „Vzhledem k tomu, že jsou zde na Šumavě jednotlivé obce poměrně odlehlé a dopravní dostupnost je o něco komplikovanější, bez svozových autobusů by byla situace pro školy dost limitující. I letos jsme proto prostřednictvím Místní akční skupiny Šumavsko zajistili speciální autobusy, což základní školy velmi vítají,“ vysvětluje Kateřina Třísková, ředitelka prachatické kanceláře Jhk, která organizuje burzy škol v Prachaticích a Vimperku. Zároveň zmiňuje, že v dřívějších letech, kdy autobusová doprava ještě nebyla zajištěná, mnoho škol z menších obcí na burzu vůbec nedorazilo.

Zájemci o studium na středních školách mohli navštívit burzy po roční odmlce v osmi jihočeských městech – Vimperku, Třeboni, Táboře, Strakonicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Prachaticích a Písku. V minulém roce se totiž burzy musely zrušit kvůli zpřísňujícím se vládním opatřením, a proto Jihočeská hospodářská komora v lednu 2021 zorganizovala jejich on-line verzi. A díky zájmu plánuje virtuální prezentaci středních škol a učilišť zopakovat na začátku ledna, a to konkrétně od 11. do 13. 1. 2022. Součástí on-line výstavy budou hodinová setkání se zástupci škol, každý výstavní den vždy v plánovaných blocích. Pro více informací sledujte web www.burzyskol.cz, kde veškeré informace pro vystavovatele i zájemce budou aktualizovány.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...