Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny28. 1. 2022 08:00

Co obnáší profese kuchaře či operátora výroby? To si mohli jihočeští žáci v loňském roce vyzkoušet na 260 workshopech

Jihočeská komora podpořila vzdělávání 260 workshopy

V loňském roce uspořádala Jihočeská hospodářská komora spolu se zaměstnavateli 260 workshopů pro žáky a učitele jihočeských základních a středních škol a jen za půl roku se uskutečnilo 190 návštěv žáků do firem. Komora se soustředí v rámci těchto aktivit na rozvoj kariérového a odborného vzdělávání, ale i zvýšení digitálních kompetencí žáků, podnikavost a kreativitu. Nově také komora plánuje školám do odborných předmětů zapůjčit 3D tiskárny, programovatelné mini roboty či IoT senzory.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Komora podporuje vzdělávání Foto: Shutterstock.com

Jihočeská hospodářská komora má za sebou úspěšný první rok realizace projektových aktivit, které v Jihočeském kraji rozvíjí vedle kariérového a odborného vzdělávání také digitální kompetence a podnikavost. Vedle hospodářské komory na projektu Jihočeského kraje participují i střední školy, které se soustředí na podporu polytechnického vzdělávání. „I přesto, že rok 2021 byl ovlivněn koronavirovou pandemií a školy byly až do dubna loňského roku zavřené, podařilo se za první rok realizace udělat velký kus práce. Je to i díky snaze škol a firem, které do doby, než bylo možné se potkat prezenčně, měly chuť představit žákům profese a dovednosti on-line formou,“ hodnotí Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory.

Jen za šest měsíců loňského roku, kdy bylo možné se účastnit akcí prezenčně, se žáci s pedagogy vydali do firem téměř 190krát. Přesto, že se akce někdy musí na poslední chvíli zrušit z důvodu karantén či nemocnosti, je zájem na straně škol i zaměstnavatelů velký. Alternativou prezenčních akcí bylo 70 workshopů, které se uskutečnily online formou. Jak to na takovém workshopu vypadá, představuje Petr Rejnek, koordinátor Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi: „Žákům základních škol zástupci firmy představí konkrétní profesi a často si mohou některé práce i vyzkoušet. Díky tomu si tak mohou představit, jak to ve firmách vůbec vypadá a chodí. Středoškoláci se pak seznamují s aktuálními trendy a učí se konkrétní pracovní postupy.“

Vedle toho komora na podzim zahájila realizaci vzdělávacích workshopů pro pedagogy, a to hned v několika oblastech. „Středoškolským pedagogům nabízíme program Podnikavý učitel, kde mohou rozvíjet své dovednosti, jak pracovat s žáky na rozvoji jejich podnikavosti a kreativity. Pamatujeme i na potřebu držet krok s rychlým technologickým vývojem a ve spolupráci s firmami připravujeme pro učitele odborných předmětů workshopy, kde se seznámí s novinkami, které pak mohou předávat žákům ve výuce. V neposlední řadě se pak soustředíme na rozvoj digitálních kompetencí u žáků a učitelů základních a středních škol, pro které jsme připravili sérii workshopů digitalizace, na kterých Jhk spolupracuje s odborníky z Jihočeské univerzity,“ prozrazuje Petr Rejnek, a dodává, že pro mnohé z těchto workshopů se komoře podařilo z projektu zakoupit potřebné vybavení, které bude Jhk školám bezplatně zapůjčovat. Jde například o 3D tiskárny, programovatelné mini roboty, stavebnice micro:bit, či IoT senzory.

Jihočeská hospodářská komora provozuje Asistenční centrum Impuls pro kariéru a praxi již čtvrtým rokem. Díky partnerství s Jihočeským kraje, které tyto aktivity podporuje, mohla Jhk přiblížit více jak 18 000 jihočeských žáků řadu profesí přímo ve firmách. Využít nabídku centra mohou všechny jihočeské základní a střední školy. Stejně tak se mohou zapojit zaměstnavatelé, kteří mají chuť spolupracovat na rozvoji vzdělávání v kraji.

Inspiraci i aktuální nabídku workshopů najdou zájemci na webu www.impulsprokarieru.cz, kde jsou zveřejněny také materiály či výuková videa využitelná ve výuce a kariérovém poradenství.

Aktivity asistenčního centra jsou realizovány v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III, který je spolufinancován Evropskou unií.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...