Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny4. 3. 2022 10:57

Jihočeští podnikatelé pomoc nabídli okamžitě

Setkání jihočeských zaměstnavatelů na tradičním setkání velkých firem v Písku potvrdilo, že situace na Ukrajině není firmám v regionu lhostejná. Podnikatelé okamžitě nabídli pomoc ukrajinským zaměstnancům a jejich rodinám, nabízejí finanční i materiální pomoc. Shodli se také, že je důležitá tolerance a integrace příchozích uprchlíků do společnosti, kterým je třeba pomoci dlouhodobě.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Firmy na jihu Čech nabízejí pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům Foto: Shutterstock.com

Oblastní kancelář Jihočeské hospodářské komory (Jhk) v Písku uspořádala tradiční setkání velkých firem z regionu, kde jejich zástupci sdíleli své zkušenosti s pomocí lidem na Ukrajině – tíživým tématem, které v posledních dnech rezonuje celou společností. „Setkání nás utvrdilo v tom, že situace firmám v regionu není lhostejná. Pomáhají různými způsoby, ať už materiálně či finančními prostředky, nebo zapojením se do dobrovolnické pomoci. Za to všem podnikatelům patří velké díky,“ říká Kateřina Rybaříková, ředitelka oblastní kanceláře Jhk v Písku.

„Naše autobusy jezdí na Moravu, kde přestupují ukrajinští uprchlíci dovezení od hranic, což urychluje celou logistiku jejich přesunu z Ukrajiny. Je to i pomoc pro samotné Ukrajince, protože přijedou zájezdovými autobusy vybavenými jídlem, pitím či hygienickými pomůckami, a tak si zde mohou, především ženy od dětí, v klidu odpočinout po dlouhé cestě,“ uvedl Vladimír Homola, místopředseda představenstva Jhk a jednatel ČSAD AUTOBUSY České Budějovice. Dodává, že společnost plánuje navýšit počty dalších autobusů k hranicím a sehnat dobrovolnice, které se budou během jízdy věnovat ukrajinským dětem.

Vladimír Homola také doporučuje případnou pomoc konzultovat s těmi, co humanitární činnost organizují a nejlépe tak vědí, co uprchlíci v danou chvíli nejvíce potřebují. Promyšlená a koordinovaná pomoc je pak totiž v místě potřeby efektivnější a dobře zacílená. Podle Vladimíra Homoly je také potřeba se připravit na dlouhodobou podporu: „Teď pomáháme, protože se nám situace na Ukrajině nelíbí. Surový útok silného Ruska na malou republiku nelze pochopit a už vůbec tolerovat. Bohužel se může stát, že část naší společnosti začne na válku zapomínat a lidem z Ukrajiny přestane chtít pomáhat. Věřím ale, že většina si bude stále uvědomovat, proč tito lidé opustili své domovy, jaké neštěstí zažívají a jakou bitvu i za nás bojují. Nejen teď je pomoc válečným uprchlíkům důležitá, ta pomoc bude stejně důležitá i v následujících dnech a měsících. I naše pohodlí, jak vidíme, se totiž může velmi rychle změnit ve zlý sen.“

Okamžitou pomoc rodinám na Ukrajině nabídly také firmy, které dlouhodobě pracovníky ze zahraničí zaměstnávají. „Aktivity na pomoc Ukrajině jsme zkoordinovali napříč našimi závody v republice. V první chvíli jsme zaměstnancům nabídli možnost vyplácet finanční zálohy na mzdy, protože mnoho zaměstnanců chtělo vyjet na hranice pro své rodiny. Snažíme se také pracovníkům usnadnit komunikaci s rodinou, do firmy jsme proto umístili wifi hotspoty a rovněž zvažujeme zaměstnancům poskytnout sim karty či poukázky do obchodu s potravinami,“ popisuje David Havelec, HR Manager Faurecia Components Písek, která dlouhodobě zaměstnává 150 zaměstnanců z Ukrajiny. David Havelec dále doplňuje: „Také jsme se domluvili s ubytovnou Jitex, že zde budeme schopni ubytovat na nějakou dobu rodinné příslušníky našich zaměstnanců, a to za cenu energií a nákladů, které naše společnost pokryje.“

Jihočeská hospodářská komora aktuální situaci neustále sleduje a firmám poskytuje poradenství v oblasti vízové agendy či zajišťuje aktuální informace v situaci, kdy se na firmu obrátí ukrajinští občané s žádostí o práci. Veškeré informace komora zveřejňuje na webu www.jhk.cz/ukrajina.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...