Středa 15. května 2024
ikona hodiny21. 9. 2023 06:57

Spořitelna investuje 5 milionů eur do biotechnologií

Česká spořitelna vstupuje jako první banka v Česku do investičního fondu i&i Biotech Fund (i&i Bio), který působí při renomovaném Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB). Cílem tohoto fondu je podpora vývoje nových léčiv, diagnostických metod a medicínských technologií. Do roku 2026 plánuje i&i Bio s podporou Spořitelny investovat do zhruba 20 medicínských a biotechnologických projektů a pomoci tak jejich přechodu z výzkumu do praxe a k pacientům. Spořitelna je nejen prvním českou bankou, která do fondu tohoto druhu investuje, ale také jednou z mála evropských bank, které do podobných fondů vstupují přímo jako investoři.

Martin Kovalčík autor

Foto: i&i Bio Česká spořitelna investuje do biotechnologií Foto: i&i Bio

„Ústav organické chemie a biochemie je díky úspěchu týmu profesora Antonína Holého ve vývoji léků proti onemocnění AIDS jedním ze světově nejúspěšnějších českých vědeckých pracovišť. Možnost stát se přímým investorem fondu a podpořit vývoj nových léků a medicínských technologií, které mohou potenciálně pomoci milionům pacientů po celém světě, vnímáme s velkou poctou a pokorou,“ říká generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. „Je skvělé, že díky své velikosti může i&i Biotech Fund výrazně akcelerovat přenos výsledků vědeckého výzkumu do praxe a být příkladem pro další investory nejen v medicínské oblasti. Investice do vědy a výzkumu s důrazem na schopnost uplatnit výsledné inovace v globálním měřítku může být jednou ze strategií, díky nimž se Česku podaří nastartovat druhou ekonomickou transformaci,“ dodává Tomáš Salomon.

Přistoupením České spořitelny investiční kapitál i&i Bio výrazně posílil, a to na celkem 53 milionů eur. Rozšiřuje se tak akční rádius fondu, do něhož před dvěma lety vložil několik desítek milionů eur rovněž Evropský investiční fond. Tato ojedinělá spolupráce zajistila nejen i&i Bio, ale i mateřskému ÚOCHB a Akademii věd místo v elitní společnosti nejvýznamnějších evropských vědeckých institucí, u kterých vznikl podobný investiční fond. Jde o organizace, které jsou současně ohniskem vzniku inovativního průmyslu a hightech společností, ať už se jedná o Vlámský institut biotechnologie (Belgie), Katolickou univerzitu v Lovani (Belgie), Chalmersovu univerzitu v Göteborgu (Švédsko), Univerzitu v Manchesteru (Velká Británie) nebo Institut Karolinska v Solně (Švédsko). Mezi státy bývalého východního bloku pak drží v této věci transferový hub kolem ÚOCHB absolutní prvenství.

„Jsem velmi rád, že je to právě Česká spořitelna jako první český finanční ústav, který se rozhodl tak významně podpořit transfer technologií v naší zemi, a že je to právě náš ústav, který takovou spolupráci může zaštítit. Jsem přesvědčen, že tohle je jediná cesta k prosperitě, která má v dnešním světě šanci,“ říká ředitel ÚOCHB prof. Jan Konvalinka.

Pro i&i Bio, který navázal na úspěšné působení společnosti i&i Prague podporující přenos nových technologií z laboratoří do praxe, představuje vstup České spořitelny další důležitý milník v rozvoji fondu. Po zahájení prestižní spolupráce s Evropským investičním fondem a vstupu významných českých soukromých investorů je současný příchod stabilní a spíš konzervativní finanční instituce dalším potvrzením, že je fond vhodným nástrojem pro různé druhy investorů.

„Pro i&i Bio je velkou ctí, že ho Česká spořitelna vnímá jako zajímavý, srozumitelný a transparentní investiční nástroj. Samotný fond splňuje ty nejvyšší světové standardy a ukazuje směr, jakým můžou různí investoři efektivně vkládat peníze do nejnadějnějších výzkumných projektů,“ říká Jaromír Zahrádka, ředitel i&i Bio. Podle něj se otevírá úplně nová kapitola, která má potenciál zásadně změnit formu spolupráce mezi světy vědy a financí. „Náš příklad ukazuje, že v budoucnu je realistické na podobných fondech budovat samostatný pilíř financování rozvoje vědy a inovací, nabídnout nové možnosti široké škále investorů a současně také pomoci české ekonomice hledat nové směry rozvoje,“ dodává Zahrádka.

Články autora Martin Kovalčík

Nejnovější články

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Nejnovější Trendy

Trendy
Generace Alfa: Budoucnost nakupování

Podle analytické platformy Exploding Topics, která sleduje nové...

Jak pro americký zpravodajský portál Axios řekl spoluzakladatel...

Trendy
Školní verze projektu Nenech to být funguje už 7 let

NNTB (Nenech to být) vymysleli v roce 2017...

V České republice je přibližně 5500 základních a...

„První verze NNTB byla určená školám, jelikož jsme...

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...