Středa 15. května 2024
ikona hodiny10. 10. 2023 06:51

Low-code používá již skoro polovina firem

Digitalizovat začaly přibližně čtyři pětiny firem v Evropě a dalších částech regionu EMA. Třiačtyřicet procent jich přitom vyvíjí aplikace pomocí technologie low-code, která vyžaduje jen minimum kódování. Aplikace tak lze zhotovit mnohem rychleji, někdy už za měsíc. Podniky si přes low-code vytvářejí zejména nástroje na uzavírání smluv, správu objednávek, tvorbu e-shopů nebo rozpoznávání textu. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti KPMG.

Lukáš Kantor autor

KPMG

Foto: Shutterstock.com Low-code technologii využívá již téměř polovina firem Foto: Shutterstock.com

Studie Shaping digital transformation with low-code platforms vychází z odpovědí 715 podniků v regionu EMA, který zahrnuje Evropu, Střední východ a Afriku. Většinu, konkrétně 403, respondentů tvořily evropské firmy všech velikostí a ze všech sektorů ekonomiky.

Padesát čtyři procent společností ze studie už naplno rozjelo větší investice do digitalizace. Digitální transformace je totiž v mnoha odvětvích klíčem k dlouhodobému úspěchu na trhu. Zefektivňuje a zrychluje firemní procesy, zlepšuje zákaznickou zkušenost a v neposlední řadě i šetří náklady.

„Skoková digitální transformace je náročnou změnou, kterou si podnik prochází jen párkrát. K nejdražším částem digitalizace patří tvorba aplikací, a proto dává stále více firem přednost technologii low-code. Ta je levnější a nevyžaduje téměř žádné programovací znalosti, takže snižuje závislost na specialistech a dodavatelích. S pomocí low-code firmy in-house vyvinou aplikace z předpřipravených šablon a vizuálních prvků. Hotovo tak mohou mít už v řádu týdnů,“ vysvětluje Lukáš Cingr, který v české KPMG vede oddělení Customer & Digital.

O studii

Tvůrci studie Shaping digital transformation with low-code platforms vyzpovídali 715 firem, z toho přibližně tři pětiny se sídlem v Evropě, pětinu ze Středního východu a pětinu z Afriky. Do studie se zapojili společnosti ze všech sektorů ekonomiky. Zastoupeny byly i podniky všech velikostí – 29 % dotazovaných firem mělo 50 až 499 zaměstnanců, 48 % 500 až 4999 zaměstnanců a 23 % od 5000 zaměstnanců.

Pro pětinu společností ze studie je už low-code klíčovou součástí jejich softwarového vývoje. Další pětina plánuje low-code vyzkoušet v následujících 12 měsících. „Podle našich odhadů se i v Česku blíží k jedné polovině podíl firem, které s low-code pracují. V této skupině jsou už i subjekty kritické infrastruktury jako elektrárny a nemocnice. Také tuzemské podniky používají low-code zejména pro standardizované úkony jako založení účtu, uzavření smlouvy nebo schvalování přístupů zaměstnanců do interních systémů. Low-code se uplatní i při správě objednávek a faktur, tvorbě e-shopu nebo kontrole a údržbě zařízení,“ shrnuje Veronika Zichová, specialistka KPMG na low-code.

Low-code lze propojit s umělou inteligencí 

Vývoj s minimem kódování přináší řadu výhod, především zefektivňování procesů (tuto výhodu vyzdvihlo ve studii 44 % podniků), zvyšování produktivity (39 % podniků), snižování nákladů (36 % podniků), zlepšování škálovatelnosti řešení (33 % podniků), umožnění vysokého stupně automatizace (33 % podniků) a zlepšení kvality služby či produktů (30 % podniků).

„Setkala jsem se s názorem, že vývoj pomocí low-code může zvyšovat technický dluh. Podle mě je tomu naopak. Práce s low-code snižuje počet možných chyb a umožňuje je identifikovat a opravit dříve. Low-code platformy lze dobře propojit se stávajícími firemními systémy, takže ani během integrace technický dluh nevzniká,“ upozorňuje Zichová.

Podle studie zhruba polovina firem používá low-code k vývoji jednodušších aplikací, hlavně na řízení pracovního procesu (například přidělování úkolů týmům) a vztahů se zákazníky (přiřazování klientských požadavků zaměstnancům) nebo na tzv. OCR čili rozpoznávání textu. OCR potřebují především banky či pojišťovny (pro registraci smluv) a veřejná správa (pro kategorizaci písemných požadavků).

Čtvrtina firem ale neváhá zapojit low-code i do tvorby složitějších nástrojů, například na bázi umělé inteligence nebo strojového učení. Do budoucna lze očekávat začlenění low-code i do řízení logistiky.

Čtvrtině podniků chybí směrnice hlídající kvalitu i bezpečnost 

Ačkoliv si low-code platformy našly cestu do mnohých firem, jejich zavádění nebylo vždy lehké. Podle dvou pětin manažerů podniků ze studie může být implementace složitá mimo jiné kvůli nedostatku pochopení u zaměstnanců. Oslovení pracovníci IT útvarů zase uváděli jako hlavní bariéru nepodporování technologie ze strany manažerů (ve 46 % firem).

Podniky by měly dát low-code nástrojům rámec v podobě takzvané směrnice a governance. „Směrnice stanoví pravidla pro to, aby zaměstnanci vyvíjeli jen ty aplikace, které jsou kvalitní, bezpečné a v souladu s regulacemi. Governance zajistí, aby za aplikace byla přidělena zodpovědnost a vznikaly v jednotě s firemní strategií. Externí poradci mohou pomoci zhodnotit připravenost firmy na zavedení low-code nebo naučit její zaměstnance s technologií pracovat,“ uzavírá Zichová.

Studie odhalila, že čtvrtina z firem, které už low-code používají, nemá ani směrnice ani governance. Jen 31 % společností disponuje obojím. Většina podniků, konkrétně 41 %, má pouze směrnice.

Články autora Lukáš Kantor

Nejnovější články

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...