Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny19. 4. 2022 12:33

Placení od stolu táhne, Qerko získalo 2,5 milionu eur

Qerko letošek otevírá dalším úspěšným investičním kolem. Vkladem v celkové hodnotě 2,5 milionu eur podpořili český startup hned tři investoři. Jeden milion eur alokovalo investorské duo Robert Kyncl a Jaroslav Beck, další milion eur investoval technologický fond Greenshark a svou již třetí investicí podpořila Qerko skupina Miton, tentokrát půl milionem eur. Celková výše investic do startupu k roku 2022 tak atakuje hranici 100 milionů korun. Nově získané prostředky Qerko využije pro rozběhnutí svého působení v zahraničí – v dohledné době začne tištěné účtenky vytlačovat z restaurací a kaváren v Bratislavě, Berlíně a Vídni.

Tereza Vyhnanovská autor

Foto: Shutterstock.com Platba QR kódem táhne Foto: Shutterstock.com

„V Qerku máme dlouholetého partnera. Digitalizace placení v gastronomii je v dnešní době logickým krokem. Hosté ušetří čas při čekání na zaplacení a zároveň není potřeba zbytečně tisknout účtenky, čímž se snižuje negativní dopad na planetu. Již třetí investicí do Qerka potvrzujeme, že byznys modelu důvěřujeme a vidíme v něm budoucnost. Věříme, že po covidové pandemii opět nastane příliv hostů do kaváren a restaurací, ve kterých lidé opět začnou trávit více času se svými přáteli,“ vysvětluje letošní investici Milan Zemánek, zakládající partner skupiny Miton. Investiční skupina Miton do Qerka investovala již dříve. V rámci pre-seed kola, které zvalidovalo market fit a celou myšlenku nejpohodlnější platby na světě, šlo o investici ve výši 36,5 milionu Kč rozdělenou do několika tranší.

Qerko je revoluce v gastronomii

Mobilní aplikace umožňuje zákazníkům pomocí QR kódu okamžitou úhradu útraty v restauraci. Každý může platit to, co měl. Už žádné dohromady, či zvlášť a poprosím vás k pokladně. Obsluha má více času na samotný servis a ušetří čas strávený kasírováním. Qerko, které disponuje licencí ČNB, umožňuje svým podnikům skutečně poznat své zákazníky, odměnit je za věrnost a motivovat je k návratu. Data o platbách Qerko transformuje do vhledu restaurací o zákaznickém chování a CRM systému, ze kterého je jednoduché automatizovaně naplánovat kampaně na segmenty zákazníků na základě jejich nákupního chování. To vše, aniž by bylo narušeno soukromí uživatelů. Oproti platbě kartou dostává obsluha i větší spropitné. Služba je napojená přímo na pokladní systém, takže se veškeré platby propisují rovnoudo pokladny a obsluha je vidí. Navíc se při platbě přes aplikaci netisknou zbytečné účtenky. Qerko je rychlé, efektivní, bezpečné a zelené.

Qerko ve světě

Příliv letošních investic umožní Qerku poprvé rozšířit své působení za hranice a tím pomoci gastronomii zezelenat i v dalších zemích. „Mám radost, že se podařilo ověřit, že naše aplikace má jasný market fit a rostoucí trend. Naše platforma přitahuje nové investory a ty stávající utvrzuje v jejich rozhodnutí. Nyní je před námi další velký úkol – škálování. Když náš produkt funguje v ČR a lidé jej mají rádi, je na čase více šlápnout do pedálů a zrychlit ve škálování i expandovat na další trhy. Dostali jsme se do fáze, kdy si hosté QR kód na stole automaticky spojí s brandem Qerko, tedy možností okamžité platby. Nové investice v dohledné době využijeme ke zrychlení na domácím trhu, ale také k expanzi do Bratislavy, Berlína a Vídně. I když jsou Německo a Rakousko trhy s vlastními specifiky, vstupujeme na ně s prověřeným a vyladěným produktem a věříme, že si naše sousedy získáme,“ pochvaluje si příliv nových investic Lukáš Kovač, zakladatel a CEO Qerka.

Rok 2021 Qerko zakončilo s celkovým počtem podniků blížícím se tisícovce a s více než sto sedmdesáti tisíci uživateli. Čtvrtina všech aktivních uživatelů si aplikaci oblíbila natolik, že jejím prostřednictvím platí pravidelně, a více než polovina využívá k platbám mobilní peněženky Apple Pay a Google Pay. Přepočteno na čas Qerko dohromady ušetřilo zákazníkům a obsluze téměř devadesát tisíc hodin. Úspora času ovšem není to jediné, čím Qerko přispívá. Z dat vyplývá, že díky Qerku podniky zvyšují svůj zisk, otočí více stolů a obsluha obdrží až o 44 % větší spropitné než v případě platby přes terminál.

Články autora Tereza Vyhnanovská

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...