Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny15. 6. 2023 07:22

České firmy ovládly umělou inteligenci

Důkazem jsou finalisté Vodafone Nápad roku

Je umělá inteligence (AI) příležitost, nebo hrozba? Mladé technologické firmy z Česka mají jasno. Ze 30 semifinálových projektů letošního ročníku soutěže Vodafone nápad roku ji využívá hned 22. Nejstarší tuzemská přehlídka startupů letos přilákala 129 inovativních společností, které mají mezinárodní ambice v oblasti zdravotnictví, obchodu, stavebnictví nebo sportu. Finálová dvanáctka se utká o vítězství na slavnostním vyhlášení 19. září.

Tereza Vyhnanovská autor

Foto: Vodafone Mentoring Day Foto: Vodafone

Umělá inteligence je například základem zařízení MAIA, které pomáhá lékařům bojovat s obávaným kolorektálním karcinomem neboli rakovinou tlustého střeva. Chytrá krabička kompatibilní s jakýmkoliv endoskopem umožňuje lékařům při prohlídce odhalit sebemenší varovné signály, které jinak může přehlédnout i zkušený odborník. Navíc výrazně šetří čas. Floxgen zase AI využívá k tomu, aby výzkumníkům, lékařům i laikům zpřístupnil jinak nesmírně složitá genetická data, Flowpay s její pomocí zajišťuje bleskové provozní úvěry firmám z e-commerce či gastronomie a Superface.ai díky ní umožňuje plně automatizovat drahou tvorbu API integrací.

„Vodafone Nápad roku letos pořádáme už pošestnácté a je úžasné sledovat, jaký pokrok za tu dobu udělali naši podnikatelé, vývojáři a vědci. Ze soutěže zajímavých nápadů se postupně stala přehlídka špičkových technologických společností a platí to i pro letošní finalisty. České firmy dnes v mnoha odvětvích nastavují trendy a mezi přihlášenými projekty je stále více těch, které dokázaly v krátkém čase oslovit zákazníky po celém světě,“ popisuje zakladatel soutěže Martin Kešner.

Vodafone Nápad roku

Nejstarší startupová soutěž v České republice a na Slovensku, která slouží jako finanční a motivační injekce pro nové projekty mladých a nadějných podnikatelů. Byla založena v roce 2007 a za tu dobu se do ní přihlásilo již přes 2253 projektů, které slaví úspěchy na domácím i zahraničním trhu. Soutěže se může zúčastnit jakákoliv firma mladší dvou let a cílem je nejen objevovat další revoluční projekty, ale také mladé podnikatele vzdělávat, podporovat v jejich rozvoji a těm nejlepším pomoci s uvedením na trh a expanzí prostřednictvím investic a mentoringu. V roce 2022 se soutěže zúčastnilo 142 projektů, mezi něž byly rozděleny finanční a věcné ceny v hodnotě přesahující 6,5 milionu korun. Za celou dobu existence soutěž zprostředkovala investice do startupů ve výši 374 milionů korun.

Z dalších finálových projektů porotce zaujala například Posedla – první 3D tištěná cyklistická sedla na míru, která slaví úspěch už ve 26 zemích. Revoluční střešní krytina NEBESYS zvenku vypadá jako tradiční tašky, zevnitř je však průhledná a do interiérů vnáší světlo, pohlcuje hluk a tepelně izoluje. Designový hasicí štít Amplla pak plní nejen funkci účinného hasicího přístroje, ale při požáru poskytuje ochranu před žárem a navíc elegantně zapadne do každého interiéru.

Obrovský potenciál zlepšit životy milionů lidí má Animi, první aplikace řešící takzvanou alexithymii, emoční barvoslepost, která vážně postihuje každého desátého člověka. Neschopnost správně chápat emoce způsobuje nefunkční vztahy, zhoršenou kvalitu života a horší výsledky případných terapií. Do zdravotnictví míří také projekt Macromo, který poskytuje personalizované domácí testy pro analýzu zdraví a přesná doporučení pro prevenci dědičných onemocnění.

„Úroveň přihlášených projektů se neustále posouvá dopředu a bylo mnohem složitější vybrat nejlepších dvanáct. Dělá mi radost, že Vodafone podporuje soutěž pro začínající firmy, která pomáhá nápadům růst a proměňuje je ve skutečnost,” říká Viktoria Korabelniková, ředitelka pro internet věcí ve Vodafone Česká republika.

Kromě šance na investici až 30 milionů korun, finanční odměnu 400 tisíc korun, medializaci a nová obchodní partnerství získali všichni finalisté také pozvánku na speciální mentoring day. Během něj mohli využít konzultace zdarma od více než 20 odborníků, kteří jim poskytli zpětnou vazbu, pomohli s nastavením strategie dalšího růstu a poradili s výzvami ve vývoji produktu, škálování nebo obchodu.

Také porota, která semifinalisty a následně finalisty i vítěze jednotlivých kategorií vybírá, je složena ze zkušených podnikatelů, investorů a expertů z různých oborů. Při hodnocení zohledňuje řadu kritérií: osobnost a podnikatelské dovednosti zakladatelů, schopnost týmu efektivně spolupracovat, dosavadní růst projektu a jeho úspěchy, jedinečnost produktu, potenciální velikost trhu a v neposlední řadě i ambice a zahraniční potenciál.

Články autora Tereza Vyhnanovská

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...