Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny7. 9. 2023 07:44

Vídeň jako nové technologické centrum

České startupy vstupují na rakouský trh

Ve Vídni se rozvíjí trend zakládání sídel zahraničních startupů, včetně těch z Česka. V roce 2022 se jich v rakouském hlavním městě rozvinulo celkem 237, což je oproti předchozímu roku o 5 % více. Jedenáct z nich je z České republiky. Tuto spolupráci umožnila Vienna Business Agency (VBA). Ta se stala klíčovým partnerem pro národní i mezinárodní společnosti, které se chtějí dostat na rakouský trh. Vídeňské prostředí je pro startupy výhodné díky umístění ve středu Evropy, bezpečnosti, množství odborníků a ekonomické stabilitě. VBA navíc pro mezinárodní odborníky a manažery nabízí speciální poradenství.

Tereza Vyhnanovská autor

Foto: Shutterstock.com Vídeň se stává rájem startupů Foto: Shutterstock.com

„Velká část obyvatel Česka si Vídeň spojuje především s pestrou kulturní nabídkou a bohatou historií. V posledních letech se z ní stává ale i stále atraktivnější centrum pro rozvíjející se startupy z celé Evropy, včetně mnoha rostoucích firem z Česka. I mezi zástupci dynamických firem postupně sílí povědomí o Vídni jako městu s rozvinutou znalostní ekonomikou, vysokou ekonomickou silou a stabilitou, dobrým přístupem ke špičkovým talentům a vynikajícím spojením nejen s Evropou. O to více nás těší, že je Vienna Business Agency partnerem této soutěže a staví pomyslný most pro rozkvět byznysu mezi Prahou a Vídní,“ uvádí Martin Landa, Vienna offices VBA.

Vienna Business Agency je rozvojová organizace, která od roku 1982 podporuje lokální a mezinárodní společnosti při vstupu na rakouský trh. Pomáhá se získáváním financování, provozních prostor či laboratoří, mentoringem nebo napojením na network perspektivních firem. Za minulý rok firmy s pomocí VBA investovaly na rakouském trhu bezmála 110 milionů eur a vytvořily přes 1 100 nových pracovních míst. Mezi nejpopulárnější obory patří life sciences (vědy o živé přírodě) nebo informační a komunikační technologie.

Více o Vodafone Nápad roku

Vodafone Nápad roku je nejstarší startupová soutěž v České republice a na Slovensku, která slouží jako finanční a kreativní injekce pro nové projekty mladých a nadějných podnikatelů. Byla založena v roce 2007 a za tu dobu se do ní přihlásilo již přes 2 253 projektů, které slaví úspěchy na domácím i zahraničním trhu. Soutěže se může zúčastnit jakákoli firma mladší dvou let a cílem je nejen objevovat další revoluční projekty, ale také mladé podnikatele vzdělávat, podporovat v jejich rozvoji a těm nejlepším pomoci s uvedením na trh a expanzí prostřednictvím investic a mentoringu. V roce 2023 se do soutěže přihlásilo celkem 129 projektů. Více se dozvíte zde.

„Nápad roku se každoročně setkává s řadou velmi perspektivních a talentovaných týmů, které mají ambice rychle růst a škálovat svůj produkt. Partnerství s vídeňskou agenturou jim umožňuje vstoupit na místní trh s pevným zázemím, mentory a případně si zajistit i financování. Věřím, že do budoucna bude pro startupy Vídeň nadále jedním z klíčových vstupních bodů na západní trh,“ komentuje Miri Kočíková, organizátorka Vodafone Nápadu roku.

Česko-rakouské partnerství

V minulém roce využili služeb VBA celkem čtyři finalisté soutěže Nápad roku, konkrétně Panza Robotics, Arbo Technologie, Carebot a Myco. „Vídeň má pro české startupy jistě zásadní význam svojí blízkou polohou. Ekosystém, který jsem díky Discover Vienna poznal, je široký svým zaměřením i ekonomickým zázemím. Pro nás, pro Myco, je Vídeň do budoucna strategicky velice zajímavá svojí polohou. Navíc rakouské zaměření na ekologické řešení zásadních výzev současnosti je řekněme důraznější. Věřím, že i do budoucna pomůže propojit startupy z Česka s rakouskými partnery a upevnit naše společné cíle,“ doplňuje David Minařík, CEO a zakladatel Myco.

„VBA nám pomohla rozkoukat se na rakouském trhu v přátelské atmosféře stejně smýšlejících founderů, inspirativních koučů a praktických workshopů. Pokud plánujete expanzi do Rakouska, spolupráce s VBA vám může jedině prospět,“ komentuje Ondřej Kolařík, CEO a spoluzakladatel ARBO Technologies.

 

Články autora Tereza Vyhnanovská

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...