Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny31. 7. 2023 10:48

Pracovní mobil k soukromým účelům? Zapomeňte!

Předpisy evropské směrnice NIS2, které se v současné době propisují do české legislativy, začnou platit již v průběhu příštího roku. Týkat se budou až desítek tisíc firem v České republice a tyto subjekty by se proto měly co nejdříve začít připravovat na změny, které je v souvislosti s novým konceptem kyberbezpečnosti čekají.

Dana Samková autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

V současné době je v platnosti kybernetický zákon 181/2014 Sb., který se zaměřuje především na zabezpečení orgánů státní správy, kritické infrastruktury státu a subjektů, které se podílejí na chodu této infrastruktury. Norma NIS2 ale výrazně rozšiřuje okruh povinných subjektů bez ohledu na oblast podnikání. Nová legislativa se tak bude týkat firem s více než 50 zaměstnanci, nebo obratem či bilanční sumou roční rozvahy 10 milionů eur. Celkově se bude změna týkat desítek tisíc firem a jejich dodavatelů, což v rámci naplnění zákona znamená, že do něj budou muset investovat nemalé prostředky, nebo zcela změnit uvažování o IT.

Jedním z klíčových požadavků NIS 2, který budou muset firmy splnit, je Mobile device management. Znamená to, že kromě notebooků a počítačů bude povinností evidovat i veškerá další mobilní zařízení, na nichž se mohou vyskytovat data. Zejména půjde o mobilní telefony a tablety, které bude zároveň třeba zabezpečit stejným mechanismem, jako se zabezpečuje ostatní výpočetní technika. Firmy tedy budou potřebovat nástroj, kterým dokážou centrálně spravovat jak všechny zaměstnance bez ohledu na pracovní pozici, tak i veškerou techniku včetně mobilů. „Zaměstnavatel musí mít kontrolu nad všemi zařízeními, která jsou v jeho síti, musí vědět, jaká data jsou kde uložená, a hlavně musí vědět, kdo a za jakých podmínek k nim přistupuje,“ vysvětluje Petr Loužecký, odborník na kyberbezpečnost ze společnosti Algotech. Tato změna se tedy dotkne všech uživatelů, protože oblíbený benefit mobilního telefonu, který lze využívat i k soukromým účelům se stane minulostí. Z těchto zařízení se stanou vyloženě pracovní nástroje, nad nimiž bude mít zaměstnavatel plnou kontrolu včetně vzdáleného přístupu a uživatel do něj nebude smět instalovat žádné aplikace a ani stahovat žádná jiná než povolená data.

Všechno musí být zaznamenáno

Firmy budou mít také povinnost zaznamenávat veškeré aktivity spojené s provozem IT síťové a serverové infrastruktury. Tedy dalším nástrojem, který budou muset pořídit, je takzvaný log management, jenž monitoruje a zaznamenává aktivity v síti a dále například veškeré přístupy na servery či síťové disky. „Ze všech takových událostí bude muset být záznam, který bude muset společnost uchovávat po dobu 18 měsíců, vzhledem k objemu dat budou nejvhodnější cloud služby,“ pokračuje.

Pro mnoho společností, které „spadnou“ do působnosti NIS2, bude též novinkou povinnost takzvaného disaster recovery plan, což je popis procesů, které umožňují obnovení nebo pokračování provozu kritické technologické infrastruktury a systémů po bezpečnostním incidentu, havárii či přírodní katastrofě. Zároveň budou firmy muset zajistit i disaster recovery provoz, což znamená, že budou muset zálohovat, a to jak online, tak třeba i offline mimo firmu. „Vznikne tedy potřeba mít k dispozici záložní prostředí mimo vlastní firmu, z nějž bude možné dle předem připraveného scénáře obnovit ztracená data,“ říká na závěr Petr Loužecký s tím, že díky NIS2 se firmy vlastně budou učit profesionálně zvládat kybernetické incidenty bez ohledu na to, zda půjde o cílené útoky či o nehody. Budou si muset hlídat svou IT infrastrukturu tak, aby dokázaly rozpoznat, že k incidentu dochází a zároveň je čeká povinnost vypracovat plán, který jasně definuje, jak takovou událost řešit.

Články autora Dana Samková

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...