Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny7. 11. 2023 12:30

Stávající pracovní režim vyhovuje pouze 31 % zaměstnanců

Ostatní by chtěli udělat v současných podmínkách změny

Největší zájem mají zaměstnanci o možnost libovolně kombinovat práci z domova a na pracovišti. Lákavá je také neomezená dovolená a volný začátek i konec pracovní doby. Téměř 2/3 zaměstnanců přitom dnes mají začátek i konec pracovní doby pevně daný. Vyplývá to z Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika mezi více než 1000 respondenty z tuzemských firem a organizací.

Jana Klusáčková autor

Foto: Shutterstock.com Zaměstnanci chtějí moderní pracovní modely Foto: Shutterstock.com

Nejnovější Barometr zaměstnanců potvrzuje, že zájem o práci z domova neupadá. Spíše než čistý home office je ale pro zaměstnance lákavý hybridní režim, ve kterém mohou dle potřeby střídat práci z domova a na pracovišti. Jde o vůbec nejčastěji zmiňovanou změnu, kterou by zaměstnanci chtěli udělat ve svém pracovním režimu. Stála by o ni čtvrtina respondentů, vůbec nejžádanější je mezi mileniály, zaměstnanci z generace Y.

Práce z domova je zároveň jednou z hlavních oblastí, které se od 1. října dotýkají změny vycházející z novely zákoníku práce. „Úpravu práce na dálku vítáme, protože stále přibývají firmy, které s hybridním pracovním režimem začínají a nemají s ním zkušenosti. Vedle hrazení nákladů na home office budou ale muset řešit větší problémy, jako je komunikace a zapojení zaměstnanců, kteří pracují hybridně,“ popisuje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která vyvíjí HR platformy pro motivaci zaměstnanců.

Dovolená s velkým D

Hybridní práce je pro zaměstnance dokonce preferovanější změnou než velmi atraktivní benefit neomezené dovolené. I v Česku už některé firmy tento režim úspěšně zavedly, přestože ho zdaleka nelze uplatnit všude a nese s sebou řadu úskalí. Mezi zaměstnanci by o tuto změnu pracovního režimu stálo 21 % dotázaných. „Jednoznačně nejvíce mají o neomezenou dovolenou zájem zaměstnanci nejmladší generace Z, lze proto očekávat, že obliba tohoto režimu do budoucna poroste,“ předpovídá Nicoletti.

Práce od do – nutnost, nebo přežitek?

Prakticky stejně žádoucí je mezi zaměstnanci rozvolnění pracovní doby, o které by také stála více než pětina zaměstnanců. Zcela volný začátek a konec pracovní doby, stejně jako přestávky nebo pauzy na oběd, má dnes reálně jen 5 % zaměstnanců. Naopak téměř 2/3 mají pevně stanovený začátek i konec pracovní doby. Zhruba polovina z nich má i striktně nařízené přestávky a pauzy na oběd.

Graf: Jaký pracovní režim nejpřesněji odpovídá podmínkám, ve kterých aktuálně pracujete?

Zdroj: Up Česká republika Zdroj: Up Česká republika

Některé profese to pochopitelně vyžadují a jinak to zařídit nelze, rozhodně to ale podle výsledků Barometru neplatí všude. 40 % zaměstnanců je přesvědčeno, že pevná pravidla nevycházejí z povahy jejich práce, ale spíše z firemních zvyklostí a vnitřních nařízení, která by se měla změnit. Nejsilněji je o tom přesvědčena nastupující generace zaměstnanců.

Příčinou zastaralého pracovního režimu, který dnes již zaměstnancům nevyhovuje, je přitom často pouhý nedostatek informací. „Firmy a HR oddělení se dosud zjišťováním názorů svých lidí nezabývaly příliš metodicky. Často z důvodu organizační náročnosti, složitého vyhodnocování nebo kvůli absenci vhodných digitálních nástrojů. Právě na popud firem jsme proto v rámci platformy Můj Up nedávno vyvinuli nové moduly k online měření spokojenosti zaměstnanců, které může dát vedení firmy potřebný impuls ke změně například v oblasti pracovní doby,“ říká Nicoletti.

O něco méně žádanou změnou pracovního režimu je kratší pracovní doba nebo kratší, například čtyřdenní pracovní týden. O takovou změnu pracovního režimu by stálo 18 % zaměstnanců. O volnější režim přestávek a pauz na oběd by mělo zájem 13 % zaměstnanců.

Články autora Jana Klusáčková

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....