Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny13. 10. 2022 08:13

Inflaci táhnou především energie, poptávkové vlivy slábnou

Vrcholu by inflace mohla dosáhnout v říjnu, úrokové sazby by měly zůstat víceméně stabilní podobně jako kurs koruny, rizikovým faktorem může být vývoj mezd – to jsou hlavní body expertní analýzy České spořitelny.

Jiří Polanský autor

analytik České spořitelny

Foto: Shutterstock.com Inflace slábne, nejistota přetrvává, rizika jsou Foto: Shutterstock.com

V září se cenová hladina v české ekonomice zvýšila o 0,8 % meziměsíčně. Meziroční inflace pak po dočasném srpnovém zpomalení znovu zesílila a dosáhla 18 %. Růst cen táhlo především výrazné zvýšení cen energií. Data jsou nad tržním očekáváním, které odpovídalo zhruba srpnové hodnotě. Naše prognóza byla ale výše na 18,7 %. Rozdíl mezi naší prognózou a skutečností je dán vývojem cen potravin, kde jsme čekali daleko výraznější zvýšení, což implikovala i řada dalších indikátorů.

Krátkodobá prognóza

Pro následující měsíce zůstane nejistota vyšší, když inflaci mohou výrazně ovlivnit ceny energií a potravin. V případě energií čekáme, že by v říjnu mohlo dojít ještě k jejich zvýšení, od listopadu by pak mohlo opačným směrem působit zastropování cen elektřiny a plynu. Domácí proinflační tlaky slábnou a to by mělo pokračovat i v příštích měsících, když situace na trhu práce se zhoršuje a nálada mezi domácnostmi je rekordně nízká. Celkově dle naší prognózy čekáme vrchol inflace kolem 19 % pro říjen, dnešní hodnota je rizikem směrem dolů.

Střednědobá prognóza

Z letošního vrcholu by se měla inflace postupně vracet k inflačnímu cíli, což potrvá něco přes rok. Vzhledem k očekávanému útlumu české ekonomiky (čekáme mírnou recesi) by již poptávkové proinflační faktory neměly dál růst a naopak by se v cenách některého zboží a služeb mělo projevit výrazné ochlazení spotřebitelské poptávky, a to navíc v situaci, kdy řada obchodů má relativně plné sklady. Dolů by mohly jít i některé komodity, a to z důvodu ochlazení globální ekonomiky (proti tomu jde nedávné rozhodnutí OPEC+). A v neposlední řadě by (pravděpodobně až v roce 2024) mohlo dojít k poklesu cen energií, což naznačují aktuální futures (byť je otázka, kdy a jak se to projeví v cenících).

Rizika

Rizika zůstávají vysoká a oboustranná. V proinflačním směru to může být ještě výraznější růst cen energií a potravin. Výrazným rizikem je také vývoj mezd, jehož případný vysoký růst by mohl roztočit mzdově-inflační spirálu. Naopak výraznější globální ochlazení by vedlo k rychlejšímu zpomalení inflace již na začátku příštího roku.

Vliv na ČNB a trhy

Dopad aktuálních čísel na trhy je nejistý. Na jedné straně inflace docela výrazně překonala tržní očekávání, což může u části trhu zvýšit pravděpodobnost růstu sazeb na příštím zasedání ČNB. Na druhou stranu je ale současná inflace relativně hluboko pod tím, co ČNB očekávala (20,4 %). Celkově po dnešních datech i nadále čekáme pro zbytek letošního roku stabilitu sazeb, ačkoliv jejich listopadové zvýšení se nedá vyloučit. Ve vývoji koruny by se dnešní hodnota nemusela výrazněji projevit, ačkoliv velmi mírné posílení by mohlo nastat právě z důvodu vyšší inflace oproti trhu.

Podívejte se na data a grafy.

ANALYZA CESKE SPORITELNY - RIJEN

Zobrazit

Vývoj v zahraničí

Inflace v USA pozvolna zpomaluje, oproti dřívějším odhadům je to ale pomalejší. I proto FED půjde pravděpodobně se sazbami nahoru výrazněji, než se ještě před několika měsíci čekalo. To souvisí s tím, že inflace ve Státech je daleko více (například oproti eurozóně) tažena silným trhem práce a vysokou poptávkou domácností. Aktuální očekávání jsou nastavena na 4,5% vrchol hlavní sazby FEDu. Naopak v řadě evropských zemí je inflace stále na vzestupu, což je dáno především vývojem cen energií, nicméně stoupají i některé další proinflační faktory. Také ECB tak bude pravděpodobně dále rychle zvyšovat sazby, když pro konec letošního roku se očekává depozitní sazba ECB na 2 % a příští rok jí čeká trh na 3 %. U vývoje evropské ekonomiky jsou ale nejistoty oproti USA daleko vyšší.

Články autora Jiří Polanský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Analýzy ze Spořky

Analýzy ze Spořky
Pokrok a Čína

Hannah Ritchie to popsala excelentně. Za prvé pokrok...

Není bez zajímavosti podívat se na to, jak...

Od té doby se situace prudce změnila. Mzdy...

Pokud Čína něco je, tak je robotizovanou ekonomikou....

Analýzy ze Spořky
Obezita, Londýn, soláry a tři kila

Současné globální náklady spojené s obezitou jsou téměř...

Hodně zajímavé: v částech Londýna, které byly za...

Víte, která firma v Evropě je nejrychleji rostoucí?...

A jen tak na závěr: A jen tak...

Analýzy ze Spořky
Maniodepresivní Češi, koncepty, Čína vs. EU a energie

Máme úterý, tak alespoň začněme dobrou zprávou. Důvěra...

Za větší depresi mohla za to samozřejmě inflace,...

Na prvním místě s vysokým náskokem (průzkum mezi...

Na dalších místech: úroky, marginalismus (mezní užitek, mezní...

Čína byla v roce 2023 největším partnerem pro...

V absolutní hodnotě mezi třemi největšími dovozci zboží...

Nejvyšší podíl má dlouhodobě jádro. Ano, už dekády...

Odhady ukazují, že bankovnictví bude ovlivněno AI více...