Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny16. 12. 2022 17:22

Vládní řešení je správné vykročení, ale nebude stačit

Asociace českých nábytkářů vítá cestu k zastropování cen energií pro velké podniky. Neznáme sice přesné podmínky podpory, neboť ty budou vládou projednány a schváleny až v průběhu ledna 2023. Již nyní je však vidět, že avizovaná podpora Vlády ČR ve výši 100 milionů korun na podnik, respektive skupinu podniků, je sice pomocí, ale nedostatečnou. Zásadním problémem je pak trvající rozkolísanost cen na trhu energií mezi jednotlivými zeměmi. Pokud například v Polsku jsou ceny výrazně nižší (aktuální rozdíl činí přes 110 EUR/MWh ve prospěch Polska) je stanovená výše podpory zanedbatelná a české podniky budou proti těm polským těžko konkurenceschopné.

Tomáš Lukeš autor

tajemník Asociace českých nábytkářů

Foto: Shutterstock.com Vládní pomoc je nedostatečná a neřeší problém, jen jeho následek Foto: Shutterstock.com

Z vyjádření velkých podniků, které vyrábí nábytek, případně nábytkové díly nebo důležité materiály potřebné pro výrobu nábytku vyplývá, že původní doporučení představenstva AČN, na zastropování cen energií i pro velké společnosti, na úrovni celé EU, je stále velmi aktuální. Je přirozené, že v různých částech Evropy existují jiné zájmy a vyhovují jiná řešení. A je zcela zřejmé, že řešení takto komplikovaného problému je mimořádně složité. Pro naši vládu je aktuální evropské předsednictví v tomto směru spíše hendikep. Předsednická země musí plnit roli moderátora víc, než roli navrhovatele a proto očekáváme, že se v lednu podmínky pro velké firmy spíše zlepší.

Velkým podnikům přesto včerejší jednání vlády přináší naději. Rozhodnutí vlády reflektuje dlouhodobý požadavek Hospodářské komory i AČN jako začleněného profesního svazu na nalezení rychlého a efektivního řešení pomoci s vysokými cenami energií pro velké podniky. Je vidět, že intenzivní spolupráce a tlak na vládu přináší jisté výsledky. Možnost zavést dočasná podpůrná opatření státní podpory na ochranu zasažených podniků a domácností pro rok 2023 umožňuje platná evropská legislativa. Konkrétně sdělení Evropské komise: Dočasný krizový rámec pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukrajině 2022/C 426/01. Na závěr uvádíme citát představitele jedné velké české nábytkářské firmy, který poměrně trefně vystihuje situaci: „Co se týká energií – souhlasím s názorem části odborné veřejnosti – podporou se léčí následky, ne samotná nemoc. Pokud v něčem trh nefunguje, nelze to tržními mechanismy řešit.“

Články autora Tomáš Lukeš

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Názory

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...