Neděle 5. května 2024
ikona hodiny25. 3. 2023 06:29

Na jihu Čech jednali o spolupráci s Indií

S podnikateli diskutoval o další spolupráci firem i vysokých škol

Jihočeská hospodářská komora v pondělí 20. března přivítala indickou delegaci v čele s velvyslancem Hemantem H. Kotalwarem, který navštívil firmu MOTOR JIKOV Group a.s., Vysokou školu technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích a Jihočeskou hospodářskou komoru. Za doprovodu zástupců komory měla návštěva z Indie možnost diskutovat o možnostech vzájemné spolupráce v oblasti podnikání.

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk Indický velvyslanec Hemant H. Kotalwar (uprostřed) se v doprovodu konzula Abhijit Chakraborty (druhý zprava) a Lucie Molnárové z indické ambasády v Praze setkal se zástupci Jihočeské hospodářské komory. Zleva Michaela Rychnavská, Šárka Kučerová a ředitel Jhk Luděk Keist Foto: Jhk

Zástupci Jihočeské hospodářské komory včera diskutovali s indickým velvyslancem o možnostech posílení spolupráce s Indií: „Indie je pro české firmy velmi zajímavým trhem s obrovským potenciálem. Nesvazuje si totiž ruce zbytečnými regulacemi, jako tomu je v EU. Zároveň jsme s panem velvyslancem diskutovali i otázku zahraničních pracovníků z Indie do vývoje, IT a dalších oborů. Ujistil mě, že z jejich strany by to nebyl problém, komplikaci ale představují naše ministerstva a povolovací mechanismy,“ řekl po schůzce generální ředitel MOTORU JIKOV Group a předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk) Miroslav Dvořák.

„Návštěva indické delegace nám ukázala velký potenciál ke spolupráci mezi oběma regiony, což by mohlo mít v budoucnu pozitivní dopad na místní podnikatele a firmy. Mimo oblasti, jako je strojírenství, IT či automotive, má velký potenciál například i textilní průmysl, v rámci kterého plánujeme v brzké době uspořádat další setkání ,“ uvedl Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory.

„Vynikající pověsti a velké důvěře se v Indii těší české strojírenství, protože Indové oceňují nejen kvalitu a robustnost českých strojírenských zařízení, ale i zajímavou kombinaci kvality a ceny. České firmy by se také mohly uplatnit v segmentech solární, fotovoltaické a vodíkové technologie či v obranném průmyslu,“ uzavírá Šárka Kučerová, vedoucí zahraničního oddělení z Jhk, která delegaci doprovázela a ráda propojí jihočeské podnikatele s indickou stranou v případě zájmu o spolupráci.

Česká republika i Indie plánují posílit vazby nejen v obchodě, ale i v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Delegace proto zavítala i na půdu Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.  „Pan velvyslanec zdůraznil, že Česká republika má vysokou úroveň technologického směřování, a proto se i v posledních letech zvýšil zájem indických studentů o studium na českých univerzitách zaměřených na inovace a technologie,“ dodala Šárka Kučerová.

Cílem celé návštěvy indického velvyslance bylo posílení hospodářských vazeb mezi Jihočeským krajem a Indií, jejíž ekonomika je dle Exportní garanční a pojišťovací společnosti dostatečně diverzifikovaná, má velký potenciál růstu a patří mezi největší ekonomiky světa. To dokládá i její rychlý hospodářský růst, kterým se může tato jihoasijská země každoročně pyšnit. Velvyslanec se z toho důvodu při návštěvě Jhk zajímal také o odvětví, která v Jihočeském kraji dominují, a s podnikateli mimo jiné diskutoval na téma elektromobility, průmyslu 4.0 či zavedení eura v Česku.

Zajímavých možností v oblasti podnikání nabízí Indie českým exportérům opravdu mnoho. Hlavní příležitosti jsou díky indickému leteckému trhu, třetímu největšímu na světě, v segmentu tzv. malého letectví a služeb, prostor pro spolupráci se ale nabízí i v oblasti železniční a kolejové dopravy, do které chce indická vláda do roku 2025 investovat 150 mld. USD.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...