Čtvrtek 16. května 2024
ikona hodiny15. 4. 2024 11:34

Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Dílo Franze Kafky je spojeno s vyřazeností a absurditami. Pozorný pozorovatel najde tyto rysy v Kafkově životě i v roce 100. výročí jeho úmrtí. Projekt k připomenutí slavného pražského rodáka a německého spisovatele přichystala Praha na popud Spolku Adalberta Stiftera, který platformu koordinuje ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

Eva Mráčková autor

členka Czech Travel Press

Foto: Eva Mráčková Rok Franze Kafky v Praze odstartovala kafkovská tramvaj Foto: Eva Mráčková

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a sítě, najde všechno. Ale jak jsou potenciální turisté upozorněni, že mají hledat?

Rok Franze Kafky v Praze

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism a Městskou knihovnou v Praze symbolicky zahájilo rok Franze Kafky u příležitosti výročí 100 let od jeho úmrtí. Odstartoval 9. dubna výjezdem “kafkovské tramvaje“ ozdobené ilustracemi české ilustrátorky Simony Lore. Tramvaj je vyvedena nejen hezky, ale i vysoce funkčně: vně kromě Kafkovy podobizny i jeho citáty (na pravé straně česky, na levé anglicky) a také adresa webových stránek, kde jsou informace jak o spisovateli, jeho životě a díle, tak i o místech s ním spojených včetně kontaktů na komentované prohlídky a last but not least o všech kulturních akcích k výročí. Ty aktuální se postupně budou objevovat i na nástěnkách uvnitř vozu. Organizátorům patří pochvala za nápad i provedení (mimochodem, díky za citáty, které ukazují Kafku i z jiného, možná méně známého, pohledu než jeho novely). Má to jen jeden háček. V dnešní době jsme tak zvyklí na nejrůznější reklamy na tramvajích, že v běžném provozu lidé tuhle krásu mohou přehlédnout, resp. splést si tuto neobyčejnou tramvaj s jakoukoliv obyčejnou. A tak jako mnoho čtenářů přehlédlo v Kafkově díle mezi absurditou a odcizením i hluboká moudra, tak mohou cestující přehlédnout, co všechno jim ta tramvaj chce říci.

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt ilustrátorky Magdaleny Jetelové s názvem Franz Kafka-Elevace, který představuje transformaci Novomlýnské vodárenské věže prostřednictvím poutavých ilustrací. Projekt je tak originálním propojením vizuálního umění a literatury. Vedle tohoto projektu hlavní město podpoří celkem 14 projektů v hodnotě 1,4 milionu korun. Mezi nimi je například inscenace Kafka has left the building v Divadle na Zábradlí nebo inscenace Kauza Kafka připravená Pražským komorním baletem. Mezi projekty se ale řadí i výstavy a publikace, například ve spolupráci s Židovským muzeem, Židovskou obcí, Pražským literárním domem německého jazyka nebo Revolver Revue a spolkem Architektura.

„Řada akcí proběhne v červnu přímo v Městské knihovně v Praze, ale už nyní je otevřená výstava KAFKAesque v Centru současného umění DOX, Divadlo na zábradlí uvádí inscenaci Franz a kavka a téma se objeví i v rámci 29. Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy,“ říká ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

Kafka jako téma pro turisty

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším pozoruhodnostem Prahy. Však také Prague City Tourism na Kafkově roku plně participuje. Otázkou zůstává, jestli toto téma není dost nosné pro celostátní propagaci. Na stránkách CzechTourism se informace o Kafkovi a s ním spojených místech najdou, to jistě, ale jen když je hledáte. Možná by neškodila zmínka o jubilejním roku a akcích jako o příležitosti k mimořádnému zážitku.

Články autora Eva Mráčková

Nejnovější články

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...