Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny15. 4. 2024 11:34

Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Dílo Franze Kafky je spojeno s vyřazeností a absurditami. Pozorný pozorovatel najde tyto rysy v Kafkově životě i v roce 100. výročí jeho úmrtí. Projekt k připomenutí slavného pražského rodáka a německého spisovatele přichystala Praha na popud Spolku Adalberta Stiftera, který platformu koordinuje ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

Eva Mráčková autor

členka Czech Travel Press

Foto: Eva Mráčková Rok Franze Kafky v Praze odstartovala kafkovská tramvaj Foto: Eva Mráčková

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a sítě, najde všechno. Ale jak jsou potenciální turisté upozorněni, že mají hledat?

Rok Franze Kafky v Praze

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism a Městskou knihovnou v Praze symbolicky zahájilo rok Franze Kafky u příležitosti výročí 100 let od jeho úmrtí. Odstartoval 9. dubna výjezdem “kafkovské tramvaje“ ozdobené ilustracemi české ilustrátorky Simony Lore. Tramvaj je vyvedena nejen hezky, ale i vysoce funkčně: vně kromě Kafkovy podobizny i jeho citáty (na pravé straně česky, na levé anglicky) a také adresa webových stránek, kde jsou informace jak o spisovateli, jeho životě a díle, tak i o místech s ním spojených včetně kontaktů na komentované prohlídky a last but not least o všech kulturních akcích k výročí. Ty aktuální se postupně budou objevovat i na nástěnkách uvnitř vozu. Organizátorům patří pochvala za nápad i provedení (mimochodem, díky za citáty, které ukazují Kafku i z jiného, možná méně známého, pohledu než jeho novely). Má to jen jeden háček. V dnešní době jsme tak zvyklí na nejrůznější reklamy na tramvajích, že v běžném provozu lidé tuhle krásu mohou přehlédnout, resp. splést si tuto neobyčejnou tramvaj s jakoukoliv obyčejnou. A tak jako mnoho čtenářů přehlédlo v Kafkově díle mezi absurditou a odcizením i hluboká moudra, tak mohou cestující přehlédnout, co všechno jim ta tramvaj chce říci.

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt ilustrátorky Magdaleny Jetelové s názvem Franz Kafka-Elevace, který představuje transformaci Novomlýnské vodárenské věže prostřednictvím poutavých ilustrací. Projekt je tak originálním propojením vizuálního umění a literatury. Vedle tohoto projektu hlavní město podpoří celkem 14 projektů v hodnotě 1,4 milionu korun. Mezi nimi je například inscenace Kafka has left the building v Divadle na Zábradlí nebo inscenace Kauza Kafka připravená Pražským komorním baletem. Mezi projekty se ale řadí i výstavy a publikace, například ve spolupráci s Židovským muzeem, Židovskou obcí, Pražským literárním domem německého jazyka nebo Revolver Revue a spolkem Architektura.

„Řada akcí proběhne v červnu přímo v Městské knihovně v Praze, ale už nyní je otevřená výstava KAFKAesque v Centru současného umění DOX, Divadlo na zábradlí uvádí inscenaci Franz a kavka a téma se objeví i v rámci 29. Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy,“ říká ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

Kafka jako téma pro turisty

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším pozoruhodnostem Prahy. Však také Prague City Tourism na Kafkově roku plně participuje. Otázkou zůstává, jestli toto téma není dost nosné pro celostátní propagaci. Na stránkách CzechTourism se informace o Kafkovi a s ním spojených místech najdou, to jistě, ale jen když je hledáte. Možná by neškodila zmínka o jubilejním roku a akcích jako o příležitosti k mimořádnému zážitku.

Články autora Eva Mráčková

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Cestovní ruch
Czechia Travel Trade Day 2024 v Hradci Králové právě odstartoval

TTD je jednou z největších tuzemských akcí na...

Se zvýšením zájmu o jednotlivé regiony významně pomáhá...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...