Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny12. 2. 2024 11:46

Řecko ohlásilo 50% nárůst počtu českých turistů v loňském roce

Za krásné výsledky v turistice do Řecka v roce 2023 řecký velvyslanec poděkoval českým cestovním kancelářím na workshopu 8. 2. 2024 v pražském hotelu Grand Hotel Majestic. Během workshopu se českým cestovním kancelářím a novinářům prezentovala Centrální Makedonie, Východní Makedonie + Thrákie a Kréta, tři hotelové řetězce, jedna programová kancelář a obchodní komora. Workshop byl poučný, nejen pokud jde o obsah nabídky, ale i organizaci.

Eva Mráčková autor

členka Czech Travel Press

Foto: Acrotel Řecko si českých turistů považuje Foto: Acrotel

Podle údajů řeckého velvyslanectví přijelo v roce 2023 do Řecka na 650 tisíc českých turistů, což je zhruba o 50 % více než v roce předchozím a údajně atakovalo výsledek předcovidového roku. Český statistický úřad výsledky za loňský rok ještě nezveřejnil. Jenže i kdyby, budou, s pravděpodobností hraničící s jistotou, odlišné. Jednak proto, že sledování výjezdů do bezvízových destinací ani nemůže vycházet z ničeho jiného než z odhadů, resp. z výběrových šetření. Přitom sestavy vydávané Českým statistickým úřadem sledují u Řecka jen dlouhodobé (4 a vícedenní) pobyty. Kratší a služební cesty už vůbec ne.  Z řecké strany budou statistiky příjezdů (resp. ubytovaných) nejspíš kompletnější, ale zároveň si dovolím o jejich přesnosti také pochybovat (a to nejen pokud jde o Řecko). V absolutní hodnotě se určitě neshodneme, v trendu nejspíš ano. Po covidové pauze si Češi chtěli spravit náladu a užít si čisté teplé moře, dokud jim na to našetřené peníze ještě vystačí. K popularitě Řecka mohla také trochu přispět vyšší cenová úroveň Chorvatska (tam počet turistů mezi lety 2023 a 2022 trochu poklesl).

Jsou Makedonie a Kréta dost známé?

Ano a ne. Méně objevená místa se najdou dokonce i na Krétě, natož na severu Řecka. Věděli jste třeba, že na Krétě si můžete užít nejjižnější lyžování v Evropě? Každý druhý rok se na Pierra Creta pořádá v březnu přímo svátek lyžování, na které Vám letecká společnost Aegean dopraví lyže zdarma (tedy, dopraví je na letiště do Heraklionu, což je co by kamenem dohodil, takže trochu otužilejší povahy stihnou na závěr dne zakončit lyžovačku koupelí v moři – voda mívá tak kolem 15 stupňů, takže žádná tragédie).

Zážitky všeho druhu v hlavních tematických okruzích, což jsou (krom moře) kultura a historie, příroda,  gastronomie vč. vína a pohostinní lidé, nabízejí všechny řecké destinace. Což neznamená, že je všechno všude na jedno brdo. Vládne rozmanitost a bohatost, jen se k ní vždycky dobrat.

Trochu poučení z krizového vývoje...

…jak (ne)organizovat workshop

Na pražském workshopu hráli řečtí nabídkáři spíš přesilovku. Seznam přihlášených tuzemských zájemců byl celkem dlouhý, jenže účast zhruba poloviční.  Že by pražské jarní prázdniny nebo chřipková epidemie? Upřímně řečeno, katalogy jsou už v prodeji, na nové je ještě brzy. Program workshopu byl rozvržen s jižní velkorysostí na skoro celý den. Pohodlné a přívětivé, ale kdo se může uvolnit na tak dlouho a proč vlastně? Určitě vhodné jako nabídka pro individuály, což vysvětluje přítomnost řeckých zástupců luxusních hotelů. Pokud ale měli řečtí pořadatelé hlubší záměr, než podívat se za převážně úřední náklady do Prahy, pak bych jim doporučila způsob a timing akce konzultovat s českými partnery, nejlépe asociacemi cestovních kanceláří, aby za stejné peníze bylo více muziky.

…jak (ne)nabízet

Jak známo, úspěch zájezdu dělá průvodce, úspěch nabídky ten, kdo ji prezentuje. Jednička s hvězdičkou a vřelý dík patří zástupcům z Kréty. Prezentace připravená cíleně pro Čechy, perfektní znalost teritoria a nadšení pro ně.  A hlavně naladění se na to, co se poptávající potřebuje dozvědět, resp. čím ho zaujmout. Přesný protipól jsem potkala u Centrální Makedonie, kde byli přímo zaraženi tím, že chci slyšet, co nabízejí jiného než ve všech středomořských lokalitách, proč jet právě k nim. Měli naučený jen obvyklý popis bez zvýraznění specifik. Až po dlouhém trápení se mi podařilo vydolovat alespoň možnost udělat si při výletu na Olymp selfíčko se všemi olympskými bohy. Kolegové z cestovek, chcete-li nabídnout božskou dovolenou – dávám vám copyright. Osobně bych viděla pro speciálně zaměřené CK tematické trasy, ať už po přírodě nebo po stopách prvních církevních sborů. Samozřejmě pro fajnšmekry, ale zatímco zájezdy do poutních míst nebo trasy po Izraeli nabízí kdekterá fara, o nabídce těch svatopavlovských jsem u nás dosud neslyšela.

A tip pro incomingové subjekty včetně Czech Tourism? Před plánovanou cestou na workshop či veletrh prověřte, kdo bude prezentovat. Pokud umí sotva to, co se najde na webu a nepřidá své nadšení a zkušenosti, tak může být efektivnější pustit video a rozdat mapy.

Články autora Eva Mráčková

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...