Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny8. 3. 2023 12:17

Dánové chtějí cestovat víc než před pandemií

Nejen to ukázal Ferie for Alle, největší veletrh cestovního ruchu v Dánsku

Rekordní počet rezervovaných zájezdů a ochota utrácet za letní dovolenou víc než dřív. To jsou aktuální cestovatelské tendence Dánů. Do Česka jich loni přijelo 100 515 a průměrně zde strávili 3,94 dne. V praxi to znamená, že sice dánských turistů bylo méně než před koronavirem, návštěvě Česka však věnovali delší dobu. Tyto a další informace zazněly na největším veletrhu cestovního ruchu v Dánsku Ferie for Alle, na kterém CzechTourism zajistil prezentaci Česka.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Dánové chtějí cestovat více než před pandemií Foto: Shutterstock.com

Dánové cestují do Česka nejčastěji letecky nebo autem. A zhruba 30 % z nich jezdí do regionů. „Jednou z aktuálních tendencí cestovního ruchu je rostoucí obliba cestování vlakem. Jde o moderní udržitelný způsob dopravy, což je pro turismus ohleduplný vůči životnímu prostředí klíčové. A jsou to právě severské země, které vedou současné žebříčky udržitelnosti. První místo v International´s sustainable travel index 2021 drželi Švédové, třetí byli Finové, desátí Norové a Dánsku patřila 12. příčka,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

„Podle Indexu prosperity máme v Česku nejhustší železniční síť v Evropě. Na 1 000 čtverečních kilometrů připadá 121,25 km kolejí, ve druhé Belgii je to cca 118 km a ve třetím Německu zhruba 107. O loni zprovozněném novém přímém vlakovém spojením mezi Prahou a Flensburgem, který se nachází na německo-dánské hranici, jsme tak chtěli dát vědět světu. Ve spolupráci s Ústeckým krajem jsme proto s tratí a regionem seznámili dánská média a díky nim i celé Dánsko,“ říká ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism pro Skandinávii a Finsko Lucie Vallin.

„Ústecký kraj často představuje vstupní bránu do Česka. Naším cílem přitom je, aby nejen turisté z Dánska přes nás pouze neprojížděli, ale aby se tu zastavili a strávili čas. Máme co nabídnout. Pro aktivní trávení volna lze využít trekingové trasy či různé varianty cykloturistiky. Užít si u nás lze také vodní sporty, ať už na řece Labe nebo na některém z jezer. A Ústecký kraj je vhodný i pro milovníky historie, nachází se tu totiž plno krásných historických měst, hradů a zámků. V současné době pracujeme mimo jiné na rozšíření nabídky stellplatzů v regionu tak, abychom uspokojili tuto stále se zvyšující poptávku,“ říká vedoucí oddělení cestovního ruchu Ústeckého kraje Jiří Válka.

Pro lákání turistů z Dánska do Česka je klíčový právě Ferie for Alle, tedy největší dánský veletrh zaměřený na cestovní ruch. Název akce česky znamená Dovolená pro každého. 25. ročník se koncem února uskutečnil v MCH Messecenter v dánském Herningu. A to ve 14 halách tematicky rozdělených do pěti kategorií: kemping/karavany, golf, Dánsko (DCR), outdoor a zahraniční dovolená. Šlo o rekordní událost nejen co se týče zájmu Dánů o pořízení letních dovolených. Rekordní byly i tržby touroperátorů a také účast veřejnosti, přišlo totiž víc než 56 000 lidí.

Za Česko se představily Fashion Arena, Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj. Zájem o ně stejně jako o veletrhu samotný byl obrovský. Rekordní prodeje potvrzuje například generální ředitel Bravo Tours Peder Hornshøj: „Jen v pátek jsme prodali víc golfových zájezdů než za celý loňský rok a tržby byly na stejné úrovni i v sobotu.“

Rekordní prodeje v Dánsku hlásí i oblasti mimo Herning. Podle největších tamních touroperátorů Spies a TUI je počet aktuálních rezervací charterových zájezdů během letních prázdnin vyšší než před koronou a Dánové utrácejí za letní dovolenou víc peněz než v minulosti. Při výběru, jak stráví volný čas, kladou důraz především na známé a bezpečné destinace, pro mnohé je kvalitní hotel důležitější než místo samotné. Důležitou roli hraje také dobré pojištění, za které jsou Dánové ochotni zaplatit i vyšší částky. S ohledem na výše uvedené má zahraniční zastoupení agentury CzechTourism pro Skandinávii a Finsko na letošní rok připravenou celou řadu aktivit na podporu zájmu o poznávání Česka. Od press tripů přes advertoriály, kampaně, účastí na akcích atd.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Cestovní ruch
Praha se těší na přímé lety do Číny

„Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních...

Hainan Airlines v současnosti provozuje z Číny více...

Cestovní ruch
Loni do zahraničí vyrazilo meziročně o 15 % více Čechů

Podle dat Češi loni celkem podnikli 28 milionů...

Data potvrzují, že v loňském roce razantně vzrostl zájem...

Na vlastní pěst vyrazily na delší pobyty necelé...

Podle dat ČSÚ průměrná délka jedné delší zahraniční...

Do Chorvatska loni vyrazilo na delší dovolenou v...