Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny22. 10. 2023 05:22

Kde můžete vidět svět z výšky i z dolu?

V Moravskoslezském kraji chtějí otevřít nové rozhledny a Jezerní důl s jízdou na lodičkách

Nahoru a dolů. Tak se dají zjednodušeně označit možnosti cestování po Moravskoslezském kraji. Po oblasti, která je proslulá těžbou uhlí, ale také břidlice, nachází se v ní řada souvisejících technických a kulturních atraktivit a – pro mnohé překvapivě – i čistá nedotčená příroda. Dá se tak třeba vylézt na rozhledny a podívat na krajinu z výšky či si prohlédnout doly i s netopýry, kteří v nich zimují. A v přípravě je také v Česku ne příliš častá projížďka na lodičkách v podzemí. Lidé by si ji měli v budoucnosti užít v Jezerním dole, kde se dřív těžila břidlice. To vše má zvýšit zájem turistů o daný kraj a lépe rozprostřít tuzemský cestovní ruch.  

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Moravskoslezský kraj chce zvýšit zájem turistů a lépe rozprostřít tuzemský cestovní ruch. Foto: Shutterstock.com

Do hotelů, pensionů a apartmánů v Moravskoslezském kraji letos v 1. pololetí přijelo celkem 482,6 tisíc lidí, z toho bylo 388,1 tisíc obyvatel Česka a 94,5 tisíc cizinců. Meziročně to znamená nárůst o 11,45 %. Ze zahraničních hostů region nejvíc navštěvovali Slováci (23 896), následovali Poláci (18 768) a Němci (11 165). Průměrně turisté v dané oblasti strávili 3,58 dnů, další informace jsou k dispozici na www.tourdata.cz/data/interaktivni-krajsky-report-2023-q.

Do TOP 5 nejnavštěvovanějších turistických cílů v Moravskoslezském kraji loni patřila Dolní oblast Vítkovice v Ostravě, na vlastní oči ji zhlédlo 891,8 tisíc turistů. Následovala Zoologická zahrada ve Slezské Ostravě s 606,7 tisíci hosty, Stezka Valaška s Pustevnami, kterou si prošlo na 160,5 tisíci cestovatelů, DinoPark Ostrava s 153,1 tisíci návštěvníky a Lanovka Zbojník v Bílé, kterou použilo 140,4 tisíc lidí.

„Aby se cestovní ruch rozprostřel, CzechTourism každý rok ve spolupráci s kraji a destinacemi mimo jiné zveřejňuje tipy na neobjevené skvosty. V Moravskoslezském kraji mezi ně letos patří Zámek Linhartovy v Albrechticích, Světové muzeum a Knihovna Bible v Jablunkově a Archeopark Chotěbuz. Na objevení částečně čeká a ti, co se tam vydají, jsou zpravidla velmi mile překvapeni, také česko-polské pohraničí. S rozhlednami stezky Silesianka a Krajinou břidlice s muzeem, naučnou stezkou i doly,“ říká ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková a dodává: „Do budoucna místní plánují, že u vesnice Čermná ve Slezsku pro veřejnost otevřou Jezerní důl, něco jako jsou Punkevní jeskyně u Macochy, kde bude možné jezdit na lodičkách.“

Jezerní důl je báňskou památkou související s dobýváním břidlice. V lokalitě, která spadá pod město Budišov nad Budišovkou, se už nyní lze vydat po naučné stezce otevřené loni v květnu. Za hlavního hrdinu má v duchu knížek Jaroslava Foglara Rodrigeze, Jezernímu dolu totiž trempové a potápěči říkají Rodrigezův hrob. Místo je známé i pod názvem Důl Adama Kunze podle muže, který začal s těžbou, nebo Mlýnská štola, protože leží u bývalého Čermenského mlýna.

 

„Protože víme, že velmi dobře funguje, když si při cestování přijdou na své celé rodiny, ideálně senioři, rodiče i děti, snažíme se turistickou nabídku na česko-polských hranicích uchopit komplexně. V kontextu s rozhlednami a vyhlídkovými místy z projektu Silesianka, kterých je aktuálně už 34 a další připravujeme, dáváme tipy i na další výlety po regionu,“ říká tajemník Euroregionu Silesia Roman Tománek a dodává: „Kromě krásné a čisté přírody, na kterou se dá na rozhlednách a vyhlídkách stezky Silesianka podívat z výšky, představujeme krajinu břidlice jako takovou. Včetně Muzea břidlice v Budišově nad Budišovkou, Flascharova dolu, kde zimují netopýři nebo radniční věže Hláska v Opavě, která je vstupní bránou stezky Silesianka aj. Zakládáme si přitom na rozdílnosti a unikátnosti konstrukcí jednotlivých rozhleden a vyhlídek, které vždy respektují lokalitu, kde jsou umístěny a historii dané oblasti. Často tak turistům přinášejí další informace o Moravskoslezském kraji a podněcují chuť poznat ho ještě víc.“

V Moravskoslezském kraji aktuálně mimo jiné připravují také novou podobu muzeí a expozic v Kopřivnici. Ve městě se mimo jiné nachází nedávno otevřené interaktivní Muzeum nákladních automobilů Tatra, Technické muzeum Tatra či Depozitář slovenské Strely. V budoucnu by se měly víc vizuálně přiblížit, což souvisí i se zamýšlenou úpravou provozovatele. Cílem přitom je nabídnout návštěvníkům co nejlepší zážitek, a to s využitím virtuální reality, náhledem na řezy motorů nebo s osobním vyzkoušením dopravních prostředků.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...