Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny20. 9. 2023 19:54

Cestovní ruch oslavil své hrdiny a hrdinky

Zakladatelka agentury COT Group Eva Frindtová je Hrdinkou cestovního ruchu

Předseda Asociace kempů Bohumil Starý in memoriam, Moravské vinařské stezky a cestovatelská platforma Worldee. To jsou vítězové ocenění Hrdinové cestovního ruchu za 30 let v kategoriích Osobnost, Výjimečný počin a Digitalizace v turismu. Agentura CzechTourism je spolu s Cenou ředitele České centrály cestovního ruchu ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj slavnostně vyhlásila v Praze.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: CzechTourism Hrdinky cestovního ruchu – Eva Frindtová, zakladatelka agentury COT group, která se cestovnímu nruchu věnuje více než 25 let a mimo jiné dodává i obsah na portál KomoraPlus, a Lenka Žlebková, ředitelka Pražského kongresového centra Foto: CzechTourism

Před 30 lety vznikla samostatná Česká republika, a tak se začaly psát dějiny lákání turistů do samotného srdce Evropy, do Česka. Pokaždé přitom hlavní roli hrálo, hraje a bude hrát zásadní roli už zmiňované srdce. Tedy nadšení, úsilí, snaha, city, práce a spolupráce lidí, kteří mají rádi cestovní ruch. A umí inspirovat ostatní a společně posouvat věci dopředu. Hrdiny cestovního ruchu za období 1993–2023 nominovaly profesní organizace z oblasti turismu a o vítězích se rozhodlo ve veřejném hlasování.

„Odborné organizace, které působí v cestovním ruchu, na ocenění Hrdinové cestovního ruchu za 30 let nominovaly 29 osobností, projektů a počinů. O vítězích do 23. srpna on-line hlasovala široká veřejnost, výsledky zazněly na slavnostním večeru 18. září,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává:

„Vítězům, ale i finalistům a všem nominovaným, moc děkuji za skvělou práci, kterou v cestovním ruchu odvádějí. A mé velké poděkování patří speciálně také Hrdinkám cestovního ruchu, tedy ženám, které v turismu pracují nejčastěji. Bylo mi ctí nejen je na slavnostním večeru ocenit a osobně jim říct, jak moc si vážím jejich práce.“

Hrdinové cestovního ruchu za 30 let – výsledková listina

Digitalizace v cestovním ruchu

Cestovatelská platforma Worldee

Výjimečný počin v cestovním ruchu

Moravské vinařské stezky

Osobnost cestovního ruchu

předseda Asociace kempů ČR Bohumil Starý in memoriam

Cena ředitele agentury CzechTourism – Hrdinky cestovního ruchu

  • Markéta Bláhová, provozní ředitelka DayTrip
  • Helena Fléglová, místopředsedkyně Asociace kuchařů a cukrářů
  • Eva Frindtová, majitelka COT group
  • Martina Grůzová, ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava
  • Vladana Horáková, generální ředitelka Aquapalace Praha
  • Šárka Litvinová, majitelka ASIANA
  • Kristína Nemčková, nejmladší vítězka MasterChef a 30 pod 30 Forbes a aktuálně Demi Chef de Partie v Geraniu, nejlepší restauraci světa
  • Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Čedok
  • Kateřina Šrámková, majitelka zámku Loučeň a předsedkyně Asociace nestátních otevřených památek
  • Lenka Viková, majitelka Canaria Travel
  • Zuzana Vojtová, ředitelka centrály Východní Morava, dříve Jižní Morava a Střední Čechy
  • Amara Zemplinerova, majitelka TTG Media
  • Lenka Žlebková, ředitelka Kongresového centra Praha

Nejlepším projektem v kategorii Digitalizace cestovního ruchu se stala cestovatelská platforma Worldee. Vznikla jako cestovatelský deník, kde si cestovatelé mohli zpětně uložit cestovatelská dobrodružství. V současné době provází celým cestováním od inspirace, přes plánování, až po uchování zážitku. Kromě toho cestovatelům nabízí stát se tzv. Travel Buddy, kteří po vytvoření vlastního itineráře mohou zde začít své služby nabízet.

Za Výjimečný počin v cestovním ruchu si pomyslnou zlatou medaili odnesly Moravské vinařské stezky. Jde o společný projekt Nadace Partnerství a vinařských obcí jižní Moravy. Záměrem bylo vytvořit unikátní síť regionálních cyklistických tras, které spojuje malebná krajina, jiskrné víno a bohaté tradice. Moravské vinařské stezky vznikly v roce 1998, tvoří 1200 km komunikací vedoucích převážně vinicemi, sady a lesy od Znojma po Uherské Hradiště.

Vítězem kategorie Osobnost cestovního ruchu se in memoriam stal předseda Asociace kempů České republiky Bohumil Starý. Celý život se věnoval rozvoji kempů a caravaningu v Česku a spolupráci se zahraničními asociacemi z dané oblasti turismu. Založil profesní sdružení, zavedl kategorizaci kempů a chatových osad, zasadil se o distribuci mezinárodní Camping Card International a rovněž uspořádal řadu mezinárodní setkání karavanistů. Bohumil Starý bohužel několik dnů před vyhlášením Hrdinů cestovního ruchu za 30 let zemřel. Účastníci slavnostního večera si ho připomněli minutou ticha.

Ocenění Hrdinům cestovního ruchu za 30 let, které představily videomedailonky, předal také náměstek ministra pro místní rozvoj Jan Fluxa. Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš totiž akci poskytl záštitu. Podle Jana Fluxy si cestovní ruch zaslouží velkou pozornost, významně totiž pomáhá tuzemské ekonomice.

Totéž platí o ženách, kterých, ač v cestovním ruchu pracují nejčastěji, bylo mezi finalisty a přebírajícími ocenění v jednotlivých kategoriích minimum, pouze jedna. Nejen proto speciální Cenu ředitele CzechTourismu obdrželo třináct Hrdinek cestovního ruchu.

Slavnostní vyhlášení Hrdinů cestovního ruchu za 30 let se uskutečnilo ve Spojce Karlín v Praze. Akci zpěvem a hudbou doprovázely Petra Brabencová & Box of Chocolates. Ceny se udělovaly po druhé v historii, loňský první ročník byl ve znamení boje za cestovní ruch během pandemie covidu-19.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...