×

MICE – speciální příloha časopisu KOMORA

Pondělí 25. září 2023
Přihlásit se / Zaregistrovat se
ikona hodiny18. 9. 2023 13:46

Žatec a krajina chmele jsou další českou stopou v UNESCO

Na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO se dnes nově zapsal Žatec a krajina žateckého chmele. Jde o 17. českou hmotnou památku, celkem včetně těch nehmotných jich Česko má už 32. Žatec a krajina žateckého chmele jsou vůbec prvním chmelařským dědictvím se světovou značkou UNESCO.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Žatec a krajina chmele jsou další českou stopou v UNESCO Foto: Shutterstock.com

Pivo je jedním z hlavních symbolů Česka, vaření piva má u nás tisíciletou tradici. Neodmyslitelně tak patří do tuzemské gastronomie, která je součástí kulturního turismu.

Cestování za kulturou podle Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) tvoří 40 % turismu a jde tak o jeden z nejrychleji rostoucích segmentů cestovního ruchu. Ocenění UNESCO pro krajinu chmele umožní prezentovat celou pivovarskou kulturu a gastronomii do hloubky a cílit tak na bonitní cílovou skupinu. Novou památku UNESCO tvoří dvě části, které se přirozené doplňují a dokladují unikátní dědictví chmele na Žatecku. Chmelařskou krajinu reprezentují chmelnice v okolí vesnic Stekník a Trnovany, historickou městskou pak Žatec. Podle něj se také jmenuje nejznámější odrůda tamního chmele.

„Další zápis na UNESCO je pro český turismus obrovský úspěch. Navazuje na loňské vorařství, které rovněž nemá ve světě obdoby. I když jsme, co do metrů čtverečních malá země, co se týče zápisů na Světový seznam kulturního dědictví, jsme světovou velmocí. Patříme mezi země s nejvíc UNESCO památkami na km2,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Žatec se díky UNESCO může stát přirozenou zastávkou zahraničních turistů při cestě z Prahy do Karlových Varů, což výrazně přispěje k rozvoji lokální ekonomiky.“

Informace o dosavadních 31 českých zápisech Česka na seznam UNESCO jsou v publikaci agentury CzechTourism. Česká centrála cestovního ruchu nyní pracuje na aktualizaci. Nově zapsané chmelařské lokality na Žatecku, tedy v Ústeckém kraji, přirozeně propojuje řeka Ohře a místní historické komunikace včetně železnice. Ty po staletí propojují město Žatec s venkovským zázemím.

„Tradiční produkce soustředěná kolem nejjemnějšího aromatického žateckého chmele trvá víc než 700 let. Tamní odrůda existuje díky kombinaci mimořádně vhodných klimatických a přírodních podmínek, které jsou neoddělitelně spojené s dovednostmi a znalostmi zpracovatelů,“ říká ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková a dodává: „Vše se po staletí předává z generace na generaci a díky trvalé kvalitě se přední postavení žateckého chmele drží dodnes. Pojem Žatecký chmel Saaz Hops je známý celosvětově a nově díky zápisu UNESCO bude zcela jistě i město Žatec a venkovská krajina v okolí. Moc gratulujeme všem, kteří se na další české stopě v UNESCO podíleli.“

Pěstování a zpracování chmele ovlivňuje celou oblast včetně vzhledu města i okolních vesnic. Například na Pražském předměstí v Žatci je dochovaný unikátní soubor chmelařských objektů, tolik jich není nikde jinde na světě. Zatímco specifické stavby pro sušení chmele se nachází především ve vesnicích, ve městě jsou desítky chmelových skladů, balíren, sirných komor, v nichž se chmel konzervoval sířením až po budovu známkovny, kde byl chmel certifikován. Další informace jsou mimo jiné k dispozici na https://www.kudyznudy.cz/aktuality/objevte-ctrnact-ceskych-pamatek-unesco.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Do Prahy míří investiční hvězdy

K hlavním zahraničním hvězdám patří americký investor a...

Adam Kočík i Přemysl Rubeš doplní v panelových...

Expertní pohled
Kdo jsou Granfluencers a co od nich čekat?

Marketéři a média poslední roky píší primárně o...

Podle článku v CNN Business se začínají z...

Problém většiny briefů značek pro digitální kampaně je,...

Názory
Úsudek, invence, zkušenost a odbornost zůstanou doménou lidí

Každý si mohl vyzkoušet, že umělá inteligence umí...

Jsem toho názoru, že revoluce nepřijde za rok...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Na podzim chtějí Češi cestovat hlavně po Česku

Podle srpnového šetření, kterého se zúčastnilo 1 000...

Celkem přitom v Česku ve 2. letošním čtvrtletí...

Podle analýzy DataRhymes z Booking je průměrná obsazenost...

Analýzy
O procento vyšší tržby, o 30 procent větší náklady

Na první pohled vypadá standardní meziroční srovnání pro...

 „Nám v Czech Inn Hotels se daří, zvyšujeme...

Srpnová čísla jsou z hlediska obsazenosti lehce atypická....

Ze srpnových čísel českých hotelů vynikají v obsazenosti...

Cestovní ruch
Maďarsko láká české cestovky na MICE

Do Maďarska od nás jezdí 52 % mužů...

Budapešť známe i neznáme, protože je tam stále...

Pokud jde o termální lázně, Maďarsko je velmocí...

Gastronomie se představila spíš jako samozřejmý vysoce kvalitní...

Českým cestovním kancelářím se představilo a věnovalo 14...