Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny23. 10. 2023 14:41

Zahraničních turistů v hotelech v Česku je meziročně víc

Stále však ne tolik jako před koronavirovou pandemií

Celkem 1,604 milionů turistů přijelo letos v srpnu do tuzemských hotelů. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 to znamená nárůst o 9 %. Rezidentů bylo téměř stejně jako loni, cca 737 tisíc, cestovatelů ze zahraničí meziročně o 18 % víc, cca 868 tisíc. Počet cizinců v hotelech v Česku přitom ještě nedosáhl úrovně před koronavirovou pandemií. Pomoci změnit to má i 2. vlna zahraniční kampaně Unexpected Traditions, kterou ve 13 zemích světa spustila agentura CzechTourism.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Zahraničních turistů v hotelech v Česku je meziročně víc, stále však ne tolik jako před koronavirovou pandemií Foto: Shutterstock.com

Po pandemii covidu-19 cestovní ruch nadále táhnou Češi. I když v absolutních číslech tuzemské hotely zaznamenaly o 2 % hostů víc (srpen 2019 = 1,572 milionů, srpen 2023 = 1,604 milionů), změnil se poměr rezidenti versus nerezidenti. Srovnáme-li srpen 2019 a stejné období letos, zatímco tuzemských cestovatelů do místních hotelů přijelo o 23 % víc (596 413 versus 736 544), cizinců bylo o 11 % méně (975 390 versus 867 565).

„Dostat do Česka víc turistů za zahraničí je výhodné pro všechny. Utrácejí u nás víc, což znamená větší příjmy v místech, která navštíví, ať už se jedná o už zmiňované hotely, vlastní turistické cíle a také restaurace, kde se během pobytu či výletu nají. Tuzemská gastronomie má obrovský potenciál nalákat do Česka turisty z celého světa. Je součástí kulturního turismu, který patří mezi jeden z nejrychleji rostoucích segmentů cestovního ruchu a podle Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) celosvětově tvoří 40 % turismu,“ říká ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková a dodává: „Za jídlo v restauracích přitom lidé při cestování zpravidla utrácejí nejvíc peněz hned po ubytování, gastroturismus tak velmi významně ovlivňuje příjmy státního rozpočtu.“

Zatímco průměrná denní útrata domácího turisty související s cestováním po Česku byla letos ve 2. čtvrtletí 812 korun, jeden každý cizinec utrácel víc než třikrát tolik, v průměru 2 523 Kč. V obou případech průměrná denní útrata jednoho člověka už byla vyšší než před koronavirovou pandemií. Ve 2. čtvrtletí 2019 se jednalo o 715 Kč u domácího turisty a 2 515 Kč u zahraničního.

„Abychom do Česka nalákali co nejvíc hostů za zahraničí, spustili jsme 2. vlnu kampaně Unexpected Traditions. Navazuje na 1. jarní vlnu a reprezentuje vánoční a zimní sportovní tradice Česka netradičním způsobem. Například na Vánoce lákáme turisty k neobvyklému nakupování vánočních dárků – spíš, než hledat výhodné ceny v shopping centrech doporučujeme užít si romantickou atmosféru vánočních trhů na náměstích českých měst či na vybraných hradech a zámcích. Regiony, které nabízejí sjezdové či klasické lyžování pak reprezentují vizuály ukazující zimní krásu i tajemství českých hor,“ říká ředitel odboru marketingu a zahraničních zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Oproti jarní vlně pracujeme s menším počtem kreativ, abychom zvýšili frekvenci našich vizuálu a v záplavě reklam před Vánocemi tak posílili zapamatovatelnost kampaně. Vánoční a zimní vizuály jsou k vidění od 1. října do 15. listopadu ve 13 zemích světa. Konkrétně jde o Německo, Polsko, Slovensko, Velká Británie, USA, Nizozemsko, Francie, Itálie, Španělsko, Švédsko, Dánsko, Rakousko a Maďarsko.“  

Obyvatelé zemí, v kterých on-line kampaň aktuálně běží, patří mezi klíčové hosty Česka. Kromě vysoké bonity často bývají také v TOP 5 turistů, kteří Česko nejčastěji navštěvují. Pokud bychom vzali čísla k ubytování v tuzemských hotelích letos v srpnu, pak pomyslnou zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili si odnesli Němci se 178 891 příjezdy, Poláci, kterých bylo 81 973 a Slováci, jichž se v hotelech v Česku ubytovalo celkem 77 512. V první pětce se umístili také Italové, přijelo jich 44 737 a Američané, kteří našli dočasný domov v tuzemských hotelech v celkem 41 898 případech. Podrobnosti včetně srovnání let 2019–2022 jsou k dispozici na webu.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...