Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny4. 10. 2023 08:02

Karlovarský kraj přivítá profesionály z celé Evropy

Začíná lázeňský a balneologický kongres

Karlovy Vary jsou mezinárodním centrem pro zdraví a balneologii. Od 4. do 6. října 2023 se v hotelu Thermal uskuteční Evropský lázeňský a balneologický kongres, kde budou představeny nejnovější trendy, aktuální data nebo vize, kam by tato odvětví mohla v budoucnu směřovat. Podtitul letošního, 27. ročníku, je Evropské lázně – cesta ke zdravému životu.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com V hotelu Thermal dnes začíná Evropský lázeňský a balneologický kongres Foto: Shutterstock.com

„Přípravy tohoto setkání byly opravdu dlouhé a intenzivní, proto věřím, že si jej všichni zúčastnění užijí a načerpají znalosti, zkušenosti a inspiraci od ostatních mezinárodních kolegů. Pro naše hosty jsme si v rámci doplňkových aktivit připravili i dvě speciální akce. Společně vyběhneme do ranního klidného městského centra a absolvujeme i pití pramenu, kterého se bude účastnit rekordní počet osob, čímž stanovíme nový rekord! Hosté si tak odvezou skutečně ojedinělý zážitek,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

„Tuzemské lázeňství má obrovský potenciál pro cestovní ruch, stejně jako Karlovarský kraj. Z aktuálních dat je zřejmé, že letos v prvním pololetí turisté daný region navštěvovali úplně nejvíc v historii. Přijelo jich víc než 600 tisíc, což je dokonce víc než před pandemií covidu-19,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Nesmí se ale usnout na vavřínech, stále je třeba hledat nové formy, jak návštěvnost podpořit a rozumně rozprostřít. Cestou může být postpandemická transformace lázeňství například s větším důrazem na wellness a wellbeing produkty pro příhraniční klienty, z domácích hostů má pro lázně velký potenciál aktivní finančně zajištěná věková kategorie 35+ a fakt, že lázně jsou skvělým místem pro aktivní letní i zimní dovolenou pro celé rodiny. Velmi důležitá je samozřejmě i organizace velkých akcí, jako je právě kongres ESPA.“

„Jsem rád, že se nám podařilo do České republiky přivést lázeňské profesionály z celé Evropy. Očekávám spoustu inspirace, neotřelých názorů, zajímavých osobností i nových příležitostí. O to víc, že se kongres koná v čase, kdy celý obor i Karlovy Vary stojí na postcovidovém rozcestí před novými výzvami,“ zdůraznil prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Program je rozdělen do tří sekcí – ESPA, Balneologie a diskuzní část určená starostům měst a obcí. V ESPA bloku budou prezentovány konkrétní ukázky inovativních postupů aplikované v lázeňské oblasti po celém světě. Představí se například koncept udržitelnosti, holistický přístup v lázeňské péči nebo integrace ajurvédy. Mihaela Cucu z Ana Health Spa v Rumunsku, Karl-Ludwig Resch z Balneologického institutu Bad Elster a Aleš Příhoda z Royal Spa seznámí účastníky s možností léčby postcovid syndromu. O významu role balneologie v souvislosti s fyzickým a mentálním zdravím budou hovořit Lolita Rapolienė, z Univerzity Klaipėda v Litvě nebo Patrick Bensen z Tomorrow Institute.

Kromě odborné části je pro účastníky kongresu připraven rovněž speciální doprovodný program. Na Tržní kolonádě v Karlových Varech se uskuteční společné pití pramenů všech zúčastněných hostů. Dojde tak k překonání rekordu v počtu osob současně pijících pramen, jemuž bude dozorovat komisař z agentury Dobrý den, a prvenství bude zapsáno v České knize rekordů. Zájemci budou mít také jedinečnou příležitost prozkoumat lázeňské centrum v poněkud svižnějším tempu, než je pro lázeňské vycházky typické. Společným během je provede hejtman Karlovarského kraje, známý svou zálibou ve vytrvalostním běhu.

V rámci kongresu se uskuteční také veletrh ESPA SPA-CE B2B zaměřený na lázeňskou a wellness turistiku s účastí vystavovatelů z více než 15 zemí. Vrcholem třídenní akce bude pak předávání cen ESPA Innovation Award za nové, efektivní přístupy zvyšující kvalitu lázeňských hotelů a resortů.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...