Co bude hýbat českou ekonomikou v roce 2024?
Analýzy ze SpořkySlabá spotřebitelská poptávka, vysoké ceny energií, přetrvávající nedostatek (vhodných a spolehlivých) zaměstnanců, digitalizace, napětí v mezinárodních vztazích, obchodní války. To...
Slabá spotřebitelská poptávka, vysoké ceny energií, přetrvávající nedostatek (vhodných a spolehlivých) zaměstnanců, digitalizace, napětí v mezinárodních vztazích, obchodní války. To...
Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně...
Česko nemá slunné pláže ani vysoké hory se skvělými lyžařskými středisky ani antické památky. Co tedy může zahraničním turistům nabídnout?...
Docentka Eva Křížová Ph. D., socioložka, od roku 1990 přednášela na lékařských fakultách UK, od roku 2013 působí na Evangelické...
V roce 2029 uplyne přesně 70 let od doby, kdy do tehdejšího Československa zamířila první Nobelova cena. Profesor Jaroslav Heyrovský...
Česká společnost AŽD úspěšně uvedla do provozu první maďarské digitální staniční zabezpečovací zařízení ESA-44-HU v železniční stanici Röszke.
Jednou z oblíbených forem cestování je návštěva míst spojených s významnými osobnostmi. Patří mezi ně architekti, hudebníci, malíři a další...
Zákon o ochraně oznamovatelů rozšiřuje 15. prosince pole působnosti. Mechanismy na ochranu whistleblowerů tak musí zavést i ve firmách nad...
Oslovit, získat a udržet kultivované a bonitní turisty díky přímým, novým i posíleným, zejména dálkovým letům. To je – zjednodušeně...
Ministr zemědělství Marek Výborný v tomto týdnu oznámil, že obchodní řetězce v lednu zvýší ceny navzdory poklesu DPH. Neformální tlak...
Všechny výsledky
Dánští a švédští odborníci na cestovní ruch, nákupčí a klíčoví influenceři. Ti všichni nedávno v Kodani vařili po česku. A to pod taktovkou šéfkuchařky tamní michelinské restaurace Geranium Kristíny Nemčkové. Sérii akcí Tastes of Czechia uspořádalo zahraniční zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism pro Skandinávii a Finsko. S cílem umožnit Dánům a Švédům ochutnat vysokou úroveň české gastronomie a tuzemská vína s dlouhou tradicí.
Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.
Akce se uskutečnila po čtyřleté pauze. Mimo jiné proto, že aktuální průzkumy hovoří o rekordním počtu prodaných zájezdů a vysoké ochotě Dánů utrácet za zahraniční dovolenou.
„Letos ve 3. čtvrtletí se v tuzemských hotelech, apartmánech a pensionech ubytovalo téměř 53 tisíc Dánů, což znamená o cca 4 % víc než ve stejném období loni. V průměru u nás Dánové trávili 3,78 dne a celkem tu přenocovali v téměř 147 tisících případech. Pokud se nám bude dařit plnit klíčové výzvy, které nás v cestovním ruchu čekají příští rok, mohli by k nám obyvatelé Dánska jezdit ještě víc. Výzvy totiž – kromě rozumného mixu domácích a zahraničních turistů – jsou: řešit udržitelnost a aktivní turismus. Obojí je Dánům vlastní a v Česku máme co nabídnout,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Máme tu nejlepší systém turistického značení na světě, velkou tradici sportu a outdoorových aktivit a taky kvalitní světově známé lázeňství zapsané i na seznam UNESCO. A jak jsme prezentovali právě v Kodani, po celém Česku máme i velmi kvalitní restaurace a vinařství.“
Součástí akce Tastes of Czechia byly kromě části, kde se po česku vařilo, také B2B workshopy. Zúčastnilo se jich sedm organizací a firem z Česka, a to Magistrát města Brno, Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, Mondial DMC, ENSANA hotely, Stage Hotel, Resort Svatá Kateřina a Národní vinařské centrum. Díky agentuře CzechTourism se během nich nově navázaly či posílily obchodní kontakty s dánskými a švédskými subjekty tak, aby se podpořil prodej tuzemských výrobků a služeb v těchto zemích. Nechyběla ani ochutnávka regionálních produktů a degustace moravských a českých vín.
„Jsem velice ráda, že si hosté, soudě podle jejich zpětné vazby, odnesli z akce „Tastes of Czechia“ intenzivní zážitek. A že si přípravu moderní české kuchyně s takovou osobností, jakou je vítězka soutěže Czech Masterchef, která nyní působí v jedné z nejlepších restaurací na světě, Kristína Nemčková, maximálně užili,“ říká ředitelka zahraničního zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism pro Skandinávii a Finsko Lucie Vallin a dodává: „Věřím, že jsme tak Dány i Švédy inspirovali k návštěvě Česka a mám radost, že jsme pomohli s navázáním a podporou obchodních partnerství.“
Obdobný cíl měla i pozdější akce na české ambasádě v Kodani, kde se představil Jihomoravský kraj. Byla určená pro importéry vína, someliéry, influencery a další. Kromě agentury CzechTourism se ní podílelo Národní vinařské centrum, město Brno a Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava.
„Gastronomie ve spojení s vinařskou i pivní turistikou bude v příštím roce jedním z hlavních produktových témat, na která se zaměříme. Cílem těchto aktivit je propagovat Česko jako destinaci pro skvělé gurmánské zážitky a celkově posílit atraktivitu vnímání české kuchyně v zahraničí. Tomu pomáhá i větší povědomí o českých vínech a pivech, která jsou svojí kvalitou na světové úrovni,“ uzavírá ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková.
Pojďme se dnes detailněji podívat na jednotlivá odvětví...
Podle dat Českého statistického úřadu se tuzemskému automobilovému...
Jednotlivým oddílům českého zpracovatelského průmyslu se v průběhu...
Energetika bývala stabilním odvětvím, kde změny probíhají jen...
Zvyšování produkce českého stavebního sektoru přerušila v roce...
Roky 2021 a 2022 byly pro tuzemskou silniční...
IT sektor patří k rychle se rozvíjející části...
Spotřeba domácností v Česku zůstává kvůli vysoké inflaci...
Poslední roky byly pro odvětví cestovního ruchu jako...
Čeští zemědělci se museli v posledních dvou letech...
Daň z cukru je opatření, které funguje v...
Třeba ve Francii trpí 17 procent dětí nadváhou...
„Daň by mohla sloužit jako jeden z mnoha nástrojů...
Nejen na to odpoví COTcast s novým ředitelem...
Nejen na to odpoví COTcast s novým ředitelem...
Pořádání této prestižní mezinárodní akce, které se každé...
Organizace tohoto kongresu přinese české i chemické odborné...
Při cestování za Santinim nesmí v itineráři turisty...
Zámek Žďár nad Sázavou vznikl z cisterciáckého kláštera...
Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1
Registrace u Městského soudu v Praze, Spisová značka: A 8179
IČO: 49279530, DIČ: CZ49279530
Táboritská 23/1000, 130 00 Praha 3
Registrace u Městského soudu v Praze, Spisová značka: C49535
IČO: 25098853, DIČ: CZ25098853
Šéfredaktor: Petr Karban (petr.karban@cot.cz)