Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny8. 12. 2023 08:04

Vydejte se za Santinim na Vysočinu

Po stopách jedinečného architekta, od jehož úmrtí v prosinci uplyne právě 300 let

Jednou z oblíbených forem cestování je návštěva míst spojených s významnými osobnostmi. Patří mezi ně architekti, hudebníci, malíři a další umělci. Tedy lidé, kteří vytvořili jedinečné dílo, lákající turisty z různých koutů světa. Česko má takových magneticky přitažlivých osobností a atraktivit celou řadu. Třeba architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí právě dnes, tedy 7. prosince 2023, uplyne 300 let. Se Santinim je významně spojena Vysočina, v kraji se dá navštívit spousta staveb, které tento fenomenální tvůrce navrhl.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Vydejte se za Santinim na Vysočinu Foto: Shutterstock.com

Při cestování za Santinim nesmí v itineráři turisty chybět Kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou. Jde o místo, které představuje vrchol Santiniho tvorby a je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. „Zelená hora“, jak se klenotu barokní gotiky také říká, se vyznačuje unikátní dokonale promyšlenou geometrií a mystickou symbolikou ve tvaru hvězd a čísel, nejčastěji pět a deset. Nezaměnitelná spirálovitá věž a unikátní půdorys přitahuje pozornost celého světa a kostel se tak stal ikonou kraje Vysočina.

„Vysočina má nejvíc obcí s méně než tisíci obyvateli v Česku. Hustota osídlení není příliš velká a oblast je tak hodně spojená s půdou, regionálními produkty a službami a může tak oslovit venkovským turismem a agroturismem tolik oblíbeným například v Rakousku,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Velké vzdálenosti mezi obcemi kraji dodávají specifickou atmosféru, která inspirovala řadu osobností. Třeba právě architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Díla, která navrhl, vznikala často jako církevní stavby, což je pro Vysočinu rovněž typické. I proto byl tento region v naší letošní hlavní kampani Unexpected Traditions ztvárněn jako Nečekaný home office v podobě klášterní knihovny. Dobrou zprávou přitom je, že loni kraj mezi Čechami a Moravou navštívilo vůbec nejvíc turistů za posledních deset let, a to téměř 643 tisíc. Převažovali rezidenti, kterých bylo víc než 573 tisíc, zahraničních hostů přijelo téměř 70 tisíc. Spolu s krajem a místními subjekty pracujeme na rozumném zvýšení počtu bonitních cestovatelů na Vysočině a rozprostření cestovního ruchu v duchu tolik potřebné udržitelnosti.“

Vysočina má od letošního roku jako prioritní téma cestovního ruchu právě dovolenou na venkově. V kraji je totiž řada malebných venkovských stavení, chalup či farem, kde se lze nejen ubytovat, ale rovněž okusit unikátní zážitky spojené s venkovem, přírodou a regionem. Ať už je to kontakt se zvířaty nebo například ochutnání místních specialit. V regionu se nachází také unikátní památky zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

„Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáře nad Sázavou, bazilika sv. Prokopa a židovská čtvrť se synagogou a hřbitovem v Třebíči a historické jádro se zámkem v Telči jsou naše památky UNESCO. Vysočina se tak může pyšnit tím, že jich má nejvíc v celém Česku. Obecně jsme kraj na památky nesmírně bohatý, v našem regionu je 2 966 nemovitých kulturních památek, 16 národních kulturních památek, 3 městské a 3 vesnické památkové rezervace, 22 městských a 5 vesnických památkových zón a 1 krajinná památková zóna,“ říká ředitelka Vysočina Tourism Oľga Königová a dodává: „Nejen na to k nám lákáme turisty, od letoška klademe důraz na venkovský turismus, a to nejen v kontextu s projektem Prázdniny na venkově. S tím souvisí regionální produkty včetně lokální gastronomie, nápoje z místních pivovarů a originální objekty v malých obcích či zcela na samotě. Nezapomínáme přitom na místa, která turistům nabízejí kompletní služby a řadu různorodých zážitků. Mezi ně patří třeba Zámek Žďár nad Sázavou.“  

Zámek Žďár nad Sázavou vznikl z cisterciáckého kláštera ze 13. století. Cestovatelé v něm mohou mimo jiné navštívit interaktivní Muzeum nové generace nebo se vydat po stopách Santiniho. Centrální budovou je Bazilika minor Nanebevzetí panny Marie.

„Během prohlídky po stopách Santiniho si mohou návštěvníci prohlédnout hráz Konventního rybníka, klášterní konvent, Baziliku Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše, opatský byt s knihovnou, barokní konírny či oválný sál prelatury. Budova konventu, v níž mimo jiné pořádáme koncerty a taneční residence, by se měla v roce 2025 otevřít po generální rekonstrukci jako Mezinárodní kreativní centrum, které se stane centrem Kraje Vysočina pro rozvoj kulturních a uměleckých aktivit. Máme před sebou velké plány a věříme, že podporou kulturních aktivit přispějeme k rozvoji celého kraje, což je náš nemalý cíl,“ říká majitel Zámku Ždár nad Sázavou Constantine Kinský.

Aktuálně si lze místa spojená se Santinim i řadu dalších turistických atraktivit na Vysočině užít v kontextu s adventem a blížícími se svátky. Zákoutí nejen ždárského zámku tvoří magické kulisy a návštěvnici se tak mohou díky unikátnímu spojení historie a architektury na chvíli zastavit a ponořit se do vánoční atmosféry.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...