Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny10. 10. 2023 12:20

Svět se změnil a s ním musí i lázně

Jak konkrétně, probrali odborníci z celého světa na Evropském lázeňském a balneologickém kongresu

29 zemí, 300 delegátů, víc než 40 nákupčích z celého světa. Tak vypadal Evropský lázeňský a balneologický kongres. Po více než 20 letech se konal v Karlových Varech. Souběžně s kongresem se konalo SPA-CE, tedy B2B jednání zahraničních zástupců cestovních kanceláří a dalších organizací působících v cestovním ruchu, s lázeňskými subjekty. Tak, aby se poptávka po českých, moravských i dalších lázních v Evropě zvýšila a nahradil se výpadek hostů z Ruska a Asie.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: CZT 27. evropský lázeňský a balneologický kongres uspořádal Evropský svaz lázní ve spolupráci s Karlovarským krajem, statutárním městem Karlovy Vary, Svazem léčebných lázní, Sdružením lázeňských míst, agenturou CzechTourism a dalšími subjekty Foto: CZT

Lázeňství a balneologie k cestovnímu ruchu neodmyslitelně patří, v Karlovarském kraji se řadí mezi nejdůležitější odvětví z hlediska podílu na HDP. Tvoří ho z 18 %, přičemž téměř 17 % všech tamních obyvatel pracuje právě v turismu. Dané oblasti tak prospívá, že počet turistů roste. Letos v 1. pololetí jich do regionu přijelo na 613 tisíc, což znamená víc než před pandemií covidu-19. Roli hraje dle všeho i fakt, že evropská lázeňská léčba patří od roku 2021 na Seznam světového dědictví UNESCO. A lázeňský trojúhelník Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně je součástí mezinárodního zápisu Slavná lázeňská města Evropy.

„Lázně byly dlouhodobě postavené na triádě, která představovala tři základní lázeňské prvky: léčit, hostit a bavit. To zajišťovaly čtyři klíčové služby koupele, kasina, grandhotely a parky. Na přelomu 19. a 20. století se tak lázně pravidelně v létě stávaly politickými a kulturními centry Evropy, kde se potkávali nejmocnější králové, císaři a carové, ale i nejznámější umělci jako Goethe, Dostojevskij, Paganini nebo Beethoven. Zánikem dynastií a vznikem národních států po 1. světové válce došlo ke snížení prestiže lázeňských míst. Postupně nabývala na významu léčebná složka lázeňské triády. Pokud lázně chtějí vrátit svou bývalou slávu a společenskou prestiž, musí přestat pouze léčit, ale musí opět bavit a stát se trendy místy, která jsou schopná nalákat současné světové celebrity,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget. Na kongresu vystoupil s prezentací nazvanou Spa tradition and/or future. V ní mimo jiné připomněl, jak lázním během koronavirové pandemie významně pomohly vouchery, ukázal benchmark vlivu lázní na ceny hotelů a také lázeňské vizuály v duchu kampaně Nečekané tradice. Rovněž zmínil význam lázeňství pro aktivní turismus, který bude klíčovým komunikačním a marketingovým tématem cestovního ruchu Česka pro příští rok.

Právě lázeňské programy pro aktivní generaci se během dvoudenního kongresu velmi často diskutovaly včetně faktu, že se lázně čím dál tím víc specializují. Prezident Evropského svazu lázní (ESPA) Thierryho Duboise na akci řekl: „Svět a lidé se po pandemii covidu-19 změnili a lázně se musí přizpůsobit. Mimo jiné je třeba, aby lázně připravily větší rozsah služeb. Rovněž změnily roli, ale neztratily léčebnou úlohu založenou na tradičních postupech. Také je třeba skloubit požadavky a potřeby mladších a starších návštěvníků, tedy nabízet dříve zmiňované programy pro aktivní generaci.“ V neposlední řadě je důležité podpořit, aby lidé často velmi unikátní lázeňská místa ještě víc vnímali také jako jedinečné a komplexní turistické cíle.

Význam lázeňství pro zdraví obyvatel v Evropě a také pro cestovní ruch a UNESCO shrnula poslední den ESPA kongresu Karlovarská lázeňská deklarace. V ní se například píše, že do roku 2050 bude dvakrát tolik co dnes lidí starších 65 let, což znamená i prostor pro lázně a města i obce, které s nimi souvisí. Nejen o tyto lidi se budou moc lázeňská zařízení a lokality starat.

Letošní již 27. evropský lázeňský a balneologický kongres uspořádal Evropský svaz lázní ve spolupráci s Karlovarským krajem, statutárním městem Karlovy Vary, Svazem léčebných lázní, Sdružením lázeňských míst, agenturou CzechTourism a dalšími subjekty. Konal se od 4. do 6. října 2023 v Karlových Varech. Součástí byl mimo jiné i rekord v současném pití vody z minerálních pramenů na jednom místě. Došlo k němu první večer akce na Tržní kolonádě.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...