Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny20. 10. 2023 10:07

Vzácné kovy – motor nízkouhlíkové revoluce

Materiály, jako jsou lithium, měď a nikl, jsou klíčové pro přechod na udržitelnou ekonomiku. Tyto suroviny hrají rozhodující roli při výrobě obnovitelných zdrojů energie, skladování elektrické energie, elektromobilů a dalších nízkouhlíkových technologií. Studie Mezinárodního měnového fondu (IMF) naznačuje, že poptávka po těchto vzácných materiálech do roku 2040 může vzrůst více než sedmkrát, což je ohromující nárůst. Bloomberg Intelligence také předpovídá významný růst poptávky po těchto kovech, s konkrétním zdůrazněním, že poptávka po lithiu by se mohla zvýšit až desetkrát. Podobný nárůst se očekává i u dalších komodit, jako je kobalt a nikl, i když mírněji, dvojnásobně.

Kryštof Míšek Kryštof Míšek autor

hlavní ekonom Argos Capital
Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Foto: Shutterstock.com Poptávka po vzácných kovech bude stoupat Foto: Shutterstock.com

Avšak, zvýšená poptávka po těchto vzácných materiálech přináší řadu rizik. Geopolitická napětí v oblastech, kde se tyto materiály těží, mohou ohrozit dodávky a způsobit nárůst cen. Těžba a zpracování těchto materiálů často souvisí s negativními environmentálními dopady. Některé z těchto vzácných surovin, jako je lithium, jsou těženy pouze v omezeném počtu zemí, což může vést k nabídkovým šokům v případě geopolitických konfliktů nebo přírodních katastrof.

Růst cen vzácných materiálů by mohl mít také značný vliv na širší ekonomiku. Může způsobit inflaci, zvýšit náklady pro firmy a snížit jejich konkurenceschopnost. Už nyní se začíná hovořit o tom, že nedostatek určitých vzácných surovin může významně ovlivnit politiku centrálních bank nebo změnit složení jádrového koše CPI při měření inflace.

Je důležité, aby vlády a firmy přijaly opatření k omezení těchto rizik. Koordinované investice do výzkumu a vývoje alternativních zdrojů vzácných materiálů a nových technologií pro jejich těžbu a zpracování mohou přispět k bezpečnějšímu a udržitelnějšímu přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku. Tímto způsobem můžeme zabezpečit naši budoucnost a udržitelnější ekonomiku založenou na těchto důležitých vzácných surovinách.

Články autora Kryštof Míšek

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Názory

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...