Středa 8. května 2024
ikona hodiny13. 12. 2023 07:27

Konec dotační ekonomiky? Ani náhodou!

V předchozích letech si česká ekonomika navykla výrazným dávkám fiskálních prostředků. Dlouhých osm let levicových vlád, které uplácely své voliče, si vybralo svou daň v hospodářství. A následné období pandemie covid-19, kdy se řada firem přizpůsobila řadě programů, typu Antivirus nebo Covid – Nepokryté náklady, situaci jen dále zhoršilo.

Kryštof Míšek Kryštof Míšek autor

hlavní ekonom Argos Capital
Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Foto: Shutterstock.com Konec dotační ekonomiky? Ani náhodou! Foto: Shutterstock.com

Výsledkem je, že Nejvyšší Kontrolní Úřad ve své závěrečné zprávě upozorňuje na prostý fakt, že z tržního hospodářství se stala dotační ekonomika. NKÚ zároveň konstatoval, že v rámci kontrol dotací se snižuje počet chyb spojených s nezpůsobilými výdaji či chybami ve veřejných zakázkách, a naopak roste počet pochybení souvisejících s nedostatky řídicího a kontrolního systému. Nástup vlády P. Fialy v té věci sliboval významnou nápravu, ale výsledkem jsou pouze nové formy vládní podpory podnikání.

Co přitom vlastně různé podpůrné finanční programy znamenají? Dotace jsou nástrojem státní politiky, který může být využit k podpoře určitých aktivit nebo sektorů ekonomiky. Pokud jsou však dotace nevhodně navrženy nebo uděleny, mohou mít negativní dopady na ekonomiku. Podpory často mohou vést k tzv. distorzi trhu, což znamená, že ceny zboží nebo služeb jsou ovlivněny právě těmito prostředky. To může vést k neefektivnosti trhu a k omezení konkurence. Dotace také často znamenají vznik zbytečných a neefektivních podnikatelských projektů, které vedou k nárůstu vládní administrativy a zvyšování byrokracie.

A jaký je současný stav? V našem případě se jedná znovu o mrhání veřejnými prostředky. Vláda zahájila nejdříve podporou na opravu domů, kterou nazvala Oprav dům po babičce, ve výši až 40 mld. Kč a nyní přidala za 2 mld. Kč program podpory Elektromobilita pro podnikatele. Obojí je špatně, česká ekonomika nyní potřebuje především méně peněz v ekonomice pro udržení inflace na uzdě a účelné reformy bez zapojení finančních dotací. Vláda by si to měla uvědomit, v opačném případě ztrácí znovu svoji věrohodnost v ekonomických otázkách.

Články autora Kryštof Míšek

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Názory

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...