Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny20. 12. 2022 06:44

Jihočeští žáci čerpali zkušenosti na stáži v italské Veroně

Pestrý program plný workshopů, odborných přednášek, ale i návštěva mezinárodního veletrhu či takzvaných STEM klubů čekaly na žáky jihočeských škol, kteří se vydali koncem listopadu na týdenní stáž do italské Verony. Zahraniční pobyt, který žákům přinesl mnoho zážitků, ale i zkušeností, jak pracovat v týmu či se dorozumět cizím jazykem, uspořádala Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů díky mezinárodnímu partnerství škol a vzdělávacích institucí sedmi evropských zemí.

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk Jihočeští studenti čerpali zkušenosti ve Veroně Foto: Jhk

„Stáž byla inspirativní, potkal jsem zajímavé lidi z řad studentů a učitelů i z jiných zemích. Nejvíce se mi líbila přednáška o 3D tisku, kde jsem se mimo jiné seznámil s různými STEM kluby. Děkuji za možnost se zúčastnit, za pestrý program a skvělou organizaci našich instruktorů,“ říká Jan Cvach z Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technické, který se s dalšími žáky jihočeských středních škol zúčastnil týdenní vzdělávací stáže v italské Veroně. Tam se vydali žáci vítězných týmů technické soutěže T-PROFI, kterou v červnu pořádala Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů (JSRLZ) společně s Jihočeskou hospodářskou komorou.

Kromě odborných workshopů a pestrého programu žáci ve Veroně načerpali zajímavé zkušenosti a zážitky. „Týdenní pobyt ve Veroně nám ukázal krásu tohoto města, dovolil nám pochutnat si na italských specialitách a zabavil nás velmi zajímavým programem, plných workshopů, prezentací a přednášek na téma ekologie a technologie. Program zahrnoval také návštěvu mezinárodního veletrhu Job&Orienta, který nám dal zajímavé prostředí a zážitek. Také jsme dostali možnost poznat spousty nových lidí z různých koutů světa,“ hodnotí pobyt Matěj Hlavatý ze Střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně.

JSRLZ proto pokračuje v mezinárodním partnerství, které vzniklo již v roce 2015 se zástupci středních škol a vzdělávacích institucí sedmi evropských zemí a díky kterému bylo možné vycestovat i na vzdělávací pobyt do Verony. „Cílem bylo nejen navýšit technické znalosti a praktické dovednosti studentů, ale také jejich jazykovou vybavenost či schopnost práce v týmu. Celý pobyt byl zaměřen na mimoškolní aktivity v oblasti techniky a přírodovědy, takzvané STEM kluby, a to vše s důrazem na inovativní přístupy ve vědě a technice s ohledem na zelenou budoucnost Evropy a světa. Všechny tyto aktivity jsou vždy pro všechny účastníky velkou inspirací a zdrojem zkušeností, které lze využít například i pro jejich budoucí zaměstnání,“ říká Dana Feferlová, ředitelka JSRLZ a dodává, že podobné aktivity slouží k načerpání zkušeností a trendů ze zahraničí. Ty mohou později absolventům pomoci ke snadnějšímu vstupu na trh práce.

Pobytu ve Veroně se zúčastnilo 12 studentů ze třech středních škol z jižních Čech, celkem pak 58 účastníků ze šesti evropských zemí, kteří během týdne viděli také START-UP coworkingové centrum, technické laboratoře a inkubátory a také měli možnost navštívit tamní střední školu. Nechyběly ani teambuildingové aktivity a poznávání tamní kultury města. Žáci se účastnili několika seminářů a přednášek, některé věci měli možnost si prakticky vyzkoušet. Většina aktivit probíhala ve smíšených týmech, což jim umožnilo procvičit a zlepšit i svou jazykovou vybavenost.

Aktivit na podporu polytechnického vzdělávání vznikla na jihu Čech již celá řada. Zapojují se do nich školy, řada organizací, ale i firmy, které dlouhodobě čelí nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. „I přes velkou motivaci firem a snahu řady institucí je nutné pokračovat v této činnost. Mění se skladba osob na trhu práce, obyvatelstvo v Jihočeském kraji obdobně jako v České republice stárne a zároveň nízká nezaměstnanost v kraji negativně podporuje tlak na adekvátní vzdělání a kompetence na trhu práce,“ uzavírá Dana Feferlová s tím, že Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů chce perspektivu technických oborů podporovat i v příštím roce a skrz mimoškolní aktivity nadále popularizovat technické a vědecké obory.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...