Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny1. 6. 2023 06:51

Svezte se na turecké vlně udržitelnosti

Udržitelnost není jen módní trend, ale také jediná smysluplná cesta, jak rozvíjet cestovní ruch. A Turecko je jednou ze zemí, která udržitelné formy turismu propaguje.

Petr Manuel Ulrych autor

moderátor a novinář, expert na cestovní ruch, ředitel mediální divize agentury COT group

Foto: Shutterstock.com Turecko na vlně udržitelnosti: cykloturistika i rafty Foto: Shutterstock.com

Právě v Turecku se totiž klade velký důraz na propojení cestování a ochrany životního prostředí, využití všech zdrojů s ohledem na přírodní a sociokulturní dědictví. Vznikají tu produkty cestovního ruchu, které jsou šetrné vůči přírodě a lokálním komunitám.

S ohledem k přírodě

Aktuálně v Turecku probíhá certifikace udržitelných ubytovacích zařízení, služeb i destinací, díky níž je možné poznání i ochrana místních kultur. Ta je také nejlepším vodítkem pro turisty, kteří dbají na životní prostředí, aniž by se tím ochudili o nezapomenutelné zážitky.

Udržitelné produkty

Majestátní turecké hory, čistá jezera, divoké řeky, tajemné jeskyně a úchvatné národní parky jsou jak stvořené k outdoorovým aktivitám. „V Turecku můžete spojit například prohlídku historických památek s pěší turistikou. V horách se skrývá mnoho starobylých měst, například Termessos u Antalye,“ vysvětluje marketingová manažerka cestovní kanceláře Coral Travel CZ Klára Hálková.

„Náročné trasy malebnou přírodou najdete v pohoří Kaçkar na východě země, případně v Kappadokii. Pro výletníky, kteří vyhledávají méně náročné trasy, jsou pak ideální jednodenní výlety. Například cesta do krásného kaňonu Saklikent spojená s výstupem na nedaleké ruiny města Tlos,“ dodává.

Na kole i na raftu

Kdo před chůzí dává přednost jízdě na kole, může se v Turecku vydat na jednu ze stovek cyklostezek. Jízdní kolo s sebou samozřejmě nemusíte na dovolenou vozit, mnohé hotely je půjčují.

Jedním z největších turistických lákadel je v Turecku rafting. Milovníci adrenalinu míří za touto aktivitou obvykle na řeku Köprüçay protékající národním parkem nedaleko Manavgatu. „Podobnou, tedy střední obtížnost, mají i řeky Düzce u Istanbulu nebo Kızılırmak v Kappadokii,“ doplňuje Klára Hálková. Zkušenější raftaři si podle ní mohou vyzkoušet i jízdu na řece Çoruh, kde se konalo i mistrovství světa v raftingu.

Další udržitelné zážitky nabízejí kulturní stezky, cesty vlakem, návštěvy UNESCO památek nebo lyžování.

Podpora místních komunit

Součástí udržitelného cestovní je i podpora lokálních výrobců a poskytovatelů služeb. I v tomto směru může být Turecko příkladem. Tržiště s produkty, které vznikly pod šikovnýma rukama místních lidí, najdete prakticky v každém městě či turistickém letovisku. Nákupem koberců, pašmín, měděných šperků, mozaikových lamp, stejně jako koření, tradičních sladkostí a dalších oblíbených produktů přispívají návštěvníci k udržení tradic a podporují zdejší výrobce.

Podobně je tomu i v případě turecké kuchyně. Velké hotelové resorty sice nabízející hostům koncept All Inclusive, mnoho turistů však vedle toho s oblibou navštěvuje i menší podniky, aby ochutnali zdejší varianty kebabu, gözleme, baklavu, chalvu a další tradiční dobroty. Mohou si být totiž stoprocentně jistí, že použité suroviny neputovaly letadlem přes půl světa, ale vznikly v daném regionu. K podpoře lokální gastronomie slouží i četné a velmi oblíbené gastrofestivaly.

Certifikát udržitelnosti

Certifikační projekt byl v Turecku spuštěn v roce 2022. Certifikát je udělován ubytovacím zařízením, cestovním agenturám a destinacím, které splňují nejvyšší mezinárodní standardy v oblasti ekonomické, environmentální a sociální udržitelnosti. Program zajišťuje maximalizaci sociálních a ekonomických přínosů pro místní komunity, posiluje kulturní dědictví, chrání biodiverzitu, ekosystémy a krajinu, přispívá ke snížení znečištění životního prostředí a pomáhá šetřit zdroje. Více informací o certifikačním projektu lze najít na webových stránkách turecké turistické centrály Türkiye’s Sustainable Tourism Program – GoTürkiye.

Články autora Petr Manuel Ulrych

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Cestovní ruch
Czechia Travel Trade Day 2024 v Hradci Králové právě odstartoval

TTD je jednou z největších tuzemských akcí na...

Se zvýšením zájmu o jednotlivé regiony významně pomáhá...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...