Úterý 14. května 2024
ikona hodiny5. 7. 2023 07:41

Jihočeská hospodářská komora ocenila úspěšné žáky

V průběhu června Jihočeská hospodářská komora ocenila 41 nejlepších žáků středních škol z jižních Čech, kteří se v letošním školním roce zapojili do soutěže Učeň roku 2023. Ta se letos konala již popáté po celém Jihočeském kraji na 13 odborných školách s cílem podpořit učňovské obory a zvýšit prestiž učňovského vzdělávání.

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk Jedenačtyřicet úspěšných žáků ocenila Jihočeská hospodářská komora Foto: Jhk

„Cílem soutěže Učeň roku je podpořit studium žáků učňovských oborů a zvýšit prestiž učňovského vzdělávání. Snahou je tak motivovat žáky k lepším výkonům, poukázat, že získání výučního listu je prestižní záležitostí a že učňovské vzdělávání je stejně důležité a významné jako studium maturitních oborů,“ vysvětluje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která soutěž Učeň roku poprvé organizovala před šesti lety v Milevsku a od roku 2019 ji pořádá v celém kraji. Luděk Keist zdůrazňuje, že je však důležité ocenit i ty, kteří nejsou tolik zdatní v teoretickém učení a nezajímají se například o matematiku nebo jazyky, ale mají pro svůj obor nadšení a k tomu zlaté české ručičky. Komora proto uděluje také ocenění Tovaryš roku: „Vítězové v této kategorii jsou ti, kteří jsou nejlepší při závěrečných praktických zkouškách. Prospěchové výsledky do vyhodnocování vůbec nezasahovaly.“

Soutěž Učeň roku vyhlašuje Jihočeská hospodářská komora (Jhk) ve spolupráci se středními školami a učilišti Jihočeského kraje. Těch se do letošního ročníku zapojilo celkem 13. Do soutěže se však zapojují i samotná města, obce a nechybí ani jihočeské podniky, které žáky podporují a navazují s nimi spolupráci již při studiu. Že je taková spolupráce prospěšná potvrzuje Michal Kučera z Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Středního odborné školy řemesel a služeb Strakonice, který získal ocenění Tovaryš roku oboru Elektrikář silnoproud: „U mě je to jasné. Já nastupuji do firmy hned teď po studiu, ta si mě podchytila ještě při studiu,“ hodnotí Michal Kučera, který nastupuje do firmy ČES – Českobudějovická elektromontážní.

Ocenění se letos předávalo v Dačicích, Strakonicích, Milevsku, Trhových Svinech, Českých Budějovicích, Kaplici, Velešíně a Vimperku za přítomnosti hostů, rodičů a zástupců měst a partnerských firem. Oceněno bylo celkem 41 žáků. Zapojení soutěžící pro vybojování nejvyšších příček museli splnit určitá soutěžní kritéria. O vítězství rozhodoval prospěch během celého roku bez nedostatečných na vysvědčení. Z odborného výcviku se museli soutěžící na vysvědčení prokázat známkou výborný nebo chvalitebný a významnou složku celkového výsledku představovalo i hodnocení závěrečné zkoušky, zejména její praktické části. Oceněním chce Jhk také motivovat žáky, aby v daném oboru nalezli i následné uplatnění: „Mě k řemeslu dovedl táta, kterému jsem už od mala s automechanikou pomáhal. Teď se plánuji při své práci zaměřit hlavně na motorky a opravovat veterány. Takže ve vystudovaném v řemeslu určitě zůstanu,“ říká Libor Balík z Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technické, České Budějovice, který obhájil titul Učeň roku oboru Automechanik.

Do soutěže se letos přihlásili žáci technických a řemeslných oborů jako například instalatéři, pokrývači, elektromechanici či nástrojáři. Účastnili se ale i žáci zaměřující se na gastronomii či služby. Tedy kuchaři, číšnici, cukráři, aranžéři nebo kadeřnice.  Jana Krause ze Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích, který si odnesl cenu Učeň roku v oboru kuchař, cena velmi potěšila: „Cena mi udělala velkou radost, i když jsme na soutěže zvyklí. Další teoretické studium určitě naplánuji, v rámci kuchařské soutěže KU Young Chef jsem se dostal k velmi dobrému šéfkuchaři do pražského bistra, kam teď nastupuji, a navíc postupuji do Národní týmu kuchařů a cukrářů ČR, se kterým budu jezdit na světové soutěže. V rámci této spolupráce se toho naučím totiž nejvíce. Mám rád, že i tradiční česká jídla se dají vařit dobře a kreativně.“

Letošní soutěž Učeň roku znovu potvrdila, že ocenění mladých učňů má smysl, a že je mezi jihočeskými žáky řada těch, kterým nechybí pro studovaný obor nadšení: „Práce s auty mě baví už od dětství, proto byla volba studia jasná věc. Protože si budu dodělávat další studium, plánuji se naučit s auto elektřinou i vyhlášku 50 pro práci s elektroauty,“ říká Davis Masér z Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technická, České Budějovice, kteří získal titul Tovaryš roku v oboru automechanik.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Trendy
Generace Alfa: Budoucnost nakupování

Podle analytické platformy Exploding Topics, která sleduje nové...

Jak pro americký zpravodajský portál Axios řekl spoluzakladatel...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...