Úterý 14. května 2024
ikona hodiny14. 9. 2023 06:52

Ocenění firem, které podporují zaměstnávání osob starších 55 let

Jihočeská soutěž Fajn firma 55+ odstartovala

Ve středu 13. září 2023 byla zahájena registrace do soutěže Fajn firma 55+, která oceňuje společnosti v Jihočeském kraji za jejich přínos k zaměstnávání osob starších 55 let. Soutěž je určena pro podnikatelské subjekty, veřejnou a státní správu, neziskové organizace s historií nejméně 1 rok, které mají sídlo či pobočku na území Jihočeského kraje. Přihlášky budou přijímány do 6. listopadu 2023.

Dominika Chládková autor

Foto: Shutterstock.com Jihočeská soutěž Fajn firma 55+ odstartovala Foto: Shutterstock.com

„Stárnutí populace je fenomén, který se nevyhýbá žádnému regionu, a Jihočeský kraj není výjimkou. V roce 2023 bude v Jihočeském kraji žít více než 160 000 lidí ve věku 65 let a starších. Zaměstnávání osob starších 55 let je proto důležitým faktorem pro udržení konkurenceschopnosti a dlouhodobého úspěchu firem,“ uvedl Ivan Loukota, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce České Budějovice a předseda správní rady Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, která již čtvrtým rokem soutěž organizuje.

Soutěž Fajn firma 55+ si klade za cíl podporovat zaměstnavatele k zaměstnávání osob starších 55 let a šířit povědomí o důležitosti této problematiky. Stárnutí populace je globálním fenoménem, a proto je zásadní, vytvářet pracovní příležitosti pro tuto skupinu lidí, kteří přinášejí na pracoviště bohaté zkušenosti, loajalitu, spolehlivost a zodpovědnost.

Michal Veselý, generální ředitel společnosti Trenkwalder, která je spoluorganizátorem soutěže, vysvětluje: „Jedním z řešení nedostatku kvalifikovaných pracovníků je zaměstnávání osob ve věku 55+. Bohužel, stále existují předsudky vůči zaměstnávání osob starších 50 let, přestože jsou pro firmy velkým přínosem. Lidé v tomto věku přinášejí na pracoviště dlouholeté zkušenosti a větší míru loajality.“

Po úspěšných třech letech pod názvem Společnost přátelská zaměstnávání lidí 55+ se soutěž dočkala inovace a nového jména. Fajn firma 55+ bude novým titulem pro vítězné soutěžící, kteří se rozhodnou aktivně přispívat k problematice zaměstnávání starších osob. Toto ocenění není pouze záležitostí statusu, ale především vyznamenáním pro firmy, které pracují bez předsudků, dávají příležitost všem věkovým kategoriím pracovníků a vytváří pro ně přátelské pracovní prostředí.

O soutěži Fajn firma 55+

Soutěž Fajn firma 55+ je organizována Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů, o.p.s. a společností Trenkwalder, a.s. Soutěž je určena pro podnikatelské subjekty, veřejnou a státní správu, neziskové organizace s historií nejméně 1 rok, které mají sídlo či pobočku na území Jihočeského kraje.

Cílem soutěže je ocenit a motivovat společnosti v Jihočeském kraji, které aktivně přistupují k zaměstnávání osob starších 55 let a vytvářejí přátelské pracovní prostředí pro tuto skupinu zaměstnanců. Současně tak organizátoři chtějí podporovat šíření informací o této problematice a pomoci odstraňovat předsudky, které panují mezi zaměstnavateli vůči zaměstnávání starších lidí.

Soutěž probíhá ve třech kategoriích podle velikosti společností: Malá společnost (0–49 zaměstnanců), Střední společnost (50–249 zaměstnanců) a Velká společnost (nad 250 zaměstnanců). Přihlášky se podávají online prostřednictvím webových stránek Jihočeského paktu zaměstnanosti www.jcpakt.cz. Jednoduchý formulář s informacemi o firmě a její personální politice mohou zájemci vyplnit a zaslat do 6. 11. 2023. Následně vybere odborná porota vítěze v každé kategorii.

Pro zájemce o téma zaměstnávání pracovníků v každém věku a odstraňování předsudků je na 12. 10. 2023 připraven také tematický workshop, kde získají účastníci inspiraci, jak získat kvalitní zaměstnance, jak přizpůsobit pracovní podmínky všem věkovým kategoriím a v neposlední řadě i inspiraci, jak se úspěšně do soutěže zapojit. Vítězné společnosti budou oceněny v rámci slavnostního vyhlášení, které se uskuteční v prosinci 2023.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...