Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny10. 8. 2022 06:16

Kladno je lokalitou budoucnosti s potenciálem růstu

Je tak v současnosti jednou z nejprogresivnějších středočeských lokalit. Svou strategickou polohou poblíž Prahy je vhodnou alternativou bydlení poblíž hlavního města. Rostou zde nová místa moderního bydlení a životního stylu a spolu s nimi se zlepšuje i lokální infrastruktura. Další rozvoj Kladna umožní rychlodráha mezi kladenským nádražím a pražským Masarykovým nádražím, stejně další modernizace místní infrastruktury. Mnoho lidí, kteří hledají dostupné bydlení poblíž Prahy, se dnes poohlíží právě zde.

Michal Hoblík autor

Foto: Getberg Kladno – progresívní lokalita budoucnosti Foto: Getberg

Experti odhadují kapacitu dalšího růstu a rozvoje Kladna až na 10 tisíc dalších lidí. Tomu odpovídá kapacita místa, infrastruktury a občanské vybavenosti, která se rozšiřuje s každým novým projektem. Z údajů realitního indexu Deloitte Real Index plyne, že o bydlení na Kladensku je velký zájem. Další injekcí pro místo bude výrazné zjednodušení dopravy, po dokončení rychlodráhy Praha – Kladno. Ta by podle současných informací měla být zprovozněna zhruba za 6 let, což by mělo napojení na hlavní město výrazně zrychlit.

Kladno se v rozvoji inspiruje například u Říčan u Prahy, které podobnou situaci rozvoje zažily v minulosti. Investice do rozvoje kladenské infrastruktury získává městská kasa i za podpory developerů, podobně jako v Říčanech. Podmínky, které budou developeři plnit, zahrnují sazbu závisející na velikosti bytové jednotky. Například do výměry 40 čtverečních metrů podlahové plochy činí příspěvek k intenzifikaci čistíren odpadních vod 14 450 korun a příspěvek k rozvoji či výstavbě nových školek 6 800 korun. Stávající čistírna v kladenské části Vrapice má kapacitu, která dosahuje přibližně 70 tisíc obyvatel a její kapacita zatím stačí i pro už dříve schválené stavební projekty. Pro nové projekty by už ale její kapacita nestačila. Proto vznikne čistírna nová, která rozšíří kapacity o dalších 10 tisíc obyvatel.

Infografika: Getberg Infografika: Getberg

„Kladno je podle mého názoru největší investiční příležitostí z lokalit poblíž Prahy. A je to znát i na zájmu, který strmě roste. Stále zde lze ještě pořídit nemovitosti za nižší ceny, než jsou běžné v jiných lokalitách okolo Prahy. Je proto možné pořídit byt či dům levněji, či za stejné peníze s více místnostmi než v jiných lokalitách okolo Prahy,“ říká Filip Hnátek z realitní kanceláře New World Reality.

Stále více těch, kteří aktuálně řeší bydlení, nyní tak Kladno láká. Výhodou této lokality s perspektivou brzké modernizace železniční dopravy, je i to, že přiblížení centru Prahy, zcela jistě ještě zlepší ekonomiku celého města, přinese velký rozvoj i zatím méně rozvinutých částí Kladna, jako například její části Kladno Dubí. V neposlední řadě nabízí i rychlejší zhodnocení investice do místních nemovitostí.

„Mnoho kladenských lokalit nyní dostává nový háv. Ožívají brownfieldy a obnova krajiny přináší do dříve spících míst nový život. Jednou z částí Kladna, která mění svůj vzhled, je Dubí na východě města. Nově zde stavíme bytový projekt nazvaný ICON Park. V podstatě se jedná o úplně novou čtvrť. A spolu s ní i školku, obchod, kavárnu, park a dětské hřiště,“ říká Kamil Dunaj, ředitel Business developmentu společnosti Getberg a dodává: „Chystáme 230 bytů s dispozicemi od 1+kk do 4+kk a budeme pracovat také na celkové revitalizaci oblasti. Plánujeme zde také vybudovat velký park a cestu kolem projektu nabízející možnosti sportovního vyžití.“

Projekty Getbergu vznikají v lokalitách s potenciálem, s dobrou dopravní dostupností, v rozumné dojezdové vzdálenosti, často blízko přírody. Pro každou lokalitu Getberg navrhuje domy, které se tam nejlépe hodí. Aby si nemovitosti udržely hodnotu co nejdéle a také co nejvyšší, Getberg vždy stavi v kontextu celých čtvrtí, ve kterých musí být infrastruktura a služby. Pracuje s prostorem kolem domů, aby se v nich dobře žilo.

Články autora Michal Hoblík

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...