Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny3. 4. 2023 12:27

Tým EGE obhájil vítězství v jihočeské soutěži T-Profi

Zábavně představit dětem techniku jako perspektivní obor či podpořit týmovou práci, vzájemnou komunikaci a kreativitu žáků základních i středních škol měl za cíl 8. ročník regionální soutěže T-Profi Talenty pro firmy, kterou Jihočeská hospodářská komora připravila ve spolupráci s partnery. Soutěžní zadání v podobě sestavení parkovacího domu a naprogramování autíčka pomocí micro:bitu nejlépe splnil tým společnosti EGE, druhé místo obsadil tým Kern-Liebers a bronzovou pozici si odnáší tým Robert Bosch.

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk T-Profi na jihu Čech Foto: Jhk

„Probouzet v dětech zájem o techniku, nacházení logických řešení, ale třeba i nové technologie či programování se snažíme skrz projekty a mnohé akce Jihočeské hospodářské komory dlouhodobě. Soutěž T-Profi Talenty pro firmy, která probíhá už osmým rokem, je proto hezkým příkladem, jak žáky zapojovat do zmíněných aktivit zábavnou formou a zároveň je připravovat na budoucí profese,“ říká Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk), a dodává, že regionální soutěž Jhk se každoročně vyvíjí a přizpůsobuje požadavkům moderní výuky na školách i potřebám zaměstnavatelů, pro které jsou kvalifikovaní zaměstnanci klíčoví.

„T-Profi bylo v počátcích zaměřeno především na technické dovednosti a práci s polytechnickou stavebnicí. Protože ale doba pokročila, už v předchozích letech jsme soutěžní zadání ztížili a zařadili do něj programování mikropočítače micro:bit spolu s kreativní tvorbou kulis,“ vysvětluje Barbora Sejková z týmu Jihočeské hospodářské komory. Letošní soutěžní úkol spočíval ve vytvoření chytrého parkovacího domu, díky čemuž dostali žáci základních a středních škol prostor pro seberealizaci a vlastní kreativitu. V programování autíčka Maqueen však byl postup jasně daný.

T.Profi Telenty pro firmy na jihu Čech

Pořadí vítězů:

  1. místo: Tým EGE – ZŠ Dukelská 11 a SPŠ SE Dukelská 13, České Budějovice
  2. místo: tým Kern-Liebers – ZŠ a MŠ Šindlovy Dvory 40, České Budějovice a SPŠ a VOŠ Písek, Karla Čapka 402, Písek
  3. místo: tým Robert Bosch – Gymnázium Česká 64 a Gymnázium Česká 64, České Budějovice

 

Přehled všech soutěžních týmů naleznete na webu www.t-profi.eu.

Organizátoři soutěže:

  • Jihočeská hospodářská komora
  • Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů o.p.s

Hlavní partneři:

  • eLaborka z. s.
  • Zonepi Research, s. r. o.
  • SPŠ strojní a elektrotechnická, České Budějovice

Partneři:

  • Jihočeský kraj
  • WEDOS Internet, a. s.
  • EGEM s. r. o.
  • Vysoká škola technická a ekonomická
  • ČSAD Autobusy České Budějovice a. s.
  • Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS)
  • dm-drogerie markt Česká republika
  • DOPPLER CZ spol. s r.o.
  • TranSoft a. s.
  • FUN SPACE LASER EXIT ARENA České Budějovice
  • JUMP Aréna Tábor
  • NEMA spol. s r.o.
  • Paintball CB České Budějovice
  • STARNET, s. r. o.

„Studenti SPŠ museli naprogramovat micro:bity tak, aby vzájemně komunikovaly a pomocí rozšiřovacích modulů ovládaly signalizační a mechanické prvky parkovacího domu, který studenti sami vyrobili. Vytvořili tak vlastní řídící systém, který museli, stejně jako v praxi, odladit testováním,“ vysvětluje postup práce Jan Srbený, ze společnosti EGE, která má již několikátým rokem v soutěži své týmové zastoupení a podruhé za sebou se jí podařilo zvítězit. Jan Srbený také dodává, že největší přínos soutěže vidí právě v možnosti vyzkoušet si uvedení systému do provozu. „Zadání samotné soutěže se trefuje do oborů, kterým se žáci střední průmyslové školy věnují. Už podruhé se povedlo najít studenty, kteří se moderní technice (programování, IoT, robotika, 3D tisk) věnují i ve volném čase. I ze strany škol studenti dostali potřebný prostor pro přípravu. Velké poděkování tak patří pedagogům, kteří s nimi tento čas trávili a poskytovali odbornou podporu,“ hodnotí přípravu týmu Jan Srbený.

Lucie Kubů ze střední a základní školy EDUCAnet – České Budějovice, jejíž žáci v soutěži také bojovali o umístění, vyzdvihuje možnost zapojit i mladší děti: „Jako učitelka na základní i střední škole jsem velice ráda, že se žáci základní školy mohou zúčastnit soutěže s technickým zaměřením a řešit technické problémy, se kterými se ve výuce běžně nesetkávají.“ Součástí týmu totiž jsou vždy tři žáci střední a tři žáci základní školy, přičemž v týmu musí být alespoň jedna dívka. „Moc nás bavilo, že jsme byli společně v kontaktu se staršími studenty střední školy a že s námi mluvili, brali nás jako kolegy a kamarády. Jednoznačně nás bavila spolupráce v týmu, každý byl v týmu potřebný článek a měl svou práci, za kterou byl zodpovědný. Se spolužáky i s kluky ze střední jsme si skvěle sedli. Měli jsme na starosti vedení deníku, stavbu výtahu z Merkuru a přípravu rekvizit do parkovacího domu,“ popisují své dojmy ze soutěže žáci Aneta, Tobiáš a Maxmilián ze Základní školy a mateřské školy Šindlovy Dvory, kteří v rámci týmu Kern-Liebers spolu se SPŠ a VOŠ Písek obsadili stříbrnou příčku. Bronzové umístění pak získali žáci Gymnázia Česká s týmem společnosti Robert Bosch.

Letošního 8. ročníku regionální soutěže T-Profi se zúčastnilo celkem 11 týmů – 10 jihočeských, 1 z Horního Rakouska. Vítězný tým EGE si svým vítězstvím probojoval postup do celonárodního kola, které se uskuteční 20. června v Praze. Soutěž byla realizována Jihočeskou hospodářskou komorou ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů a pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...