Neděle 5. května 2024
ikona hodiny26. 2. 2021 16:56

Chytrá IT řešení pomáhají firmám přežít krizi

Jaké trendy a příklady využití chytrých IT řešení nás čekají? Podle odborníků ze společnosti BCV solutions, experta na řízení identit s vlastním identity managerem CzechIdM, dojde – a dochází již nyní – ve firmách a organizacích v době „pokoronavirové“ k masivnějšímu využití softwarů na vzdálený přístup, zvýšenému využívání cloudových služeb, prohlubování ochrany před kyberútoky a vůbec ke zjednodušení přístupu do online světa. Společně s tím ale vzrůstají nároky na bezpečnost.

Foto: Shutterstock.com Chytrá IT řešení pomáhají firmám přežít krizi Foto: Shutterstock.com

Softwary na vzdálené přístupy se používají již delší dobu, a to hlavně IT odděleními ve firmách či jejich dodavateli pro vzdálenou podporu provozu poskytovaných softwarových řešení. Masivního rozšíření se však dočkaly právě s příchodem koronaviru, respektive hromadných využívání home office. Nejčastěji tomu tak je u VPN (vzdálený přístup), služby, která se stala standardem. Během jejího využívání je však důležité dbát na zabezpečení – komunikace musí být vždy šifrovaná a omezena jen na nejnutnější dobu. „Nemělo by se stát, že vzdálený přístup je udělen na dobu neurčitou a firma se spoléhá na to, že zafungují interní procesy a po odchodu zaměstnance o přístup přijde. S tím dokáže pomoci Identity management software,“ upozorňuje Marcel Poul, ředitel realizace projektů v BCV solutions. Identity management eviduje všechny informace o konkrétních firemních identitách. Přidává a odebírá oprávnění pro vzdálený přístup i eviduje chování svých uživatelů.

Cloudové služby

Další reakcí mnoha firem na koronavirovou situaci byla a stále je otázka ohledně lokálního provozování hardwaru a softwaru, a to právě v případech, kdy již zaměstnanci pracují z domova. Odpověď přišla v podobě využívání cloudových služeb, které se maximálně přizpůsobují potřebám svých uživatelů. Nově vznikající firmy berou provoz softwaru v cloudu jako samozřejmost. Mohou se soustředit na svůj byznys a nemusí řešit správu hardwaru a softwaru, čímž jsou efektivnější a mohou rychleji růst. I tradiční firmy a organizace pomalu přesouvají svá data a systémy do cloudu, stávají se tak dostupnějšími pro své zaměstnance, a i nadále mohou fungovat dle svých potřeb.

Ochrana před kyberútoky

I přes využívání antivirových programů se u firem a organizací zvyšuje možné riziko kybernetických útoků. „Dnes se potenciální hrozby vyhodnocují i online, potenciální škodlivý kód může antivir poslat na servery, kde se analyzuje pomocí pokročilých technik strojového učení a umělé inteligence. Zároveň výrobce antiviru může škodlivý kód spustit v uzavřeném prostředí podobně jako se dělají pokusy v chemické laboratoři a analyzovat jej,“ míní Marcel Poul. V zabezpečení proti kybernetickým útokům firmám čím dál více pomáhá umělá inteligence v podobě specializovaných SW jako jsou IDS (Intrusion Detection Systems neboli česky systém pro odhalení průniku) a IPS (Intrusion Prevention Systems neboli systém prevence průniku).

Zjednodušování online světa

„Standardizace v přístupu ke službám se bude dále zvyšovat, což bude mít za následek jednodušší používání online služeb pro uživatele – na většinu budou moci použít jeden přístup. Do tohoto trendu se co nevidět zapojí i další subjekty. Rozběhl se projekt bankID, kdy lidé budou moci použít svůj účet v bance k přístupu k dalším službám včetně těch státních. Budou si moci kupříkladu požádat o výměnu řidičského průkazu, nahlížet do různých registrů nebo elektronicky podepisovat smlouvy,“ vysvětluje Marcel Poul. Nebude tak nutné si pamatovat více přihlašovacích údajů – již nyní je možné na některé služby na webu využívat přihlášení pomocí Google účtu, Apple ID a dalších.

Články autora Chytrá IT řešení pomáhají firmám přežít krizi

Nejnovější články

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...