Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny18. 2. 2020 11:23

Povinnosti dělají podnikatele?

Příliš mnoho regulací a jako důsledek nepřehlednost právního prostředí. To jsou dva klíčové problémy, kterým musí dennodenně čelit každý český podnikatel. Zdálo by se, že to nemusí být takový problém, stačí přece dodržovat povinnosti vyplývající ze zákona. Jenže…

Foto: archiv HK ČR Foto: archiv HK ČR

Ten, kdo v Česku nejvíce doplácí na nepřehlednou legislativu a množství povinností, je podnikatel. Pokud se snaží dodržovat všechny povinnosti, které po něm vyžaduje stát, čelí nepřehlednému, nepředvídatelnému a z jeho pohledu chaotickému prostředí. Přitom se zdá, že je to jednoduchý úkol. Stačí dodržovat povinnosti vyplývající ze zákona. Jenže těchto pět slov za sebou skrývá tisíce povinností ve stovkách složitých právních předpisů. Podnikatelé musejí dodržovat nejenom zákony, ale také vyhlášky, metodické pokyny či nařízení. To vše pod hrozbou vysokých pokut či nepříjemných komplikací s úřady.

Podnikatel v Česku tvrdý chleba má

Byrokratičtí otloukánci

Stát požaduje po podnikatelích plnění povinností vyplývajících z právních předpisů, sám ale nijak neeviduje, kolik jich musí podnikatelé plnit a v kolika zákonech. Nejrealističtější odhady přitom uvádí, že aktuálně existují přes dva miliony platných zákonů, norem, vyhlášek, předpisů a nařízení. Takový stav není dlouhodobě udržitelný.

Podnikatelé vnímají takový stav negativně či rezignovaně. Jak ukázalo nedávné šetření Hospodářské komory, kvůli častým změnám předpisů nejsou schopni dostatečně reagovat na novinky. Podnikatelé podle průzkumu nejčastěji kritizují nejednoznačný výklad zákonů, nařízení a vyhlášek, mají pocit, že o podmínkách k podnikání často nerozhodují zákony a vyhlášky, ale úředníci.

I přes to, že se zbytečné přetížení podnikatelů nelíbí ani řadě politiků, celkové množství povinností stále roste. Čeští podnikatelé se cítí jako byrokratičtí otloukánci v zajetí povinností a pod hrozbou pokut. A to i proto, že musí čelit velké frekvenci novelizací. Třeba úprava správních poplatků doznala za posledních 20 let přes 180 změn. Na 120 změn v tomto období doznal živnostenský zákon. Prováděcí předpisy stavebního zákona se pak třeba měnily více než stokrát. Obyčejný podnikatel nemá příliš šanci takové množství změn sledovat. A co takhle podat mu pomocnou ruku?

Jediným hlídačem je zatím PES

Projektů, které se podnikatelům snaží usnadnit život, je stále málo. Jedním z nejnovějších a zároveň nejkomplexnějších je Právní elektronický systém (PES). Vyvinula ho HK ČR ve spolupráci s předními odborníky v oblasti IT. PES je unikátní systém, který jako jediný v Česku umí dle zadaných parametrů vybrat všechny povinnosti, které pro podnikatele vyplývají z vybraných zákonů. Jeho cílem je zejména ušetřit čas a peníze podnikatelů tak, aby se mohli věnovat především svému podnikání…

Články autora Povinnosti dělají podnikatele?

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...