Středa 1. května 2024
ikona hodiny18. 5. 2022 12:55

Nedostatek adminů vyřeší optimalizace databází

Technologická společnost ČMIS, která patří k největším českým hráčům na poli hostingu, spouští optimalizaci a správu databázového systému Microsoft SQL Server jako samostatnou službu pro firmy. Dokáže tak zrychlit jejich IT systémy, například ERP, nebo aplikace až o 50 %. V neposlední řadě dokáže prověřit správné licencování, kde zajistí až třetinové úspory – ty se u větších firem mohou vyšplhat až ke statisícům. ČMIS tím reaguje na nedostatek seniorních adminů na trhu i omezené možnosti jejich vzdělávání.

Michael Kubín autor

Foto: Shutterstock.com Optimalizace databází uspoří statisíce Foto: Shutterstock.com

„Při našich analýzách se dostáváme k databázím, které nejsou vybudovány kvalitně. Buď se o ně ve firmě nikdo nestará, nebo to dostal za úkol některý z vývojářů ke svým dalším povinnostem. Ukázalo se, že databáze jakožto základní stavební kameny každého systému jsou často velmi opomíjeny, a to především kvůli nedostatku zkušených administrátorů. Optimalizace firmám zrychlí běh stávajícího systému, nejčastěji ERP, ale rovněž může přinést velkou úsporu. Například jeden z našich klientů měl v provozu 24 procesorů a zakoupil k nim 24 licencí. Po naší analýze se ukázalo, že nejsou optimálně vytíženy – a díky našemu novému návrhu systém běží na 16 procesorech s dostatečnou rezervou pro výkon. Úspora tedy činila třetinu licencí Microsoft SQL Server celkem za 400 tisíc korun,“ vysvětluje David Hlaváček, databázový expert ČMIS.

ČMIS

Technologická společnost, která patří k největším českým hráčům na poli hostingu, cloudových a serverových řešení, dokáže svým zákazníkům zajistit, že jejich e-shopy nespadnou a fungují hladce i během špičky, takže nepřijdou o své tržby kvůli výpadkům. Mezi hlavní služby patří hosting aplikačního prostředí pro účetní a obchodní systémy, dále hosting databází, úložišť a privátní cloud pro velké e-commerce hráče, jako jsou Rohlík.cz či Shoptet. V neposlední řadě poskytuje jako Microsoft direct partner klientům nejlevnější licence pro aplikace Microsoftu.

ČMIS spustil službu Managed SQL, díky níž si mohou firmy pronajmout zkušeného admina, který se o správu Microsoft SQL Serveru postará. Mzdy těchto specialistů se přitom pohybují mezi 100 až 140 tisíci korun, u juniorů je to v rozmezí 50 až 70 tisíc korun. „Nedostatek lidí na trhu se projevuje prakticky ve všech oblastech IT, a to nejen díky vysoké poptávce, ale i omezeným možnostem vzdělávání. Věříme, že práce admina jako externí služba pomůže firmám ušetřit až čtvrtinu nákladů při zachování stejné kvality, jako kdyby jej firma zaměstnala. Navíc pokud se nejedná o technologickou společnost s vlastním vývojem, ve většině případů ani nevyužije jeho plný potenciál. V ČMIS řešíme nejen optimalizaci databází, ale odhalíme i rezervy v IT architektuře a dalších oblastech. Díváme se na infrastrukturu komplexně, abychom docílili hladkého chodu systémů a aplikací,“ říká Václav Svátek, CEO a zakladatel ČMIS.

Data jsou jednou z nejcennějších komodit 21. století

Pomalá odezva, nebo dokonce nedostupnost mohou mít na byznys zásadní dopady. Podle studie Gartneru se 80 % organizací, které do roku 2022 adaptují cloudové služby bez optimalizace výkonnosti a mapování závislostí, setká se snížením úrovně kvality služeb. Zároveň však 40 % firem, které se budou v rámci DevOps věnovat automatizované analýze hrozeb, sníží celkový objem neplánovaných výpadků o 20 %.

„Data jsou to nejcennější, co každá firma má. Každá nedostupnost, nebo dokonce výpadek mají za následek obchodní ztráty, které mohou jít do milionů. Optimalizaci databází proto bereme od podlahy – počínaje úvodní analýzou, optimalizací konfigurace, monitoringem i údržbou. Součástí služby jsou i konzultace a závěrečný měsíční report. V neposlední řadě poskytujeme přímo i školení adminů ve firmách. Proškolí je David Hlaváček, jeden z největších expertů na Microsoft SQL Server ve střední Evropě,“ dodává Václav Svátek.

Články autora Michael Kubín

Nejnovější články

Pohled z praxe
V oboru zůstává jen čtvrtina absolventů učilišť

V těchto dnech procházejí zájemci o studium na...

„V oblasti plynárenství se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem...

Podle ředitele Středního odborného učiliště plynárenského Pardubice Martina...

Dobrou zprávou naopak je, že ti, kteří ve...

„Data z průzkumu naznačují, že výběr oboru opravdu...

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Nejnovější Expertní pohled

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...